Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Festival kobasice i šunke dunavske regije poslednjeg vikenda marta na SPENS-u

Festival kobasice i šunke dunavske regije poslednjeg vikenda marta na SPENS-u

  • PDF

Festival kobasice i šunke dunavske regije, održaće se u zapadnom holu i terasi (prema Ul. Maksima Gorkog), na novosadskom SPENS-u od 27.-29. marta. Kao organizator potpisuje se civilno udruženje „Citadela“ iz Srbobrana, koje se bavi organizacijom gastro i kulturnih događaja, i humanitarnim radom.
Festival kobasice i šunke dunavske regije je zamišljen kao pilot projekat koji će okupiti prerađivače suvomesnatih proizvoda, takmičarske ekipe sastavljene od novinara i građana, kao i publiku, za koju je pripremljen bogat trodnevni kulturno-umetnički program. Osim učesnika iz Srbije, učešće je potvrdilo nekoliko takmičarskih ekipa iz Mađarske, po jedna iz Slovačke i Rumunije.

Ovakav tip festivala ima dugu tradiciju u zemljama Podunavlja. Konkretno, gospodin Horvat Vince, je ispred udruženja „Citadela“, rekao da će se novosadski, odvijati po ugledu na Festival kobasice u Bekiščabi (Békéscsaba), Mađarska, koji iza sebe ima tradiciju dugu 18 godina.
U terminu od 9 časova ujutru do 23 uveče, građani će uoči uskšnjih praznika, moći da po akcijskim cenama kupe suvomesnate proizvode, sireve, vino, rakiju, med i druge proizvode.
U petak prvog dana festivala, od 10 do 12 časova održaće se takmičenje novinarskih ekipa sastavljenih od 3-5 članova, u pravljenju sveže kobasice.
Sledećeg dana, u istom terminu, takmičiće se ekipe sastavljene od građana.
Stručni žiri, ocenjivaće kvalitet svežih i ispečenih kobasica, kao i brzinu njihove izrade.
Kotizacija za ekupe građana će biti 5 hiljada dinara, a za tu vrednost takmičari će dibiti 10 kg mesa, začine i sve što je potreno za pripremu. Plodove svoga rada – kobasice, takmičari će moći da podele između sebe ili odnesu kući.
Novinarske ekipe ne plaćaju kotizaciju. One su tu da se pokažu, zabave i druže, a njihov trud će biti podeljen, i u slast pojeden na licu mesta.
Ovu manifestaciju pratiće bogat kulturno-umetnički program. Svakog dana od 10 sati nastupaće tamburaške bande (tamburaški marathon), za njima, folklorni ansambli, a veče je predviđeno za koncerte. U petak će nastupiti pank rok grupa Zbogom Brus Li i Apsolutno romantično iz Novog Sada, u subotu publici će se predstaviti gosti iz Budimpešte sa operetom Kneginja čardaša i tamburaški orkestar Zorule. U nedelju publiku će zabavljati tamburaški orkestar Romansa i uvek zanimljive Frajle.
Planirano je da festival posete eminentni gosti iz Srbije i podunavskih zemalja, jer je ovakav tip događaja veoma popularan u svim državama ove regije. To potvrđuje i broj ekipa na Festivalu Kobasice u Bekiščabi koja je počela sa 5, a prošle godine okupila 550 ekipa: muških, muško-ženskih, ženskih, dečjih, ekipe penzionera, studenata, ali i gradonačelnika, pa čak i ekipu predsednika vlade Mađarske.
Ovo je šansa ne samo da grad Novi Sad dobije jedan novi gastro festival, već i mogućnost za regionalnu saradnju i razmenu iskustava. Planirano je da ako se Festival kobasice i šunke dunavske regije “primi” među građanima Novog Sada, već na jesen, 29. novembra, organizuje jedan veći, koji će osim ekipa iz Podunavlja prezentovati i prodavati suvomesnate proizvode iz tih zemalja. Bilo je predloga da se organizuje i festival piva regionalnih zemalja.
Svi zainteresovani novinari i građani, svoje ekipe mogu da prijave do 23. marta, kako bi organizatori imali vremena da obezbede potrebne količne mesa.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com