Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Nikola Puvača, autor najboljeg naučnog rada u Srbiji

Nikola Puvača, autor najboljeg naučnog rada u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Na takmičenju mladih naučnika "Alltech Young Scientist 2015", mladi naučnik Nikola Puvača, student doktorskih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, osvojio je prvo mesto u Srbiji za najbolji naučni rad.

Nikola je svoja istraživanja usmerio ka ispitivanju uticaja začinskog i lekovitog bilja u ishrani životinja kao alternativi upotrebe antibiotika i dobijanju kvalitetnog, visoko nutritivnog i bezbednog mesa za ishranu ljudi. Svojim naučnim radom pod naslovom "Effect of various spice herbs on productive performance and blood lipid profile of broiler chickens" je zaintrigirao i oduševio internacionalnu komisiju koja mu je dodelila prvo mesto za najbolji naučni rad i dostignuće u oblasti ishrane živine. Komisija je odlično ocenila istraživanja i svojom pohvalom da će dobijeni rezultati biti od izuzetnog značaja za živinarsku industriju, ohrabrila mladog naučnika da nastavi dalje sa svojim istraživanjima. Osvojenom pobedom i prvim mestom u Srbiji, Nikola se kvalifikovao za sledeći krug takmičenja koji uključuje Evropu, Afriku i Rusiju.
U razgovoru sa Nikolom saznajemo da nedostatak hrane za stanovništvo koje se svake godine znatno uvećava, čini proizvodnju kvalitetne hrane izuzetno značajnim problemom kako u svetu tako i u Srbiji. Rešenje za povećanje proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane za životinje i lјude, koja svojim kvalitetom može zadovolјiti visoke zahteve savremene ishrane je u primeni novih tehnologija u biotehnologiji, odnosno bioindustriji.
Upravo savremena živinarska proizvodnja predstavlјa najbrži način dobijanja kvalitetnih proizvoda animalnog porekla za ishranu lјudi. S obzirom da su zahtevi za živinskim mesom, na svetskom tržištu u stalnom porastu, potreba intenziviranja proizvodnje je konstantno prisutna. Za tu svrhu neophodno je obezbediti kvalitetnu hranu za životinje, linijske hibride visokog genetskog potencijala i obezbediti odgovarajuće tehnološke mere. Pored hranlјivih materija potrebnih za rast i razvoj pilića, u hranu se dodaju i farmakološki preparati, da li u preventivne svrhe, radi sprečavanja pojedinih obolenja kao što su kokcidiostatici, ili stimulatori rasta, antibiotici, prevashodno kod mlađih kategorija životinja. Nјihovom upotrebom smanjuju se uginuća i troškovi lečenja.
Pored toga prethodno pomenuti preparati pozitivno deluju na prirast, konverziju hrane i kvalitet mesa, ali ispolјavaju i negativne efekte koji se manifestuju kroz nastajanje rezistentnih patogena na primenjene antibiotike kod životinja, a i lјudi. Iz tih razloga Evropska Unija svojom direktivom koja je stupila na snagu 01.01.2006. godine, zabranjuje upotrebu antibiotika u ishrani životinja. Zamena antibiotika drugim biološki aktivnim supstancama u ishrani brojlerskih pilića je aktuelna tema dugi niz godina, a u današnje vreme, ide se u pravcu prelaska sa što veće i jeftinije proizvodnje, na proizvodnju skuplјe, ali zdravstveno bezbedne i kvalitetnije hrane. To se pre svega odnosi na tendenciju isklјučivanja antibiotika, kokcidiostatika i ostalih farmakoloških promotera rasta, zbog sve češće pojave rezistentnih sojeva bakterija.
U savremenoj ishrani živine, sve se veća pažnja poklalјa upotrebi probiotika, prebiotika, antibakterijskih peptida, kvasaca i trenutno najaktuelnijh fitogenih aditiva, odnosno začinskog i aromatičnog bilјa, kao što su beli luk, crni biber i ljuta crvena paprika koji predstavljaju glavni focus istraživanja ovog mladog naučnika.
Nikola je još od ranih studentskih dana osvajao prva mesta na studenstikm takmičenjima u Srbiji, Rusiji i Poljskoj za najbolji naučni rad, kao i priznanje “Izuzetna nagrada Univerziteta u Novom Sadu za naučni i stručni rad”, te ni ovom prilikom ne sumnjamo u maldu nadu srpske nauke kao jednog od najuspešnijih mladih istraživa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar