Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ujedinjena turistička ponuda Vojvodine daje rezultate

Ujedinjena turistička ponuda Vojvodine daje rezultate

  • PDF

Na Novogodišnjem koktelu u Poslaničkom klubu Skupštine AP Vojvodine, održanom na zalasku stare 2014. godine, Turistička organizacija Vojvodine okupila je veliki broj svojih prijatelja, poslovnih saradnika i predstavnika lokalnih turističkih organizacija. Nataša Pavlović, zamenica direktora TOV je tom prilikom izjavila da im je namera da ovo okupljanje postane tradicionalno radi sumiranja rezultata i iznošenja planova za naredni period, da se prisutni upoznaju sa aktivnostima TOV-a, kako bi i dalje nastupali u zajedničkom ritmu i unapredili turističku ponudu Vojvodine.

Turistička organizacija Vojvodine je od osnivanja, pre 12 godina, imala primarni zadatak da prikaže šta to Pokrajina ima najbolje i šta sve ona nudi, a sve to radi objedinjavanja celikupne ponude u nastupima na velikim manifestacijama, sajmovima. Na taj način svakoj lokalnoj turističkoj organizaciji se pruža mogućunost da iznese svoju specifičnu ponudu, a Vojvodina da pokaže kakvo bogatstvo ima, i to na jednom mestu.
Nataše Pavlović kaže da domaće turiste najviše zanimaju manifestacije različitih sadržaja, od tradicionalnih seoskih slava, do kulturnih manifestacija. City break vezan za Palić i Suboticu, zanimljiv je i domaćim i stranim turistima, a Novi Sad, koji je ove godine proglašen za top turstičku destinaciju, sa EXIT-om, privlači veliki broj mladih turista iz celog sveta. Domaćim turistima su interesantni salaši, a dočeci Novih godina privlače veći broj stranih turista, posebno beogradsku klijentelu koja voli autentični vojvođanski ambijent. I domaćim i stranim gostima su zanimljivi aktivan odmor na Fruškoj gori i nezaobilazna gastronomija sa mirisom i ukusom Vojvodine, koju TOV svake godine pokušava da promoviše na što bolji način.
Iako su zaposleni u TOV imali da se hvale učinjenim tokom 2014-te godine, više se govorilo o planovima za 2015-tu godinu. Tokom sledeće godine TOV najavljuje izdavanje priručnika za razvoj seoskog turizma, koji pripremaju u saradnji sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, ekonomije, turizma i sl., sa sadržajima i konkretnim predlozima za sve one koji odluče da se bave seoskim turizmom, ili da unaprede postojeću turističku ponudu. Ovaj praktični savetnik biće distribuiran na prostoru cele Pokrajine i besplatan, kao i svaka brošura koju je izadao TOV do sada. Bazirana na istraživanjima i na onome što je aktuelno i interesantno, ova brošura naslanjaće se na slične koje su štampane širom Srbije, a koja je Vojvodini nedostajala. TOV planira izdavanje brošura sa kupalištima u Vojvodini, aktivan odmor na vodi, jer je Vojvodina druga u Evropi po površini akvatorijuma (vodenog prostora). Ovim projektom se planira prikaz rečnih kupališta, mapiranje jezera Fruške gore i sadržaja pogodnih za aktivan odmor.
Krovna vojvođanska turistička organizacija planira da u toku sledeće godine izađe iz okvira svog delovanja. Iako je zadatak TOV, pre svega, rad na promociji onoga što Vojvodina nudi, postoji potreba za uključivanjem u rad drugih TO sa ciljem unapređenja njihovog rada.
-Ove godine je izašao i priručnik za klasifikaciju manifestacija. Uradili smo veliki posao sistematizovanja svih vojvođanskih manifestacija, kako bi se napravio standard, da se iz njih izvuku sadržaji koji nisu prikladni. Na našem sajtu se nalazi svih 1.200 manifestacija, i mi hoćemo da se aktivno uključimo u rad svih lokalnih TO na teritoriji Vojvodine. Zato što je Ministarstvo kontaktiralo nas za dopune Zakona o turizmu, mi smo okupili sve TO u Vojvodini kako bi izneli konkretne predloge, koji se tiču svih nas. TOV je održao niz edukacija ne bi li pomogli ljudima koji prezentuju svoje tipične proizvode i posle manifestacija, tokom cele godine. S tim u vezi, u Sremu je bilo tematsko predavanje vezano za sremski kulen. Ali svakako želimo da se i direktinije uključimo u rad turističkih organizacija u Vojvodini, npr. da se ne dešavaju situacije preklapanja istorodnih manifestacija, kako je to slučaj poslednjih godina sa jesenjim berbama grožđa, pa su se u Vršcu, Sremskim Karlovcima i Irigu, dešavale istog vikenda, i time utičemo na unapređenje turističke ponude. Međutim, to nije lako jer svaka opština ima svoj plan i budžet za svoje manifestacije, i teško je bilo kakvo pomeranje.
O tome kako je zadovoljna učinkom na kraju 2014. godine, Nataša Pavlović kaže:
-Zadovoljna sam, mada uvek može i bolje i treba biti u skladu sa novim trendovima poslovanja. Već se naziru naredni koraci u 2015. godini u kojoj ćemo izaći iz okvira koji se odnose na klasičnu promociju i raditi na unapređenju turističke ponude, afirmaciji turističkih organizacija i javnog sektora, ali i privrednika i privatnog sektora. Napravili smo analizu koja se odnosi na turistička preduzeća, znamo koliko ih ima u Vojvodini, znamo ona koja su uspešna i u tom pravcu ćemo se i mi razvijati - zaključila je Nataša Pavlović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com