Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Rimokatolička crkva Uzvišenje Svetog Križa u Rumi

Rimokatolička crkva Uzvišenje Svetog Križa u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Krajem 18. veka u Rumi je postojala rimokatolička crkva, na mestu gde se i danas nalazi, ali od drveta, i nedovoljno velika da primi sve vernike. Bila je bez tornja i ukrasa, jednostavna i skromna, i više je ličila na ambar nego na crkvu. Pored nje se od čerpića i trske, manja nego seljačka kuća, nalazila kuća župnika. Stoga je, zalaganjem naslednika barona Marka Pejačevića, osnivača grada, 1813. godine sagrađena nova crkva Uzvišenje Svetog Križa, koja je mogla da primi i do 2.000 vernika, a uz nju i župni dvor za sveštenika.

Crkva je jednobrodna klasicistička građevina, orijentisana u pravcu sever – jug. Predstavu Uzvišenje Svetog Križa, koja se nalazi na glavnom oltaru, uradio je Vinsens Dojčer. Bogorodica Imakulata i Sv. Ivan Nepomuk, radovi su nepoznatih autora, dok je za oslikavanje Sv. Vendalina bio angažovan Konstantin Pantelić, a za Blagovesti mađarski slikar Peškija.
Kao kuriozitet izdvajaju se i orgulje koje su kupljene u Beču i starije su od same crkve pet godina, ali one, nažalost, danas nisu u funkciji.
U septembru 2013. godine svečano je obeleženo 200 godina njenog postojanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com