Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prvi geo vikend namenjen novosadskim srednjoškolcima

Prvi geo vikend namenjen novosadskim srednjoškolcima

  • PDF

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, organizuje u subotu, 14. marta 2015. godine, tzv. geografski vikend, namenjen novosadskim srednjoškolcima. Ako se pokaže da su đaci zadovoljni, sa Departmana najavljuju da će ubuduće zvati i srednjoškolce iz cele Vojvodine i šire.

Prema rečima prof. dr Tatjane Pivac, četvoročasovno druženje od (10-14h), osmišljeno je sa tri predavanja od po 15 minuta, četiri radionice od po 20 minuta, uz prezentaciju Departmana i anketiranje učesnika.
Jedno od predavanja je sa pitanjem: “Zašto upisati geografiju?“
-Iskustva pokazuju da je znanje geografa potpuno neprepoznat i neiskorišćeni potencijal u svim društvenim sferama. Zato je potrebno podići svest o značaju geografa u društvu. Brojni primeri negativnog društvenog delovanja (mostovi na klizištima, depopulacija, (ne)uređenje prostora) rezultat su nekonsultovanja geografa. Jedna od diploma DGTH nosi zvanje profesor geografije. Samo profesor geografije u školi ima prostora u svom planu i programu da govori o problemima u prostoru i među stanovništvom. Na taj način on direktno utiče na vaspitanje i svest budućih političara, ministara, predsednika opština, direktora javnih preduzeća, preduzetnika i dr. Geografija stremi ka višim ciljevima opšteg boljitka. Ona pruža kompleksno znanje, koje je primenljivo u medijima, zavodima za urbanizam, statistiku, u turizmu, politici. Geografija je interesantna multidisciplinarna nauka, lako savladiva, a i predaju je, pre svega, dobri ljudi – obavestila je dr Pivac.
Ona je najavila da će se raspravljati i o tome da li je život u gradu bolјi od života na selu?
-Mnogi postavlјaju ovo pitanje i misle da imaju odgovor na njega. Širok spektar mogućnosti za kvalitetno provođenje vremena u gradu su prednost u odnosu na selo. Međutim, uslovi životne sredine na selu su daleko povolјniji za život čoveka. Jedan od razloga za to je i povišena temperatura vazduha u gradu u poređenju sa okolnim seoskim područjima zbog čega gradove često nazivaju ”urbanim rernama” – obavestila je naša sagovornica, i nastavila :
-Zašto je temperatura vazduha viša u gradu nego u selu? Da li je to dobro ili loše za život gradskog čoveka? Odgovore na ova i na brojna druga pitanja zainteresovani će dobiti na predavanju ”Život u urbanoj rerni” koje će se održati na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu tokom predstojećeg Geografskog vikenda”. Serija od tri predavanja biće zaključena pitanjem: ”Toblerone, Doboš torta i Ledeno doba ?” Okružuju nas informacije o globalnom otoplјenju, toplјenju lednika, povećanju nivoa Svetskog mora... Da li su to zapravo predznaci novog ledenog doba? Istina se krije u tobleronama i doboš torti.
Ništa manje neće biti zanimljive ni radionice u okviru kojih je predviđeno da se razgovara na teme : Čarobni svet propagande; Kako smestiti planetu u džep ; Jesti ili ne jesti, pitanje je sad i Na srnadaću rogovlja kao kruna u kralja!

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com