Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Prodavnica Moj salaš, organski proizvodi tokom cele godine

Prodavnica Moj salaš, organski proizvodi tokom cele godine

  • PDF

U Novom Sadu, na adresi Narodnog fronta 22, bračni par Milica i Željko Popović, vode prodavnicu organskih proizvoda - Moj salaš.
Dok je pijaca „Moj salaš“, na platou SPENS-a, na kojoj izlažu proizvođači organskih proizvoda, tokom godine aktivna od početka juna do kraja septembra, kada je ponuda najveća, dotle prodavnica „Moj salaš“ funkcioniše tokom cele godine.

Ovaj jedinstveni koncept plasiranja organskih proizvoda nastao je iz potrebe sve veće mreže proizvođača da imaju kanal preko kojeg bi mogli da plasiraju svoje proizvode, a potrošači na jednom mestu i tokom ostatka godine, a ne samo leti, da dođu do onoga što traže.
Pri realizaciji ideje jedne male prodavnice, osnovane 2007. godine, pošlo se od izuzetno strogog kriterijuma čiji proizvodi mogu da se nađu na njenim policama. Pored probranih proizvođača, pošlo se od ideje okupljanja pre svega lokalnih proizvođača, od toga da bezbednost i kvalitet moraju da budu na prvom mestu. Od početka se vodilo računa i o sledljivosti, da se prati put, npr. spelte, od primarnog proizvođača, preko proizvođača spelitnog brašna do proizvoda od spelte, kao što su testenina i hleb, da budu od brašna tog proizvođača a nekog drugog. Poljoprivredno gazdinstvo „Jevtić“, iz Bačkog Gradišta, jedinstveni su proizvođači spelte i čitave paleta proizvoda od ove zanimljive žitarice, a njih potrošači mogu da upoznaju na pijaci „Moj salaš“, i mogu biti sigurni od koga nabavljaju te proizvode koji mogu da se nađu u prodavnici „Moj salaš“.
Malo po malo organska proizvodnja se širila, tako je sve više proizvođača imalo setrifikovne proizvode koji su punili rafove prodavnice, čime je ponuda postajala raznovrsnija. Danas, takođe prednost imaju lokalni proizvođači, ali na zahtev kupaca, vlasnici su bili prinuđeni da obezbede i ono što se u našoj zemlji ne proizvodi, kao što je npr. pirinač.
- Svi proizvodi su od naših direktnih proizvođača koji su prošli naše škole, svi imaju sertifikate, a to je preko dvadeset saradnika, direktnih proizvođača i kompanija koje se bave preradom.
Više od deset godina „Zelena mreža Vojvodine“ radi na edukaciji stanovništva Pokrajine, od pijace „Moj salaš“, preko prodavnice, kroz gradske i druge programe... Kao rezultat toga je zadovoljavajuća obaveštenost sugrađana o tome šta je organska proizvodnja i koji je njen značaj, tako da je šarolik i krug onih koji potražuju ove proizvode. Nekada su najverniji konzumenti bili bolesni i oni sa posebnim režimom ishrane. Podrazumeva se da roditelji sa malom decom dosta brinu o zdavoj ishrani svojih mališana, ali sve je više mladih i obazovanih ljudi koji se odlučuju za ove proizvode, što znači da se ovaj trend kreće u željenom pravcu - objašnjava Milica Popović..
Osnovni cilj organske proizvodnje jeste uspostavljanje poverenja između proizvođača i kupaca. Zato je izuzetno važno jedinstvo delovanja pijace „Moj salaš“ i prodavnice „Moj salaš“, da kupci upoznaju organske proizvođače, i kada dođu u prodavnicu tačno znaju koji proizvod će uzeti od Mamužića, koji od Arpada Čikoša, a koji od Vozara... Jer, nije sve jedno platiti neki proizvod 30, 50 pa i 100% više od onog iz konvencionalne proizvodnje.
Ono što je pozitivno, da su vlasnici prodavnice sa proizvođačima uspeli da postignu dogovor da cene u prodavnici budu identične cenama na pijaci, retko kad 10 do 20 dinara više.
Radno vreme prodavnice „Moj salaš“ je od 8,30 do 18,00, a subotom 8 do 14,00 časova.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com