Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Šapatom do Kapije uspeha

Šapatom do Kapije uspeha

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Gastronomsko-vinsko-umetnički komleks „Atelje vina Šapat“ iz Novog Slankamena, dobitnik je prestižne nagrade „Kapija uspeha“, najvišeg priznanja za kvalitet usluga u 2014. godini, koju svake godine dodeljuje Privredna komora Vojvodine, u kategoriji sveobuhvatne turističke ponude. Između ostalih dobitnika, gospodin Miodrag Kostić iz Beograda, jedan od desetorice sa tim imenom na teritoriji Srbije, ali kako kaže, verovatno najstariji, zaljubljenik u umetnost i vlasnik kompleksa „Atelje vina Šapat“, nagradu je primio u utorak, 24. marta, na svečanosti priređenoj u hotelu „Premier Aqua“ u Vrdniku.

Gospodin Kostić je pobornik ideje da svako u životu ima prava na tri početka.
- „Atelje vina Šapat“ je moj početak, ali i završetak. Obišao sam puno sveta, video svašta i želeo sam da to pozitivno što sam video, prenesem na poslednji obronak Fruške gore, čiji mi jedan deo pripada - objašnjava naš sagovornik.
Kada je glava puna, ideje se brzo nastavljaju jedna na drugu. Tako su uz vinograd, nastajali: vinarija, restoran, umetnički atelje, apartmani...
Posed gospodina Kostića se prostore na 15 ha, ili 48 nanizanih, u to vreme najskuplje plaćenih parcela u Vojvodini, od čega je 8 ha pod vinovom lozom, a još dva su u pripremi. Pod šumom, nekada staništu ptica, je 5 hektara, a novi vlasnik i vizionar želi da se one vrate i u gaju ponovo zapevaju; da one životinje koje žive u tom šumarku nastave da žive i da se razmnožavaju. Na posedu se nalazi i jedan park koji će u dogledno vreme biti kultivisan, da majke sa decom mogu nesmetano da šetaju i uživaju u blagodetima čistog vazduha, prirode, i jedinstvenog pogleda na Dunav i Banat. Važan deo ovog kompleksa čini restoran, koji sa dvadeset zaposlenih visprenih kuvara i konobara, pripremaju jela i preporučuju odgovarajuća vina, trudeći se da naprave atmosferu, da svako može da se opusti i provede na zadovoljavajući način.
Ambicija gospodina Kostića je da „Atelje vina Šapat“ ostane mali butik vina.
- Mi ne želimo da idemo u industrijski način proizvodnje, nećemo nikome da konkurišemo, niti nekoga smatramo konkurencijom. Naša ideja je da jednog dana proizvedemo 80-90 hiljada boca vina, i tako kvantitet podredimo kvalitetu.
Od sorti grožđa chardonnay, sauvignon blanc, muskat žuti, traminac misrisni, cabernet sauvignon, merlot, u vinariji “Atelje vina Šapat” proizvode se Naše prvo vino - Merlot, Chardonnay, a onda i Sauvignon blanc, Rose i kupaža tri crne sorte simboličnog naziva Pi crveno (tri vina proizvedena ’14. godine =3,14), a u pripremi je Suma, u smislu sume znanja, umenja i ljubavi. To trojstvo je i razlog dobijanju ovako dobih vina - kaže gospodin Kostić i dodaje:
- Vino je jedna od najzanimljivijih priča u istoriji ljudske civilizacije. Mi danas pokušavamo da uz maksimalni profesionalnizam, pre svega zahvaljujući teroaru, opremi koju imamo, znanju i umenju poznatog italijanskog enologa Luigi Mattiuzzo-a, napravimo nešto što će nas razlikovati od drugih. Mi nismo velika vinarija, niti ćemo ikada to biti. Mi smo mala vinarija, koja proizvodi male serije jako dobrog vina. I to je naša vizija.
Ako rekapituliram svoj život, odlikovale su ga lepe dame, puno lepih slika i drugih umetničkih dela, ali svakodnevna potreba je bila i da se popije gutljaj nečega – od čega je najbolji izbor uvek bilo vino. Smatrao sam da imam pravo, s obzirom da sam jako teško proživeo ceo život, uz podršku supruge Verice, ćerke Tijane i sina Ivana, da zakoračim u još jedan početak i ostvarim se i na ovom polju. Proizvesti vino je jedan od najtežih poduhvata. Ja sam se bavio čelikom i odgovorno tvrdim da je to mnogo lakše nego proizvesti dobro vino.
Upoznao sam jednog čoveka koji je imao 75 godina, i koji je bio vlasnik jedne železare. Na zidu njegove kancelarije stajao je veliki natpis: „Ovo je prvi dan ostatka vašeg života“. Od tada ja svaki dan doživljavam kao prvi dan ostatka mog života i želim da ga proživim na najlepši mogući način, uz moju suprugu, decu i prijatelje koje volim. To je moje bogatstvo i ne treba mi ništa drugo - zaključio je Miodrag Kostić.
A originalan naziv – „Atelje vina Šapat“, intrigira i provocira i verovatno niko ne može do kraja da objasni njegov smisao.
Na deo naziva – atelje, asociraju i enterijer, i eksterijer, način pripremanja i prezentacije hrane, kao i umetnička dela koje krase ovaj prostor.
Vino je deo te umetničke priče, inspiracija mnogih umetnika (mnogi tvrde da bez vina nema ni umetnosti), motiv i dekor na umetničkim delima.
Šapat je onaj višeznačni pojam, koji je na volju da ga svako tumači po svom nahođenju. On može da bude odraz unutrašnje strane bića koja se ispoljila u ovom, umetnički osmišljenom prostoru. Šapat je onaj željeni ton sporazumevanja kada je u pitanju vino, da čujemo jedni druge, ali pri tome, da ne smetamo jedni drugima, Šapat je onaj prisan razgovor između dvoje ljudi, uz koje vino najbolje paše.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com