Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinofest počeo izložbom karikatura Viva vino/Viva wine

Vinofest počeo izložbom karikatura Viva vino/Viva wine

  • PDF

Dan uoči početka vinsko-hedonističkog hepeninga, X Međunarodnog festivala vina „Vinofest“, u zgradi Konkordija Gradskog muzeja Vršac otvorena je Međunarodna bijenalna izložba karikature Zlatni osmeh na temu Viva vino/Viva wine.

Izložbu je otvorio Jugoslav Vlahović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i karikaturista nedeljnika NIN, a ona će biti otvorena od 19. marta do 4. aprila 2015. godine. Izložba je zamišljena kao jedan od pratećih programa „Vinofesta“, koji se u Vršcu održava od 20. i 21. marta, u tamošnjem hotelu Srbija, oba dana od 10-18 časova. Na konkurs je stiglo blizu 1.000 radova. Za izlaganje je odabrano preko 200 radova od 150 umetnika karikature iz zemlje i sveta. Izložba predstavlja brojne karikature kao i portrete domaćih i stranih ličnosti vezanih za temu vina. Organizatori izložbe su Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS, Udruženje karikaturista Srbije FECO, Turistička organizacija opštine Vršac i Gradski muzej Vršac.
Inače, jubilarni X Međunarodni festival vina „Vinofest“, će i ove godine biti „trodimenzionalan“ - takmičarskog, izložbenog i prodajnog karaktera, a pored domaćih, nastupiće i proizvođači iz Mađarske, Italije (Toskana), Crne Gore, Slovenije, Češke, Hrvatske, Rumunije, ukupno preko 60 izlagača
Organizatori „Vinofesta“ su za učesnike i za posetioce, pripremili veliki broj novina. Osim vinskog dela, predviđen je i bogat i sadržajan prateći program, kako i dolikuje godini jubileja. Pored izložbe karikatura na temu vina, biće održana i brojna predavanja o najnovijim trendovima u proizvodnji, marketingu i prodaji vina, njegovom brendiranju, i aktuelnoj zaštiti oznake geografskog porekla, postupak u kojem se trenutno nalazi 16 vinarija južnog Banata (imaju ukupno oko 300 hektara vinograda), koji uz „Vršačke vinograde“ imaju ukupno bezmalo 2.00 hektara pod vinovom lozom i predstavljaju jedno od najvećih vinogradarskih područja u ovom delu Evrope. Uz tamburaše, posetioci će moći da degustiraju preko 300 različitih vrsta vina i uživaju u gastronomskim specijalitetima domaće kuhinje. Istovremeno, tih dana, sve vinarije i vinski podrumi će otvoriti vrata za posetioce.
Turistička organizacija opštine Vršac, glavni organizator ove manifestacije, uz podršku svih lokalnih organa, ali i Vlade Vojvodine, nastoji da ovu manifestaciju svake godine podigne na viši nivo nivo, nastojeći da je uz posetioce, isprate i predstavnici medijskih kuća i somelijeri iz Udruženja somelijera Vojvodine i Srbije. Za njih je ove godine organizovan i poseban autobuski prevoz (Novi Sad, Beograd, Vršac), pa će se na jednom mestu naći predstavnici svih vinskih struktura, što će biti jedinstvena prilika i za razmenu mišljenja i informacija.
Posebno atraktivan biće nastup vinskih vitezova, članova Banatskog viteškog reda „Sveti Teodor“ (ime dobio po zaštitniku grada Vršca), velikih promotera vinske kulture i vinske tradicije, ali i Vršca i vršačkih vina, koji poput Vinofesta, obeležavaju desetu godišnjicu postojanja i rada. Svake godine i na Danima berbe grožđa i za Vinofest oni proširuju svoje članstvo i primaju počasne članove. Često su to ambasdori, istaknute javne i medijski poznate ličnosti, a ove godine će to biti njena ekselencija, ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro, koja će biti promovisana u Vinsku lady Viteškog reda „Sveti Teodor. U okviru sаjmа vinа, održаvа se i godišnjа sk¬upštinа vinskih viteških redovа Srbije, ali i različite radionice za vinare i ljubi¬telje vina.
Ulaznica za deseti, jubilarni festival je 300 dinara, a posetioci će dobiti izgraviranu vinsku čašu sa logom X „Vinofesta“ iz koje će moći, praćeni tamburašima, da degustiraju tri najkvalitetnija vina po svom izboru. Za svaki sledeći bon za degustaciju, platiće simboličnih 20 dinara. Ulaznice važe i za Međunarodnu bijenalnu izložbu karikature Zlatni osmeh na temu Viva vino/Viva wine, koja se održava u zgradi Konkordija Gradskog muzeja Vršac.
Detaljnije informacije možete dobiti na sajtu www.to.vrsac.com ili putem e-maila: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com