Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Institucije Poljoprivreda i ruralni razvoj su prioritet i esencijalni nacionalni interes Srbije

Poljoprivreda i ruralni razvoj su prioritet i esencijalni nacionalni interes Srbije

Završena je II Međunarodna agrobiznis konferencija „Srbija na putu ka Evropskoj uniji – MAK 2015“, koja je 30. i 31. januara održana u velelepnoj Kongresnoj dvorani Family hotel Angella, na Kopaoniku.
Organizatori skupa, opština Raška, Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B Beograd i klaster Putevi kulture, takođe iz Beograda, za kvalitet viđenog, pobrali su sve pohvale od učesnika Konferencije.
Ipak, najkompetentniji da da ocenu imao je akademik prof. dr Slobodan Nešković, predsednik naučnog komiteta MAK 2015. i rukovodilac Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda.

Prof. dr Slobodan Nešković je konstatovao da je opšta ocena svih učesnika Konferencije, pre svega Naučnog komiteta i Organizacionog odbora, da je II Međunarodna agrobiznis konferencija, a istovremeno 75. konferencija Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti u jedanaest godina bitisanja (od 2004. godine), urađena i sprovedena na najvišem mogućem novu. Svi pristigli radovi (ukupno 43), kao i svi oni koji su prezentovani (36), uz diskusije i učešće relevantnih subjekata i činilaca iz zemlje i okruženja, potvrđuju tu ocenu.
Prof. dr Nešković je dodao da su se na Konferenciji mogli čuti respektabilni radovi kompetentnih stručnjaka, među kojima šest akademika (članova Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije inovacionih nauka, Srpske akademije obrazovanja, Bugarske akademije nauka, Ukrajinske akademije nauka, Nacionalne akademije nauka u Vašingtonu i dr), uvaženih profesora univerziteta, fakulteta, pripradnika raznih visokoobrazovnih institucija, instituta iz zemlje i okruženja. Sa gostima iz inostranstva i bližeg okruženja, ova Konferencija, kao i čitava manifestacija, imala je izuzetan međunarodni karakter, rekao je između ostalog prof. dr Nešković.
-Na kraju je usvojeno saopštenje sa Konferencije koje će biti dostavljeno relevantnim faktorima u zemlji. U njemu su date i određene smernice, koje će biti dopunjene zaključcima sa ove Konferencije, a oni će biti upućeni najznačajnijim i vodećim faktorima, odnosno subjektima u Srbiji, pojedinim lokalnim zajednicama, odnosno uticajnim faktorima u zemlji i okruženju. Na taj način mi poentiramo naš rad sa zaključcima i preporukama koje moraju biti sastavni deo strategija koje donose državni organi, ali i druge institucije na lokalnom nivou, kako bi prevazišli probleme koji su pred nama, i kako bi se koncipirale relevantne strategije na državnom nivou. To se naročito odnosi na strategiju nacionih interesa koju ova država još uvek, na žalost, nema.
Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B Beograd uporno, od održavanja prve konferencije u opštini Surdulica na Vlasinskom jezeru, radi na elementima bitnim za strategiju nacionalnih interesa. Pri tome smo učestvovali u izradi Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, ali i nekih drugih strategija.
Sa ove Konferencije smo doneli izuzetno kvalitetne zaključke, među kojima dominira jedan, a on se odnosi na ruralni razvoj i poljoprivredu. Po njemu, Srbija bi trebala poljoprivredu i ruralni razvoj da postavi u prvi red prioriteta i da to bude esencijalni nacionalni interes Srbije; da se povedemo primerom Turske, koja je pre 20 godina turizam fokusirala i potencirala kao prvi i najznačajniji prioritet u razvoju privrede i društva zemlje, a kao rezultat vidimo kolika je zarada od turizma u Turskoj danas i koliko je ta država ekonomski jaka i razvojena - zaključio je prof. dr Slobodan Nešković.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com