Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Završen X Vinofest - Vrščani uvek korak ispred

Završen X Vinofest - Vrščani uvek korak ispred

  • PDF

Ko zna bolje od Vrščana da je vino među pićima najkorisnije, među lekovima najukusnije, a od hrane najugodnije?
A da su stanovnici ovog banatskog grada ovladali ovom mudrošću, potvrdio je i tek završen X Međunarodni festival vina Vinofest, koji je u dva dana, 20. i 21. marta, okupio preko 50 izlagača, veliki broj ljubitelja i prijatelja vina, zvaničnika i predstavnika medija.

Ova turističko-privredna manifestacija sa izložbenim, takmičarskim i komercijalnim karakterom, kako je nagasio gospodin Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac, pokazala je sav sjaj vinogradarskog pedigrea grada Vršca i njegovih žitelja.
Ove godine na ocenjivanje je pristiglo oko 200 uzoraka, a posetioci su mogli da probaju neke od oko 300 vrsta vina (uglavnom belih, ali bilo je i dovoljan broj crvenih, rozea i specijalnih, za sve ukuse).
U organizaciji Turističke organizacije opštine Vršac, grad pod Kulom, opasan vinogradima i plodnom banatskom ravnicom, potvrdio je i ovoga puta razlog što je kroz istoriju njegovo ime bilo sinonim za dobro vino. Grožđe se u ovom kraju proizvodi još od vremena Rimljana. Nekada se pravilo čak 120 vrsta vina od tri stotine vrsta grožđa (Merlot, Game, Portugizer, Tamjanika, Bela Dinka, Kreaca...). Rekordna berba bila je 1875. godine kada je proizvedeno milion akova vina (50 miliona litara vina). Tada je ovde bilo 10.000 hektara vinograda. Prvi kongres vinogradara održan je 1902. godine, a drugi, sa međunarodnim značajem, 1909. na kojem je bilo prisutno 740 učesnika iz zapadne Evrope.
Vinogradarsko-vinsku tradiciju grad nastavlja i danas, pre svega kroz dva vinska festivala, Grožđebal i Vinofest, ali i guduričke Dane mladih vina. Dobra vest za vinske hedoniste je da je u pripremi još jedan vinski događaj.
Gospodina Čedomir Živković, zvanično je otvorio festival i tom prilikom je pozdravio sve prijatelje vina i zahvalio se svima onima koji su došli i podržali ova ne mali jubilej – deset godina Vinofesta, i izjavio:
- Ponosan sam na „Vršačke vinograde“, našu najveću vinsku kompaniju, ali i na sve one male vinare i vinarije koje sa puno ljubavi i entuzijazma proizvode kvalitetna i dobra vina i aktivno učestvuju u ovoj svečanosti. Ovo je sajam koji iz godine u godinu privlači sve više gostiju, proizvođača, vinoljubaca i onih radoznalih, i to ne samo iz naše zemlje, već iz čitavog regiona.
Direktorka Turističke orgaizacije opštine Vršac, Tatjana Palkovač, zahvalila se na prisustvu predstavnicima AP Vojvodina, gostima iz Ruminije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i Muzičkoj školi „Josif Marinković“, Poljoprivrednoj školi „Vršac“, „Enološkoj stanici Vršac“, preduzećima „Žitobanat“ d.o.o. i DP "Drugi oktobar”, takođe iz Vršca i podsetila „Da vino ovde nije slučajno“, kako glasi i moto ovogodišnjeg Vinofesta, kao i da je vršačko vinogorje najveće u Republici Srbiji.
Da je tako, potvrdili su i rezultati ocenjivanja, gde je dodeljen veliki broj velikih zlatnih i zlatnih medalja, i bez obzira na vremenom nepovoljnu, 2014. Godinu. I ovom prilikom potvrđeno je da se vinari sve više oslanjaju na savete sručnjaka i da koriste savremene tehnologije.
Desetogodišnji jubilej, u okviru manifestacije, obeležio je Banatski vinski viteški red “Sveti Teodor”, koji je sa svojim gostima, vitezovima iz vinskih redova Srbije i Mađarske, ceremonijalnim nastupom, uveličao ovaj Vinofest.
Kao i prethodnih godina, odlična organizacija vinskih dana u Vršcu nije dozvolila ni jednu ekscesnu situaciju, a veliki broj novinara, koji su organizavno došli u Vršac, bili su prijatno iznenađeni atmosferom, kulturno-zabavnim programom “sa merom”, odličnim vinima, ambijentom svečane sale hotela “Srbija”, posebno ljubaznošću domaćinima, koji ništa nisu prepustili slučaju.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar