Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Putevi Save Šumanovića u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Putevi Save Šumanovića u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

  • PDF

Filmsko veče posvećeno Savi Šumanoviću, koje će se u četvrtak 22. januara 2015. godine sa početkom u 19 časova održati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, organizovano je kao svojevrstan omaž slavnom umetniku, povodom obeležavanja godišnjice njegovog rođenja.

Iz dokumentacije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog izabran je film „Putevi” Aleksandra Petrovića, iz 1958. godine. Život i delo Save Šumanovića, sagledani su očima jednog od najznačajnijih domaćih i evropskih reditelja, začetnika tzv. jugoslovenskog novog talasa.
Osim ovog filma, Aleksandar Petrović (1929–1994), reditelj, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pisac i filmski teoretičar, snimio je i kultna ostvarenja „Dvoje”, „Biće skoro propast sveta”, „Majstor i Margarita”, „Seobe”. Njegov film „Tri” dobitnik je tri Zlatne Arene u Puli i nominovan za Oskara (1966), a „Skupljači perja” nagrađen je na Kanskom festivalu 1967. godine i nominovan za Oskara i Zlatni globus (1968). Kao filmski umetnik i istoričar umetnosti, Petrović je u filmu „Putevi”, za koji je takođe više puta nagrađivan, maestralno spojio dokumentarnu objektivnost sa ekspresionistički predstavljenom dramatičnom sudbinom Save Šumanovića (Vinkovci, 22.1.1896 – Sremska Mitrovica, 30.8.1942).
Nakon projekcije, posetioci će moći da se upoznaju sa devet remek-dela Save Šumanovića iz Kolekcije Pavla Beljanskog: Doručak na travi, Jabuke i grožđe, Naga žena sa šalom (1927), Voćnjak (1928), Naga žena, Jesen (1929), kao i Kuća u sokaku, Zima u Sremu (1933) i Šid pod snegom (1935). Iste večeri, biće u prilici i da kupe monografiju Sava Šumanović – slikar magijskog realizma, autorke Milane Kvas, koja u izdanju Spomen-zbirke donosi nov pristup u tumačenju opusa ovog umetnika.
Ulaz je slobodan.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com