Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinofest čuva tradiciju i običaje vršačkog vinogorja

Vinofest čuva tradiciju i običaje vršačkog vinogorja

  • PDF

Turistička organizacija opštine Vršac je uvek spremna da dočeka svoje goste, da ih povede „Putevima vina“, i sa ponosom pokaže svoju vinsku i vinogradarsku tradiciju. Tako je bilo i za dane vikenda, 20. i 21. marta, kada je u organiizaciji TOO Vršac, u hotelu „Srbija“, održana deseta, jubilarna, vinska manifestacija „Vinofest 2015“.

Jedan od najuspešnijih načina prezentacije vinskog Vršca jeste i Vinofest, koji je i ove godine po deseti put na jednom mestu, pružio mogućnost predstavljanja najkvalitetinijih vina iz okoline Vršca, ali i iz različitih krajeva Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
- Vršačka loza u sebi sadrži snagu i mudrost vekova. Njeno vino oplemenjuje duh, obnavlja krv, snaži pesmu, ujedinjuje nas sa našim precima i preporučuje našim potomcima - rekla je gospođa Tatjana Palkovač, direktorka Turističke organizacije opštine Vršac, u svom obraćanju prisutnima na festivalu, i tom prilikom pozdravila predstavnike AP Vojvodine, goste iz regiona, ali i one koji su uvek spremni da pomognu, kada su u pitanju organizacije ovako velikih manifestacija: Muzička škola „Josif Marinković“, Poljoprivredna škola „Vršac“, „Enološka stanica Vršac“, preduzeće „Žitobanat“ d.o.o. i DP "Drugi oktobar”.
„Da vino ovde nije slučajno“, kako glasi moto ovogodišnje manifestacije, govori i podatak da je vršačko vinogorje najveće u Republici Srbiji i da dve od tri najveće gradske manifestacije proslavljaju grožđe.
- Vinofest je manifestacija koja je iz godine u godinu sve veća i sve bolja, atraktivnija za mnoge izlagače i posetioce. Mi ćemo se kao organizatori truditi da ona održi taj trend i da narednih godina privučemo još više izlagača koji ovde imaju mogućnost da promovišu svoja vina i da sklope posao - izjavila je gospođa Palkovač.
Preko 50 izlagača i 300 različitih vrsta vina iz zemlje i inostranstva, našlo se pred publikom. Vinofest je bila i prilika da se čuju edukativna predavanja na temu marketing vina i vinskog turizma Vojvodine, profesora Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, kao i panel na temu geografskog porekla, rukovodioca Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, gospodina Darka Jakšića.
Tatjana Palkovač je da i ove godine Vinofest je ugostio predstavnike iz Mađarske, i da je stotinak vinara iz ove zemlje, tokom deset godina prošlo kroz ovu manifestaciju, što je doprinelo da se, uključivanjem što većeg broja vinarija iz regiona ova manifestacija oplemeni i obogati.
- Vinofest pored izložbenog, ima važan takmičarski segment. Što se tiče takmičenja, ocenjeno je oko 200 uzoraka, najviše belih vina, ali je bio zastupljen i dovoljan broj crvenih, roze i desertnih vina, čime su zadovoljeni različiti ukusi posetilaca.
Najbolja vina su nagrađena velikom zlatnom i zlatnom medaljom za kvalitet, a proglašeno je i najbolje vino festivala. Ove godine, titulu pobednika i statuu Vinka Lozića, najvećeg promotera vina ovog kraja i grožđebalskog gradonačelnika, ponelo je vino Cabernet Sauvignon iz 2013. godine, iz podruma Karpe Diem, vlasnika Dejana Čvorovića iz Zeoka.
Nagrade za kvalitet u različitim kategorijama vina koje se dodeljuju na Vinofestu, prema rečima direktorke Tatjane Palkovač, imaju sve prestižiji značaj među vinarima.
Obeležavanje desete godišnjice ustanovljenja Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“, uz vitezove - predstavnike Saveza srpskih vinskih redova, kao i goste vinskih redova iz Mađarske, koji su deo ceremonijalnog programa imali pred publikom Vinofesta, učinili su ovaj festival još posebnijim i svečanijim.
Tatjana Palkovač je takođe rekla da je većina vinara iz Vršca i okoline bila prisutna na Sajmu vina, ali po čitanju rezultata, posetioci su mogli da nastave druženje sa vinarima i da degustiraju vina u vinskim podrumima u Vršcu i okolini, čije su kapije otvorene i po zatvaranju festivala.
TOO Vršac je za grupu novinara, somelijera i specijalne goste, koji nemaju priliku da često dolaze u grad vina, organizovala put do Gudurice i posetu vinskim podrumima - velikom Tecovom podrumu, ne tako davno prekrštenom u „Podrum prijateljstva”, Porodičnom podrum vina "SELECTA" i podrumu Nedin. Gosti su mogli na licu mesta da se uvere da je u Vršcu uvek vreme za vino i da vino i posle festivala vina „teče u izobilju“.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com