Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Darko Jakšić: Vinari Južnog Banata na korak od dobijanja geografskog porekla

Darko Jakšić: Vinari Južnog Banata na korak od dobijanja geografskog porekla

  • PDF

Pre godinu dana formirano je Udruženje vinogradara i vinara „Južni Banat“ sa idejom da u budućnosti na tržištu nastupa kao rejon, i da njihova vina postanu vina sa oznakom geografskog porekla. Danas se Udruženje nalazi u krajnjoj fazi što se tiče samih priprema za završni elaborat, i tokom X Vinofesta (21. marta), gospodin Darko Jakišić, rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, održao je panel na kojem je predstavio dosadašnje rezultate bitne za dalje postupke koje će ovo Udruženje preduzeti u cilju registracije oznake geografskog porekla.

On je tom prilikom izneo praktične smernice usaglašavanja sa pravilima u sistemu EU, koje se odnose na oznaku geografskog porekla.
Gospodin Jakšić je tom prilikom naglasio da je regulativa EU za vino jako kompleksna, i da ima jako puno uredbi, na osnovu kojih su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede usaglašavali zakonska i podzakonska akta. Ono što je bitno za geografsko poreko su nove regulative EU 1308/2013 i 607/2009, koje regulišu sistem geografskog porekla i podelu vina po kvalitetnim kategorijama. Ovo je sistem koji „tera“ proizvođače da budu svi zajedno i da se bore za tu oznaku, da ne dozvole falsifikaciju. Ma koliko to izgledalo komplikovano, tim putem su prošli i Bordo, Božole, Kot di Ron, Provansa i drugi poznati regioni širom sveta, rekao je gospodin Jakšić.
Kod nas u Srbiji po EU principima funkcioniše Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla ''Knjaževac'', Udruženje vinara Šumadije očekuje završetak procesa za mesec-dva, Udruženje proizvođača vina „Negotinska Krajina“ je u završnoj fazi procedure za predaju aplikacije za uspostavljanje ove oznake.
Udruženje vinogradara i vinara „Južni Banat“ je, za razliku od knjaževačkog i negotinskog, koji su imali podršku Nemačke organizacije za pomoć i saradnju (GIZ), samostalno prepoznalo potrebu zajedništva da uđe u sistem geografskog porekla.
- U skladu sa tim, krenulo se u proceduru šta je sve neophodno da se prizna oznaka geografskog porekla, odnosno, dali smo im podatke vezane za klimu, zemljište, sve što smo radili za rejonizaciju, a udruženje je uradilo statističku obradu analize svojih vina i odlučilo se koji će tipovi vina da nose iznaku geografskog porekla sa ovog područja. Oni su to radili zadnjih dva-tri meseca, i ovaj panel ima je ideju da predstavi te rezultate, da vidimo gde se trenutno nalazimo. Naime, rezultati pokazuju da je ovde klima svežija, pogodna za gajenje vinove loze; da je indeks svežine noći povoljan, sveže letnje noći povoljno utiču na vinovu lozu i kvalitet grožđa i vina, jer sve što se stvara tokom dana u grožđu, aromatski kompleks, šećeri, ostaje preko noći.
U toku ovog panela upoređivali smo faktore klime, zemljišta i ostalih karakteristika Južno-banatskog rejona buduće oznake, sa karakteristikama vina i kod belih vina ustanovljeno je da ona nisu previše alkoholna, što je sada hit u Srbiji, i nisu previše ekstraktivna.... Da bi lakše definisali šta to najviše utiče na karakter vina iz južnog Banata, zaključili smo da je neophodno da se uključe analize vina i drugih proizvođača, s obzirom da ova statistička obrada ukazuje da ona nemaju toliko kiselina koliko zapravo imaju, što znači da su izabrali laboratorijske analize koje baš i nisu reprezentativne. U tom smislu, sledaće faza je da se to uradi i nakon toga da se ponovo vidimo i da uporedimo kvalitet i specifičnosti vina sa karakteristikama klime, zemljišta itd. Očekujemo da za mesec-dva sve analize budu završene, i da se otpočne sa zvaničnom procedurom registracije oznake geografskog porekla, i vrlo brzo nakon toga da ova oznaka bude registrovana po tom novom sistemu koji je EU uspostavila, pa i mi - objasnio je gospodin Darko Jakšić.
Oni vinari koji su bili sprečeni da prisustvuju ovom skupu, moći će o svim pojedinostima da se informišu pre svega preko udruženja, a naravno Ministarstvo poljoprivrede uvek stoji na raspolaganju za sve informacije. .

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar