Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Beogradski sajam vina vratio najbolje vinarije

Beogradski sajam vina vratio najbolje vinarije

  • PDF

Srpska vina su sve zapaženija i nagrađivanija na velikim svetskim vinskim takmičenjima, posebno za poslednjih pet godina, što potvrda je njihovog kvaliteta, u čega su mogli da se uvere i posetioci 37. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, u okviru kojeg je po šesti put održan Sajam vina.
Ovo je najveća vinska sajamska manifestacija u regionu, koja je ove godina uspela da okupi najprestižnije vinare iz zemlje i veliki broj izlagača iz celog okruženja.
Kvalitet ovakvog skupa povrdilo je i prisustvo jednog Aleksandrovića, Radovanovića, Kovačevića, vinarije Zvonko Bogdan, plejade naših vinara koji se retko pojavljuju na manifestacijama. Probirljive vinarije Aleksandrović i Radovanović ponovo su se vratile na sajam u okviru Udruženja Vinari Šumadije, koje je imalo vrlo uspešan nastup.

Ove godine statistički podaci govore da je bio prisutan najveći broj zemalja iz okruženja, da su nastupili organizovano, ili pojedinačno, jer na kraju, krajeva srpsko vinsko tržište i nije tako malo.
Žiri za ocenjivanje kvaliteta vina odlučivao je između 86 uzoraka iz 31 vinarije. Dodeljena je čak 21 zlatna medalja, a dva vina ponela su titulu šampiona.
U kategoriji belih vina, za šampiona je proglašen 18 godina star Mirisavi Traminac Erdutskih vinograda (berba 1997), dok je među crvenim, šampionsku titulu poneo DiShiraz vinarije DiBonisa iz Subotice. Interesantno je da u kategoriji rose-a nije bio dovoljan broj da ispuni uslov od najmanje deset etiketa, da bi se mogla dodeliti šampionska titula.
Sve nagrade uručene su na dan otvaranja sajamske manifestacije, tako da su posetioci na svakom štandu mogli da vide osvojene medalje i lično se uvere u kvalitet nagrađenih vina.
Hala 2, u kojoj se tradicionalno održava Sajam vina, na momente je bila pretesna da primi sve zainteresovane za ovaj deo manifestacije.
Gospodin Velibor Pešić, iz Udruženja "Srpsko vino”, ujedno i organizator 6. Sajma vina zadovoljan je činjenicom da Sajam permanentno raste, i po broju izlagača i po broju kvadrata. Broj posetilaca je takođe u porastu, pa je osim onih koji namerno dolaze u ovu halu, određen broj i onih slučajnih, radoznalih posetilaca.
On je istakao da se sajamske manifestacije razlikuju od festivalskih, koje se održavaju po hotelima, raznoraznim salama, trgovima, pre svega po svom karaktera, ali i što obezbeđuje veliki broj posetilaca.
- Razmišljanja za sledeću godinu vezana su za izmeštanje Sajma vina u posebnu halu u okviru Beogradskog sajma, gde bismo imali samo vinsku publiku, gde bi vinska publika imala vremena da se druži sa vinarima, da priča o vinu, bez previše galame, guranja, i da, s obzirom da bi to bila 7. manifestacija, polako prerasta u manifestaciju koja ima svoju publiku, koja će znati da napravi atmosferu koju bi vinari voleli da imaju kada izlažu svoja vina - objasnio je gospodin Velibor Pešić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar