Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE SACEN objavio imena dobitnika Zlatnog turističkog srca za 2014. godinu

SACEN objavio imena dobitnika Zlatnog turističkog srca za 2014. godinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva, SACEN International, je 6. februara, u restoranu “ŠEŠIR MOJ” - SKADARLIJA u Beogradu održao Konferenciju za medije povodom dodele XXV turističkog Oskara za najbolje u turizmu jugositočnoj Evropi – Zatno turističko srce.
U sklopu akcije, Međunarodna turistička partola SACEN International-a je, osim Srbije, obišla brojne druge zemlje poput: Turske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Cene Gore, Tunisa, Malte i Grčke, nakon čega je međunarodni stručni žiri, izabrao najbolje.

Proglašeni su pobednici u 14 kategorija, a dodeljena su i dva specijalna priznanja. U kategorijama: za: partnera godine, prevoznika godine, naučno-obrazovnu ustanovu, za ličnost godine, kao i šampion zimskog turizma, priznanja nisu dodeljena. Prema rečima predsednika SACEN International-a, gospodina Dragana Gligorijevića, poštovano je strogo pravilo da se ocenjuju rezultati od prošle godine, ilustrujući to kineskom izrekom da „nije važno koliko ste vi nekada mogli da trčite, nego koliko sada možete“.
Gospodin Dragan Gligorijević je napomenuo da su članovi zvaničanog žiria SACEN-a bili svuda „nevidljivi gosti“ i da niko nije mogao da nominuje nekoga iz zemlje iz koje dolazi.
- SACEN ovo priznanje dodeljuje 56 godina, a 25 godina nakon razdruživanja jugoslovenskih zemalja, i to za region jugoistočne Evrope. Zašto srce? Iz jednostavnog razloga što sve stane u srce. I Bog, i ljubav... I osnovno je da turizam čine ljudi bez kojih se ne može. Zbog toga SACEN isključivo nagrađuje ljude za ono šta su uradili u toku prethodne godine, ali ne samo u svojoj državi već na nivou regiona, u promociji jugositočne Evrope koja je godinama bila zapostavljena. Na sreću, u ovom regionu se poslednjih godina beleži i najveći porast gostiju, posebno u Beogradu, koji je prošle godine proglašen za najbolje turističko mesto (ove godine je ta laskava titula pripala Opatiji), ove godine za šampiona kulturnog turizma jugoistočne Evrope, i kandidat je za Evropsku prestonicu kulture.
Drago mi je da je došlo i do nekih izmena i da je Mimozafest, Herceg Novi, Crna Gora, proglašen za najbolju manifestaciju jugoistočne Evrope.
Ohrid je proglašen za šampiona kontinentalnog turizma jugoistočne Evrope, s tim što je Grčka uložila protest, i zahtevala je da pored naziva mesta ne stoji Makedinija, već Bivša jugoslovenska Republika Makedonija, ali i to smo premostili i prihvaćeno je da stoji bez imena države. Grčka je prvi put nakon sedam godina vladavine Turske zauzela čelno mesto kao najbolja turistička destinacija jugoistočne Evrope, pre svega zato što prošle godine štrajkovi, obustava brodskog saobraćaja, rad bezinskih pumpi, nisu ugrozili turiste.
Moram da priznam da među agencijama vlada haos u regionu jer sve misle da su najbolje. Našli smo kompromisno rešenje i YUTA – nacionalna asocijacija turističkih agencija je dobila priznanje za izuzetan doprinos agencijskog poslovanja u regionu jugoistočne Evrope (više od 60 godina u agencijskom poslovanju jugoistočne Evrope).
Ono što me raduje, Brzeće, Kopaonik je posle godina zapostavljanja, proglašeno šampionom omladinskog turizma jugoistočne Evrope. Nikada nije bilo više turista, sportista, sportskih i omladinskih kampova u Brzeću, opština Brus, nego tokom prošle 2014. godine - istakao je gospodin Gligorijević.
Na kraju je iskazao zadovoljstvo što je Beograd, postao pravi magent za domaće i strane turiste, i da je ono što je posebno vezano za kulturni deo ovog grada, malo gde dešava. Beograd je uspeo da se izbori sa lažnim imidžom mesta noćnog provoda, pijanki i splavova i postane mesto kulture, manifestacija, izložbi i kulturniih ustanova. Gospodin Gligorijević je tom prilikom otkrio da se u Skadarliji, osim kuće Đure Jakšića, kao turističke kulturne pozornice, za predstave iz zemlje i regiona, priprema i otvaranje jedinstvenog turističkog muzeja.
A upravo će u restoranu "Šešir moj", koji je osvojio priznanje za najbolji restoran u ovom delu Evrope, 24. aprila biti održano svečano uručenje nagrada, čime će biti otvorena letnja turistička sezona u Skadarliji.
Evo i imena svih dobitnika nagrada Zlatno turističko srce za 2014. godinu:
• GRČKA- najbolja turistička destinacija Jugoistočne Evrope
• OPATIJA, HRVATSKA - najbolje turističko mesto Jugoistočne Evrope
• VRNJAČKA BANJA “ MERKUR “ - šampion zdrastvenog turizma Jugoistočne Evrope
• BANJA LUKA - šampion sportskog turizma Jugoistočne Evrope
• BEOGRAD - šampion kulturnog turizma Jugoistočne Evrope
• OHRID - MAKEDONIJA - šampion kontinetalnog turizma Jugoistočne Evrope
• " HEC” - HOTELSKI EDUKATI VNI CENTAR- MILOČER, Crna Gora – najbolji trening centar Jugoistočne Evrope
• PORTOROŽ, SLOVENIJA - “Zlatna čaša gostoljublja” Jugoistočne Evrope
• “ŠEŠIR MOJ“ SKADARLIJA – najbolji restoran Jugoistočne Evrope
• HADŽIĆ HAMID, SARAJEVO BiH-a - Internationalni Vitez kulinarstva - Jugoistočne Evrope
• BOJAN PANDUROVIĆ, BEČ- turistički reporter” Radovan Brankov “ - godine Jugoistočne Evrope
• MIHAILO BERČEK, NOVI SAD - ličnost godine turističkog novinarstva Jugoistočne Evrope
• MIMOZAFEST, HERCEG NOVI,CRNA GORA - najbolja turistička manifestacija Jugoistočne Evrope
• BRZEĆE, KOPAONIK – šampion omladinskog turizma Jugoistočne Evrope,
• Specijalno priznanje: GUČA – pedeset pet godina postojanja u manfestacionom turizmu regiona Jugoistočne Evrope
• YUTA, Beograd – Nacionalna asocijacija turističkih agencija za izuzetan doprinos agencijskog poslovanja u regionu jugoistočne Evrope.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com