Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vitezovi banatskog vinskog reda Sveti Teodor obeležili deceniju rada

Vitezovi banatskog vinskog reda Sveti Teodor obeležili deceniju rada

  • PDF

U okviru desetog, jubilarnog „Vinofesta“, održanog 20. i 21. marta u Vršcu, proslavljen je jubilej, desetogodišnjica ustanovljenja Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“. Između ostalog, proslava je obuhvatila fotografisanje vitezova svih vinskih redova Srbije kod Vršačke kule, a njena ekselencija, ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro je, u svečanoj sali Muzeja „Konkordija“, promovisana u vinsku damu.

Banatski vinski red „Sveti Teodor” je povodom 10 godina od osnivanja, u ime slave i časti vina, dodelio zahvalnice predstavnicima svih registrovanih vinskih redova Srbije i jednom Mađarske, a TOO Vrašac primila je plaketu u ime dobre dosadašnje i buduće saradnje. Tom prilikom veliki majstor Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“, gospodin Nikola Cuculj, preuzeo je mesto predsednika Saveza vinskih redova Srbije, a prisutnima se obratio kraćim govorom:
-Štovani skupe, braćo i sestre, dragi gosti i prijatelji, evo toga dana, kada je lepa zgoda upriličila da se sretnu ljudi i vino, a domaćin je Banatski vinski red „Sveti Teodor“.
„Raskošna je i bajkovita je svaka priča o vinu, pa i ova o banatskim vinima. Ona je deo one najveće priče o ovom blagosovenom predelu, gde se susreću putevi neba i zemlje, sunca i semena, kiše i znoja. To se svetlost u šećer preobratila. Ali, nije to cela lepota ovog našeg banatskog grožđanog sazvežđa, jer vino će tek na sam kraj, kao ozarenje zablistati, kako pod nebesima velikim, tako i pod nepcima žednim.
Ovim uvodom u priču „O viševinskom banatskom ručku“, koju je za naš vinski red napisao dramski pisac Radomir Šajtinac, hteo sam da vas srdačno pozdravim i zahvalim na dolasku radi proslave našeg jubileja u ime vitezova vina Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“.
Za početak kratkog istorijata B.V.R. – ST, moram da spomenem nekoliko istorijskih momenata, datuma i ličnosti.
Ovim krajevima se odvajkada gajila vinova loza i proizvodilo vino, ali prvi pisani dokument datira iz 1494. godine, kada je ugarskom kralju Ladislavu II isporučen akov vina za 10,5 zlatnih forinti.
Istorija uređenog gajenja blagoslovene biljke, vinove loze, u Banatu datira od pre 300 godina (1718. godine) i prvog administratora Banata grofa Mersija (Klaudije Florimund), po čijim su se planovima sadili vinogradi.
Kada je filoksera zahvatila najveće vinogradarske regione u Evropi, tada su ovde bile najveće površine pod vinogradima u Evropi i svetu (više od 10.000 hektara).
Do 1875, godine, koja se vodi kao najrodnija berba u istoriji vinogradarstva u vršačkom vinogorju, proizvedeno je milion akova, osnosno 56 miliona litara vina.
Otkud našem vinskom redu ime Sveti Teodor? Teodor Nestorović, vladika vršački, podigao je 1594. godine ustanak protiv Turaka. Ustanak nije uspeo, Turcu su vladiku uhvatili i na meh odrali. Godine 1994. srpska pravoslavna crkca proglasila je vladiku Teodora za svetitelja i on je postao simbol grada Vršca. Tako su se dva simbola grada Vršca ujedinila i naš vinski red je poneo ime Svetog Teodora.
Stigli smo i do septembra 2005. godine kada je osnovan, i na velikoj bini u centru grada za vreme najstarije turističke manifestacije „Dane berbe grožđa“, javno promovisan. B.V.R.- ST.
Posebnu zahvalnost izražavamo velemajstoru, dr Mihaly Filepu, i bratskom vinskom redu „Sent Vinsent“ iz Čongrada, uz čiju pomoć smo osnovani.
Godine 2007. vinski red pridružuje se Mađarskoj asocijaciji vinskih redova i biva upisan u Svetsku asocijaciju vinskih redova čije je sedište u Parizu.
Maja 2009. godine vinski red je potpisao u Monori (Mađarska) sa njihovim vinskim redom, sporazum o prezentaciji i promociji evropske vinogradrsko-vinske kulture.
Vinski red je godinu dana kasnije (2010), bio učesnik i oficijelno predstavljen na Svetskom kongresu vinskih redova u Mađarskoj, a 2012., kada je isti Kongres održan u Srbiji, bio domaćin u Vršcu i dvorcu Kapetanovo, vitezovima sveta na čelu sa predsednikom Calude Joss-om.
U danima berbe grođa 2013. bili smo domaćini vitezovima „Enogastronomskog bratstva“ sa ostrva Madere u Portugaliji. Sa njima smo se tom prilikom pobratimili i potpisali protokol o međusobnoj saradnji i posetama. Na preporuku portugalskog bratstva, posle podnošenja zahteva i redovne procedure prijema, Vršac je primljen u Asocijaciju vinskih gradova Evrope.
Zaduženi da pronose slavu banatskih i srpskih vina u ime vinskog reda „Sveti Teodor“ su deset članova osnivača, jedanaest redovnih članova i devet konzula (Kanada, Španija, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, BiH, Brazil i od danas Francuska).
Moram da spomenem da smo u međuvremenu ostali bez našeg dragog prijatelja viteza osnivača, ceremonijal majstora, Krstin Dušana.
Naš osnovni zadatak bio je u proteklih deset godina i biće ubuduće na osnovu statuta i kodeksa, da utičemo na okolinu da kulturno troši kvalitetna vina. Na mestima gde delujemo propagiramo ne samo svoja vina već i gastronomiju, običaje i prirodne lepote Banata.
Želja nam je da na svoj način popularizacijom srpskih vina, Srbija ponovo uđe u red velikih vinskih zemalja, ako ne po količini proizvedenog vina, ono bar po kvalitetu.
Božansko piće – vino, pored svoje osnovne funkcije, da čoveku stvara uživanje kada ga pije, ima jednu uzvišeniju, da spaja ljude. Za ovih deset godina delovanja, preko stotinu vitezova vina iz inostranstva posetilo je Vršac i doživelo naše gostoprimstvo. Naravno da su se razvila i prijateljstva među nama, vitezovima vina Srbije, koja su prerasla u lična, porodična druženja.
Kažu da „ko u životu nije voleo i pio vino, načinio je greh!“ Zato je privilegija biti danas na ovom mestu, u društvu bezgrešnih ljudi.
Sa rečima „Vino je sveto, vino je večno“, gospodin Cuculj je završio svoje obraćanje prisutnima.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com