Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Izložba, Unutrašnji predeli Ranka Vukeljića u novosadskoj Gradskoj kući

Izložba, Unutrašnji predeli Ranka Vukeljića u novosadskoj Gradskoj kući

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sinoć je u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu otvorena samostalna izložba našeg poznatog slikara Ranka Vukeljića, pod nazivom “Unutrašnji predeli”.
Publika je imala priliku da vidi dvadesetak platna nastalih u periodu boravka Ranka Vukeljića u Australiji, gde je počeo i ostvario svoj umetnički put, i ona nastala po povratku u Srbiju, sredinom 2011. godine.

Za nepune tri godine, umetnik je izlagao u muzejima širom zemlje: u Muzeju Vojvodine (Novi Sad), Muzeju Srema (Sremska Mitrovica), Gradskom muzeju Vršac, Muzeju u Vrbasu, u Galeriji RTV-a, Srpskoj akademiji inovacionih nauka u Beogradu...
Ranko Vukeljić je umetnik sa manirima velikih svetskih slikara, prepoznatljivog rukopisa i folozofijom pripadnosti utkanom duboko u njegovo biće. On je slikar koji uvek uz sebe ima svoju muzu, suprugu Radojku Vukeljić, koja mu je, kako kaže, večna inspiracija, a on samo „manuelni radnik koji pravi slike“. Ovo je umetnik čije su izložbe uvek dobro posećene, a reakcija publike afirmativna.
Vukeljići nikada nisu potpadali pod bilo kakve trendove, a posebno neke pomodarske tendencije. Umetnik kaže, stvara izvorno, određen kulturom iz koje je ponikao, jer drugačije i ne može i ne zna.
- Ja vidim predeo jedne lepe Srbije, sa puno voda, u kojoj ima puno mistike, mitologije, folklora, tradicije, običaja i navika, gde se priče same pojavljuju i isprepliću se. Višeslojnost mojih slika najbolje zapaža publika, jer ih svaki posmatrač drugačije tumači.
Gospodin Vukeljić smatra da je današnja umetnost na umoru, da predugo „diše“ na isti način, i jedina relacija na kojoj se nešto može dogoditi je negiranje već postojećeg, a premalo je dato novog. Ciklus večitih promena je dao sve što je mogao da da. Jer, čovek je jedan, jedinstven, neponovljiv, i ne može da veruje da se pojavi neki stil i da čitava jedna generacija razmišlja na taj način. Duboko veruje u individualnost, i to ne samo u umetnosti.
- Stilski gledano, uz duboko poštovanje prema realističnom figurativnom slikarstvu koje je dalo najbolje rezultate i dokazalo se kroz vekove, sa najvećim imenima i radovima ikada stvorenim na ovoj planeti, koji se nalaze u najvećim muzejima sveta, jedini pravac koji može da se sagleda je vrhunsko delo učinjeno u maniru kulture odakle je umetnik potekao. Ja pripadam baš toj branši, ali imam Božju promisao da sam rođen među ovim narodom opterećenim tragedijom, koji nije imao prostora da pokaže neverovatnu kulturu koju ima. Ja sam svojim radom, ulazeći u suštinu umetnosti, shvatio da ne postoje male i velike kulture. Postoji kultura i nekultura, a baš zbog te istorijske rastrzanosti naše zemlje i našeg naroda, duboko verujem da je mnogo ljudi koji su kao i ja, bili spremni iznedriti ono što je naše, izraziti suštinu, da zaplaču od bola kada je teško, ili da se provesele kada ide kako treba, ali jednostavno nisu imali priliku za to - objasnio je umetnik.
On je takođe izjavio da mu je čast da na ovakvom mestu upriliči izložbu, a sve je poteklo od želje i umešnosti njegove supruge, koja je u ovaj ambijent unela malo ženske prefinjenosti. Prema reakcijama posetilaca koji su svojim prisustvom uveličali ovaj happening, u tome su u potpunosti uspeli.
Otvaranje izložbe proteklo je uz prisustvo proslavljene glumice Mira Banjac, kompozitora i violiniste Milutina Popovića-Zahara, člana Gradskog veća za kulturu Vanje Vučenovića, prijatelja, brojnih zvanica i vino iz vinarije “Zvonko Bogdan”.
Izložba, koja ima i prodajni karakter, biće otvorena od 12. do 19. marta 2015. godine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com