Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Najava Etno centar Gegula i II Međunarodna agrobiznis konferencija na Kopaoniku

Etno centar Gegula i II Međunarodna agrobiznis konferencija na Kopaoniku

  • PDF

Kongresna dvorana Family hotela “Angella” na Kopaoniku, 30.-31. januara biće mesto održavanja II Međunarodne agrobiznis konferencije “MAK 2015”, pod nazivom “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”.
Etno centar Gegula – Centar za uspešan razvoj poljoprivrede i turizma, uz saradnju sa opštinom Raška, Centrom za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda i Klastera puteva kulture iz Beograda, organizuju ovaj skup sa ciljem predstavljanja, predlaganja i pruženja podrške kako bi se proces uključivanja u EU odvijao bez poteškoća.

Posebno će biti predstavljeni savremeni trendovi i standardi u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i turizma u EU kao i njihove implikacije na razvoj poljoprivrednog sektora, ruralnih područja i turizma u Srbiji i zemljama na Balkanu. Imajući u vidu komleksnost i izuzetan značaj teme na zemlju i lokalnu zajednicu, u radu konferencije će učestvovati predstavnici resornih ministarstava, diplomatskog kora, predstavnici EU i svetski priznati stručnjaci iz oblasti agrara, turizma, ekonomije, finansija i prava... Učešće će uzeti oko 600 najznačajnijih predstavnika prerađivačke industrije, poljoprivrednih proizvođača, udruženja poljoprivrednika, zadruga, turističkih organizacija, agencija, kompanija, lokalnih samouprava, nevladinih i međunarodnih organizacija i medija.
Predsednik Etno centra Gegula, Milan Jovičić, izjavio je da će na Konferenciji biti predstavljen IPARD II, glavni instrument Evropske komisije za pomoć zemljama kandidatima u modernizaciji i unapređenju konkurentnosti poljoprivrede i ruralne ekonomije u celini kroz mogućnosti za finansiranje srpske poljoprivrede u periodu od 2014.-2020. Gospodin Jovićić je istakao da će u tom intervalu u srpsku poljoprivredu biti uloženo oko 160 miliona evra iz čega će se finasirati oko 4.000 projekata i dodao da će biti predstavljene mogućnosti za konkretna ulaganja u različite grane poljoprivrede, počev od povrtarstva do stočarstva. Ovim vidovima podsticaja poljoprivrednici će moći da dođu do sredstava za nabavku i obnavljanje poljoprivredne mehanizacije, sistema za odbranu od padavina, opreme za navodnjavanje, objekata za držanje životinja, staklenike i plastenike, prostora za skladištenje voća i povrća uključujući i hladnjače...
Gospodin Jovičić je dodao da će gosti - predavači na najjednostavniji i svima razumljiv način, objasniti koliko sredstava poljoprivrednici mogu da dobiju za pojedine vrste ulaganja i kako izgleda finansijska konstrukcija. Biće predstavljene i neke druge mogućnosti za finansiranje delanosti koje su direktno ili indirektno povezane sa poljoprivrednom, kao što su ruralni turizam, ekologija, izgradnja seoske infrastrukture...
Predavanja će biti potkrepljena i primerima iz prakse u okruženju, pa će npr. gost iz Poljske primerima pisanja programa, edukacije poljoprivrednika i radnika koji su direktno povezani sa turizmom na ruralnom području, preneti iskustva iz njegove zemlje.
Konferenciju ce otvoriti državni sekretar za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, prof. dr Đeri Lukrecija, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije državni sekretar za poljoprivredu Danilo Golubović dipl.ecc, a ispred Privredne komore Srbije, dr Danica Micanović.
Generalni pokrovitelji konferencije su: Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, Privredna komora Srbije, MK Mountaint resort, Grand hotel&spa, Family hotel Angella, Apartments konaci Kopaonik, Nikom auto, Superior, Cards Print, a pokrovitelji: Grad Kraljevo, Regionlna privredna komora Kraljevo i opštine Vrnjačka Banja, Bogatić, Brus i Lajkovac.
Medijski pokrovitelji konferencije su: RTS, Radio S, MIX televizija, JRT-Maglaj (BiH), B92, Happy, KA televizija, RT KV, Melos, Agrobiznis i TopSrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com