Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jelena Bolović: Požega voli i zna da dočeka goste

Jelena Bolović: Požega voli i zna da dočeka goste

  • PDF

Požega može da se nazove i kružnim gradom, jer kada je 1832. godine knez Miloš uputio Lazu Zubana da pored reke Skrapež formira naselje, sekretar kneževe kancelarije je u prostranoj ravnici pobio kolac i za njega vezao dug konopac, pa njegovim krajevima ispisao krug. Tako je nastao kružni trg oko kojeg su nicale kuće, kafane, mehane, dućani…

Jelena Bolović direktorka Turističke organizacije Požega, kaže da je od kada je renoviran 2012. godine, trg dobio moderan izgled, a grad svoj simbol za ponos. Osim jedinstvenog gradskog trga, na dvadesetak kilometara od grada u Gornjoj Dobrinji nalazi se Spomen kompleks Miloša Obrenovića, gde se vođa Drugog srpskog ustanka i budući srpski knjaz rodio i gde je odrastao. Kompleks obuhvata crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla, čardak kneza Miloša i česmu sa izvorom hladne pitke vode. U okviru kompleksa podignut je 1990. godine spomenik knezu Milošu Obrenoviću, rad vajara Miroslava Protića, iz Gornje Dobrinje.
Požega može da se pohvali jedinstvenim Muzejom železnice (starim lokomotivama i vagonima uzanog koloseka) koji se nalazi pored železničke stanice Požega, na kilometer od centra grada. Više od 500 originalnih eksponata predstavljaju deo istorijskog i tehničkog razvoja srpskih, ali i pruga bivših jugoslovenskih republika.
Požega je podneblje prostranih šuma, bistrih potoka, čistih planinskih reka, izvorišta mineralnih voda. U Požegi postoje dva stroga rezrezvata prirode koja se vode u registru zaštićenih prirodnih dobara: Prirodni rezervat – “Čalački potok“ i Prirodni rezervat " Velika Peć - Vražji Vir".
Na 37. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, Požega je bila deo štanda Regije zapadne Srbije, gde su pored ovih kulturno-istorijskih i prirodnih zanimljivosti koje obavezno treba posetiti, predstavili i međunarodnu likovnu koloniju, koja se svake godine unazad dvadeset godina na Malu Gospojinu, crkvenu slavu, održava u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, zadužbini kneza Lazara Hrebeljanovića iz 1374. godine, u selu Prilipac. Prilička kolonija okuplja slikare, vajare iz Srbije i inostranstva gde borave u konaku crkve deset dana i stvaraju svoja umetnička dela. Po završetku kolonije umetnička dela ostaju u jednoj od tri galerije crkve, koje se svakodnevno mogu posetiti. Seoski paroh, Milan Popović začetnik je i realizator ove ideje, danas starešina kolonije i sa svojom suprugom Vesnom, najzaslužniji što je selo Prilipac, zahvaljujući likovnoj koloniji spojilo umetnost i duhovnost i tu uzvišenost prenelo je i van granica naše zemlje.
Jelena Bolović kaže da Požega voli i zna da dočeka goste.
- Gostima koji dođu u Turističku organizaciju, koja se nalaze u samom centru grada, ako imaju malo vremena, preporučujemo da uživaju u obilasku užeg gradskog jezgra, i obavezno da posete Železnički muzej. Onima kojima se ne žuri, preporučimo odlazak do Spomen kompleksa Miloša Obrenovića koji ima izuzetnu istorijsku vrednost. Pored brojnih manifestacija kojima TO pokušava da privuče goste, poslednjih godina sve više je ljudi zainteresovano za boravak u nekom seoskom domaćinstvu. Požega može da se pohvali da u pet sela ove opštine ima po nekoliko domaćinstava koja se ozbiljno bave prijemom gostiju, uz pripremanje domaće hrane, a po potrebi i želji turista, voljni su da preuzmu ulogu vodiča kroz živopisne krajolike i otiske tragova vremena ovog kraja - objasnila je Jelena Bolović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com