Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Milan Šijački: Idemo dalje

Milan Šijački: Idemo dalje

  • PDF

Među 80 učesnika prve faze projekta Destinacijska menadžment kompanija – Dunav, koja je otpočela 10. februara n hotelu CEPTOR na Andrevlju, čiji je nosilac Regionalna razvojna agencija Bačka, u okviru koje će biti održano deset kreativnih radionica, našao se i gospodin Milan Šijački, vlasnik vinarije “Šijački” iz Banoštora.
Svoje prisustvo objašnjava potrebom da se uči, da se “kradu” znanja od boljih, kako bi se brojni potencijali: vinarije, ali i mesta, naslonjena na Nacionalni park “Fruška gora”, na čijim padinama rastu vinogradi, pored kojeg protiče Dunav, a na obali nudi bogata gastronomska ponuda, na što bolji način predstavili gostima/turistima.

U, po broju stanovnika, malom mestu, kakav je Banoštor, sedam vinarija po njemu je pravo bogatstvo, jer ako dođe autobus sa turistima, njima nije cilj da pogledaju jednu, nego nekoliko vinarija, a ovde su sve blizu, i premeštanje iz jedne u drugu ne oduzima dragoceno vreme, a kod proizvođača razvija jednu zdravu konkurenciju, želju da proizvedu što bolje vino. Tim pre što su meštani Banoštora složni, i imaju volju i želju da sve svoje kapacitete podignu na jedan viši nivo.
Gospodin Šijački često koristi izreku „da je najbolje vino ono koje se proda“, jer uspeh je prodati jedan tip vina od godine do godine. A da bi se postigao taj uspeh, prema vinogradima treba pokazati poštovanje, pogotovo na Dan sv. Trifuna.
- Vinogradi, neki podšišani neki ne, sada odmaraju, a na Trivunjdan red je da se obave sve ceremonije, bez obzira da li je kiša ili sneg, jer je vinograd zaslužio da mu se oda počast, da se osveti, da i on skupi snagu za nastupajuću rodnu godinu. Na taj dan treba poželeti lepe želje, jer poslednje dve godine su bile izuzetno loše za vinogradare i za vinare. Teško je da treća godina za redom bude loša, pa priželjkujemo jednu “srednju godinu”. A kada se odmaraju vinogradi odmaraju se i vinogradari i pripremaju se, i kroz edukaciju, za nastupajuću sezonu - kaže Milan Šijački, koji je došao po neka nova znanja, ali koji nesebično deli svoja, stečena dugogodišnjim isustvom.
O tome kakva će biti naredna godina, kaže, rano je govoriti, iako je zima bila za sada prosečne vlažnosti. Najbolja je vlaga od snega, koji polako natapa zemlju, a biljke ga lagano upijaju. Vinova loza zahvaljujući razgranatom korenovom sistemu to koristi u letnjem periodu, a vinograd od 30 godina može da izdrži svašta, i ekstremnu sušu i ekstremnu vlagu.
Ono što je novina u vinogradima porodice Šijački su 2 ha novih zasada, od kojih je na 0,75ha Neoplante, koju su posle 40 godina vratili u svoje vinograde. Ove godine plan je postavljanje naslona, stubova, kolja, žice, formiranja uzgojnog oblika, a 2016. godine očekuje se prvi rod.
Vinarija Šijački je 2014. godine završila i 80% radova u vinariji, delu u kojem se dočekuju gosti, načinivši od njega vrlo primaljivo mesto za degustaciju i kupovinu vina.
- Radionice u okviru projekta DMC Dunav nam daju ideje na koji način da valorizujemo naše mogućnosti, kojih često nismo ni svesni, u smislu bolje turističke ponude, nastupa na tržištu, upoznavanja ljudi i ljubitelja vina koji do sada nisu bili kod nas, sa onim što nudimo. Još ima dosta posla, ali smo dosta toga i zaokružili. Ostala su doterivanja i detaljisanja, jer posao oko vinarije liči onom oko vinograda, dugotrajan je i uvek ima šta da se radi – mišljenja je gospodin Milan.
Vinarija Šijački je jedna od retkih u kojoj na licu mesta možete da se uverite o istinitosti priče o dva sunca, jednom pravom i drugim koje izlazi iz Dunava. Vinarija Šijački je možda jedina kojoj je Dunav glavni komšija, nalazi se na svega par metara, zavisno od godina. Nekih godina ekonomski deo dvorišta bude poplavljen, ali vinarija i podrum nikada. To što mnogi Dunav smatraju pretnjom, Šijački smatraju svojim potencijalom, osobenošću, na osnovu koje mogu da grade svoju priču i imidž vinarije. Ova porodica smatra da je imala sreću da se nađe na toj poziciji, i samo treba osmisliti i uskladiti turističku ponudu i sadržaje, na opšte zadovoljstvo i njih kao domaćina, i gostiju koji dolaze u vinariju. Mnogi su upravo zbog ambijenta prvi put svratili kod njih, a kada su probali i vino, postali su stalni gosti.
Vinarija Šijački je jedan od retkih koja nikada nije imala problema sa distribucijom. Vina Šijački se mogu naći u mnogim uglednim restoranima u Novom Sadu i Beogradu, sa kojima imaju desetogodišnju saradnju.
Po mišljenju Milana Šijačkog, u tome najveću ulogu ima volja da se nešto uradi na dobar način. Ako je volja prisutna, onda nema problema ni u vinogradu, niti u saradnji sa ostalim vinarima, niti sa potrošačima, turistima, ugostiteljima, a ono što porodica Šijački neguje je upravo to – volja da se ide napred.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar