Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Srpski VinAR za srpska vina

Srpski VinAR za srpska vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Iz kompanije DunavNET iz Novog Sada se pre četrnaest meseci na tržištu pojavio ambiciozan projekat, softver VinAR, sofisticirani marketinški alat koji se temelji na korišćenju pametnih telefona u prodaji.

Rukovodilac sektora marketinga i prodaje kompanije DunavNET, Aleksandar Žderić, objašnjava da se pošlo od istraživanja, razgovora sa eminentnim vinarima u Srbiji i regionu, kako bi se videlo koji su njihovi problemi vezani za prodaju, jer ovaj sistem umnogome može da pomogne vinarima u povećanju prodaje. Za istraživanjem sledila je analiza tržišta i u vrlo kratkom vremenskom roku napravljena je aplikacija nazvana VinAR. Reč VinAR ima i simboliku, jer AR predstavlja skrećenicu od Augumented Reality (proširene stvarnosti), s obzirom da se informacije koje se pojavljuju na mobilnom telefonu, ne mogu pročitati na etiketi. Napravljena je i baza podataka u kojoj su deponovani podaci o vinima i njihovim proizvodima. Ustanovljeni su i različiti paketi, od kojih su neki besplatni, sa ciljem promovisanja, pre svega vinara, pod uslovom da su njihove vinarije registrovane i da imaju flaširana vina.
Ova aplikacija doživela je promociju i u regionu, pa se pojavljuje na osam jezika (osim srpskog i engleskog, na hrvatskom, makedonskom, bosanskom, slovenačkom, mađarskom, crnogorskom). - Značajno je da je pomoću ove aplikacije vinarima omogućeno da dođu do krajnjih korisnika, do svojih kupaca direktno, iz prostog razloga što krajnji korisnici mogu da preko aplikacije pregledaju katalog, mogu da pogledaju njegove karakteristike i odaberu vino koje im se sviđa - rekao je gospodin Žderić i dodao:
- Za 2015. godinu napravili smo sistem porudžbine, a za početak 2016. godine imamo pripremljen sistem direktnog plaćanja (da poruče i plate), ali zbog zakonskih regulativa u našoj zemlji nismo u mogućnosti to odmah da sprovedemo. S druge strane omogućili smo vnarima neki vid virtuelne prodavnice, tzv. digitalne vinarije.
Kompanija DunavNET zacrtala je plan strategigije pojavljivanja i promocije aplikacije VinAR Do sada predstavljena je na Wine Jam-u, festivalu urbane vinske kulture, i 11. Beogradskom salonu vina. Na oba festivala aplikacija je izložena sa ciljem boljeg informisanja samih vinara o njenom postojanju i funkcionisanju, i imala je zapažen nastup. Oko 95% potencijalnih korisnika izjasnilo se o ovom konceptu pozitivno, a samo 5% ju je okarakterisalo kao nepotrebnu. Međutim, spremnost da prisupe ovakvom načinu predstavljanja i ulazak u ovu aplikaciju znači da svaki vinar mora da ima spremne zalihe, u skladu sa potražnjom, na šta mnoge manje vinarije nisu u mogućnosti da odgovore. Ali, kako i koliko će ko biti spreman, tako će se i uključivati u aplikaciju.
Ambicije kompanije su velike, pa su ostvareni kontakti u Hrvatskoj, i dogovoreni nastupi u narednih par meseci u Zagrebu i Istri. Za prvu polovinu 2015. godine u planu je i Slovenija, a za naredni period neke manifestacije u Italiji, možda Francuskoj.
Po sistemu VinAR u narednom periodu iz DunavNET-a planiraju alikaciju na kojoj će se naći i destilerije.
Poenta ovih aplikacija je višestruko značajna. Tako se osim pomoći vinarima da predstave svoja vina, i potrošačima na najlakši način omogućava dođu do njih, da turisti koji dolaze u ovaj region, i u našu zemlju, i žele da probaju vina koja zadovoljavaju nihov ukus, na svom mobilnom telefonu mogu da vide sva prodajnih mesta za dato vino, uz mogućnost da putem navođenja GPS-om dođu do najbliže prodavnice ili vinarije.
Ovaj proizvod koji je napravljen u Srbiji imaće svoj pun smisao ako se ovaj projekat, kao projekat od značaja za našu zemlju, nađe na sajtovima, pre svega turističkih organizacija opština i Srbije.
- Stalno pričamo kako treba nešto napraviti u sopstvenoj zemlji, a ovo je neka dobitna kombinacija gde je krajnji koristnik zadovoljan jer lako dolazi do informacija o nekom proizvodu sa ovog podneblja. Ko god bude dolazio u našu zemlju prvo će pogledati šta je na turističkom sajtu TO Srbije, Beograda, Novog Sada i ostalih mesta i opština i videti šta je ponuda, šta mogu da nađu i to je neka vrsta vodiča. Neki od sledećih koraka je da na ovaj način obuhvatimo i vinske puteve, i biciklističke staze. Planovi su nam veliki, kao i mogućnosti, a na nama je da to i iskoristimo. Pogodnost je da se ova aplikacija nalazi na Google Play-u, da je besplatna za krajnje korisnike i lako dostupna, i na osnovu nje može da se stekne uvid šta to Srbija i region imaju da pruže, jer moramo da razmišljamo globalnije - zaključio je Aleksandar Žderić.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com