Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Cuksfirer Tito boravio u Domu JNA u Rumi

Cuksfirer Tito boravio u Domu JNA u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Jedna od najreprezentativnijih građevina u Rumi je zgrada Doma JNA, odnosno Hrvatskog doma, koji mnogi s pravom nazivaju „rumski dragulj pomućenog sjaja“. Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i od velikog je kulturnog i istorijskog značaja za Rumu. Danas se taj arhitektonski objekat nalazi u prilično lošem i zapuštenom stanju.
Ideja za podizanje ovog objekta potekla je od Rumljana okupljenih u organizaciju Hrvatski sokol 1905. godine. Zgrada je podizana dobrovoljnim prilozima pojedinaca i društava, a osnovna zamisao bila je podizanje zdanja koje će moći primiti sve kulturno-sportske organizacije rumskih Hrvata, kao oblik otpora germanizaciji i mađarizaciji. Priča se da je mesto za izgradnju tog objekta namerno izabrano u „švapskom kraju“, verovatno kako bi se izbegla svojevrsna getoizacija i podela Rume na germanski i slovenski deo. Otud i potiče prvobitan naziv „Hrvatski dom“.

Pretpostavlja se da je projekat za izgradnju zdanja izradio Osječanin Viktor Askman, projektant zgrade stare rumske gimnazije. Zgrada je projektovana u stilu secesije i pripada periodu Jugendstila, modernog u to vreme u prestonicama Austrougarske monarhije. Originalnost ovoj zgradi daju pre svega plastičnost fasade s herbalnim motivima, ovalni vitražni prozori, skulpture „Dede i unuka“ i specifičan krov centralnog dela zgrade. Izgradnja zgrade je trajala sve do 1912. godine, a izvođač radova bio je izvesni Zvonimir Erbežnik. U vreme Prvog svetskog rata zgrada je služila kao vojna bolnica, i vrlo je verovatno da je pod svoj krov primila cuksfirera 25. Landšturm regimente Josipa Broza, čija se jedinica oporavljala u Rumi posle gubitaka na Ceru i Kolubari.
U periodu između dva svetska rata zgradi se vraća prvobitna namena, kada pod svojim krovom okuplja sva hrvatsko kulturno-sportska društva u Rumi. Ovo zdanje bilo je mesto okupljanja mnogih Rumljana, koji su svoje maturske večeri proslavljali u tom objektu, a kako se navodi, rumski vojnici su svoje prvo upoznavanje s Rumom počinjali upravo na tom mestu. Godine 1957. iz zgrade su iseljene civilne institucije i ona je dodeljena na korištenje Jugoslavenskoj narodnoj armiji, da bi službeno postala Dom JNA 1958. godine.
Započeta restitucija daje Rumljanima nadu, da ova zgrada koja stoji napuštena, oštećene fasade, polupanih ovalnih vitaža, ipak ima sretniju budućnost.
(izvor: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com