Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM Turističke organizacije Turistička razglednica opštine Temerin

Turistička razglednica opštine Temerin

  • PDF

Opština Temerin je višenacionalna zajednica16 narodnosti u kojoj složno živi oko 28.300 stanovnika. Ovu opštinu situiranu na južnom delu Bačke lesne zaravni, čine tri naselja: Temerin, Bački Jarak i Sirig. Rečni tok Jegrička teče severnim delom opštine sa nekoliko manjih kanala-pritoka. Stanovništvo temerinske opštine se uglavnom bavi poljopirivredom na izuzetno plodnoj zemlji.

U Temerinu je 1914. godine otkriven izvor termomineralne vode, koji se koristi i danas u kadskom kupatilu. Sličan sastav i mineralizaciju ima i bušotina kraj olimpijskog bazena, koji se puni ovom vodom, temperature 37°C, sa dubine od 690 metara.
Temerin ima i dvorac, kojeg je podigao grof Karolj Sečenji 1795. godine. Danas se u njemu nalazi Tehnička škola, a park je pretvoren u školsko igralište i u Gradski park.
Temerin ima i brojne manifestacije, koje su ovu opštinu učinile poznatom i van granica zemlje.
Direktorica Turističke organizacije opštine Temerin, Ivana Pejović, kaže da se dosta učinilo na turističkom razvoju ovog mesta, a da postoji prostor za dalje širenje turističke ponude. Konkretno, tokom 2014 godina, po njenoj oceni, Turistička organizacija ima razloga da bude zadovoljna.
-Tokom protekle godine uradili smo promotivni materijal, izdali smo novu brošuru naše opštine u kojoj smo se trudili da predstavimo najvažnije od turističke ponude. Posebno smo ponosni na prvu nagradu koju smo dobili u Kruševcu, u izboru za najbolju turističku publikaciju - panoramski prikaz naše opštine sa svim njenim turističkim potencijalima i resursima. U Temerinu smo nedelju dana pre dočeka Nove godine drugi put za redom organizovali odlično posećeni Mini Novogodišnji vašar i Noć kupovine, a u subotu pre Nove godine su sve robne kuće i butici u centru Temerina bili otvoreni i posle radnog vremena nudeći potrošačima robu sa popustima.
*Temerin je mala opština velikih potencijala, a jedan od neiskorišćenih je termalna voda?!
-Turistička organizacija se uvek trudi da ukaže na bitnost termalnih izvora za turističku ponudu mesta i opštine. Međutim, upravljač termalnog izvora i bazena je JKP „Temerin“, preko kojeg idu svi pregovori i radnje vezane za projekte i ulaganja. Turistička organizacija opštine Temerin je bila deo projekta “COOLING CUBES“, čiji je sa srpske strane nosilac Regionalna razvojna agencija Bačka, sa ciljem izrade integrisаne strаtegije rаzvojа bаnjа u pogrаničnom području Srbije i Mаđаrske. Plаnirаnа strаtegijа je uključila 30 bаnjа u 50 kilometаrа širokoj zoni glаvnih sаobrаćаjnicа, od Budimpešte do Beogrаdа, među kojima se nalazi i Temerin, i gde je temerinska voda prepoznata kao jedna od najkvalitetnijih. Na žalost taj bazen se od otvaranja (1985) održava i dorađuje, ali se nije ulagalo da se usluge poboljšaju i unaprede.
*Obale vodenog toka Jegrička su uređenije i sadržajnije nego ranije
-Zadovoljni smo da imamo sreću da se na teritoriji naše opštine nalazi Informativni centar Parka prirode „Jegrička“, izuzetno lep objekat sa edukativnim centrom, koji u toku godine obiđe veliki broj đačkih ekskurzija dolazeći na edukativne, ekološke radionice. Postoje uređene staze zdravlja za šetnju i osmatračnica za posmatranje ptica. Ono što je značajno za sam turizam naše opštine je da počinju da se revitalizuju salaši nanizani uz Jegričku. Ljudi prepoznaju svoj interes i sređuju lokale restoraterskog, ugostiteljskog pa i smeštajnog tipa. Severno od Temerina izgrađen je objekat „Moja čarda“ koji sadrži 14 soba izuzetnog kvaliteta.
*Temerin je u međuvremenu, zahvaljujući i TO Temerin grad manifestacija?
-Temerin ima dugu tradiciju organizacije manifestacija. Tu je veoma veliki broj Udruženja građana koja se bave time. Januarski sajam vina je međunarodnog karaktera, a organizatori su Društvo prijatelja bašte (krajem januara će biti održan XVII-ti). Na njemu se nađe i preko 700 uzoraka vina. Društvo prijatelja bašte organizuje i Oktobarski južnobački sajam ludaje, gde prvo sve bundeve i ludaje dođu u Temerin, pa tek onda idu za Kikindu i po tradiciji osvajaju najviša priznanja.
Ekocentar Vodomar organizuje niz ekoloških manifestacija, ali je sa Bean festom-Pasuljijadom proslavio ime Temerina i učinio da se ono daleko čuje.
Svakako da te manifestacije doprinose povećanju broja posetilaca u našoj opštini, i pored šoping tura i posete bazenima, najviše posetilaca u Temerin privlače manifestacije. Mi, iz TO se trudimo da uvek budemo njihov dobar saradnik, pomoćnik u promociji i pokazalo se da je takav način saradnje izuzetno uspešan.
*Čime će se opština Temerin predstaviti tokom 2015. godine?
-Na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu TO Temerin će prvenstveno predstaviti promotivni materijal, jer sa našim skromnim budžetom nismo u mogućnosti da nastupamo posebno. Zato ćemo i dalje, kao i do sada, nastojati da u sklopu štanda TO Vojvodine ispratimo sajmove u našoj zemlji i manje sajmove u okruženju, jer Temerin je malo mesto, i ima pretenziju da privuče domaće goste u potrazi za vikend odmorom iz bliže okoline, jer to je nešto što Temerin zaista može da ponudi – izjavila je Ivana Pejović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com