Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Ljubomir Aleksić: Podrška sremskoj turističkoj priči

Ljubomir Aleksić: Podrška sremskoj turističkoj priči

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U zgradi Skupštine AP Vojvodine, u četvrtak 9. aprila, održan je sastanak turističkih organizacija opština Srema, deseti po redu, a prvi iniciran od strane Sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.
Načelnik odeljenja za turizam u Sekretarijatu, gospodin Ljubomir Aleksić, kaže da na žalost do sada nisu postojale mogućnosti za direktnu finansijsku pomoć turističkim organizacijama, jer su konkursi usmereni ka opštinama. Ideja je da se turističke organizacije promovišu što bolje, da se dođe do modela kakve one treba da budu, pa da se u tom smeru i razvijaju, i da svojim delovanjem zavrede da budu direktno finansijski podržane od strane Sekretarijata.

- U Vojvodini ima desetak TO koje imaju ideje i nezavisino od političkih struktura u svojim opštinama, zacrtale su da „guraju“ u pravcu razvoja turizma. Sremci su to uradili prilično dobro i nastupom na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, održanom u februaru ove godine, dokazali da inicijativa koja je krenula „od dole“ daje rezultate. Jedan od zaključaka ovog sastanka jeste da se pošalje pozitivna slika o udruživanju, pokretanju destinacijskih druženja, gde će se razmenjivati ideje, informacije, nalaziti zajednički projekti. Ovaj sastanak je iniciran i sa ciljem da se vidi kako bi Sekretarijat mogao da pomogne TO direktno, odnosno Regionalnim asocijacijama, pošto je danas bila prisutna i Regionalna razvojna agencija Srema, koja može kroz domaće i međunarodne projekte i konkurse, da im pomogne da njihovi turistički proizvodi budu mnogo bolji. Drugi deo sastanka se odnosio na promociju Planinskog maratona na Fruškoj gori, koji je u osnovi sportsko-turistička manifestacija, ali nije dovoljna zaživela u turističkom smislu. Svake godine oko 20 hiljada učesnika dođe na Planinski maraton na Fruškoj gori iz okoline, regiona, inostranstva. Organizatori maratona su članovi Planinarskog smučarskog društva „Železničar“ iz Novog Sada, koje predvodi Milivoj Nastasić. To je grupa entuzijasta koja je prevashodno fokusirana da se svi učesnici, od dolaska do povratka iz šume, bezbedno i živi vrate, jer nije mala stvar da se tako veliki broj ljudi šeta po jednoj prilično zahtevnoj destinaciji kao što je Fruška gora, gde je visinska razlika na maratonu preko 5.000 metara.
Sekretarijat je mišljenja da u Planinskom maratonu na Fruškoj gori interes treba da nađu svi, pre svega turističke organizacije na čijoj teritoriji se ovaj maraton dešava. Mi ćemo nastojati da se i TO Novi Sad i ostale turističke organizacije, i naravno TO Vojvodina, uključe u ovaj značajan projekat, da ne dozvolimo da se neka ovakva manifestacija ugasi, već da dostigne nivo koji zaslužuje. Ona je 38 godina aktivna i trebalo bi od toga napraviti brend koji će moći da se meri sa EXIT-om i nekim drugim događajima, da bude i dobro organizovana i podržana, jer često sportska udruženja i udruženja građana nemaju kapacitet da sami izguraju ovako kompleksne projekte. Tu moraju da se uključe i Pokrajina i Republika. One treba da osete koje su to manifestacije koje prevazilaze lokalni i regionalni značaj, i da njih stavi na listu prioriteta i da ih finansijski pomogne - objasnio je gospodin Aleksić.
Ovakve manifestacije su jedinstvena prilika i za promociju samih turističkih i drugih organizacija, i preduzeća, da svako iz svog aspekta oseti poslovni, ili neki drugi interes. Na kartama, koje su štampane uz Vodič stazama Planinarskog maratona na Fruškoj gori (Milivoj Nastasić, Novi Sad 2011.), označeno je mnogo tačaka, kota, koje predstavljaju potencijalna mesta za postavljanje nekog restorana, smeštajnog objekta ili prodavnice domaćih proizvoda, a trebalo bi da budu podrška svim ljudima koji se u tom trenutku nalaze na tom mestu. Jer, svi učesnici maratona, i svih planinarskih, šetačkih, biciklističkih, izletničkih i bilo kojih drugih tura, moraju i da jedu, da spavaju, i da se na svaki drugi način relaksiraju.
- Treba uložiti mnogo zajedničkog rada, i iako je informacija najbitnija, kod nas je to najveća mana. Ono što je interes svih nas, u smislu razvoja turizma, biznisa, trebalo bi da bude u prvom planu - naglasio je gospodin Aleksić, dodavši da se mora sistemski raditi na povezivanju informacija i standardizovanju nekih procesa, postaviti prioritete, što je možda i najveći problem, jer mi ne možemo da se odreknemo mnogih sporednih stvari i kažemo: - Ove tri stvari su bitne. Oko njih ćemo da gradimo priču, a ove druge ćemo koncentrično da širimo i da podržavamo. Ali, to je sve stvar dogovora i politike - zaključio je Ljubomir Aleksić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com