Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Noć biologije po peti put pokazala koliko nauka može da bude zanimljiva

Noć biologije po peti put pokazala koliko nauka može da bude zanimljiva

  • PDF

Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matemtičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, Trg Dositeja Obradović 2, u petak 17. aprila od 16 do 24 časa priredio je, petu godinu za redom, izuzetno nadahnutu, interesantnu i za sve uzraste prijemčivu Noć biologije.

Za osnovce organizovan je maskembal, kviz “Želite li da postanete ekolog?” za srednjoškolce, a u okviru studentskog parlameta PMF-a, studenti su pokušali da odgovore na pitanje “Zašto studiraju biologiju i ekologiju?”… Publika je mogla da prati debatu o lovu: “Loviti ili ne pitanje je sad?”, projekcije filma “Potiski biser” i veliki broj radionica, kao što su: Čarobni svet gljiva; Zavirite u pčelinju kućicu; Živimo brzo, hranimo se KAKO?; Odredi svoju visinu, idealnu telesnu masu i krvni pritisak; Biljke sa šiškama; Dragulji u biljkama; Što čupavije to zdravije; Sladak sam i zdrav; Svet u kapi vode; Mikroalge - mikrofabrike; Jedeš me svaki dan, znaš li kako izgledam?; Pomiriši me i pogodi ko sam?;Napravite sami prirodne kozmetičke preparate lako – pitajte nas kako?; Čudesni špajz; Zaštitimo ptice; Biološki časovnik; Ženski kutak; Muški kutak; Vidljivo nije, a u sebi život i sudbinu čoveka krije; Stop bolestima, upoznajte odbrambenu armiju našeg organizma; Mistični put hrane; Da li je i biljkama značajna pravilna ishrana?; Zanimljiva genetika; Napravite svoju dugu?; Tajanstveni svet mesoždernih biljaka… U Noći biologije učešće, kao i svake godine, uzeli su njeni prijatelji: JP Vojvodinašume, Udruženja za zaštitu velike droplje, Društva za zatštitu i proučavanje ptica Srbije, NP Fruška gora; Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zoovrt Palić, Pokret gorana Novi Sad, HabiProt – Udruženje za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije, SRP “Titelski breg”, Carska bara, “Slano Kopovo” i “Zasavica”.
Noć biologije je naučno-popularna manifestacija koja je prvi put održana 15. aprila 2011. na Departmanu za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu sa ciljem da se naučno-istraživački rad na zanimljiv i jednostavan način približi zaljubljenicima u biologiju i ekologiju, ali i onima koji to još uvek nisu. Posle pet godina sve je više posetilaca, i dece i odralih, mlađih i starijih od 7 do 77 godina, koji su uživali u radionicama za sve uzraste.
Doc. dr Olivera Bjelić-Čabrilo, šef marketing tima ove manifestacije, kaže da sve izgleda kao igrarija, a objašnjava jednu jako ozbiljnu stvar, kako se na jednostavna način može deci približiti određena tema, da nauče i zapamte, a da im ne bude dosadno.
Cilj „Noći biologije“ jeste da animira sve uzraste, da se upoznaju sa drugačijim načinom učenja, da biologije ispovocira i nastavnike, da bez puno novca, sa malo uloženog vremena, truda, sve to može da bude mnogo intesesantnije i da deca mogu mnogo bolje da zapamte.
- Na fakultetu se trudimo da negujemo taj vid interesante nastave, i da pored obaveznih predavanja, vežbe iz tih naučnih disciplina prezentujemo na dopadljiv, zanimljiv način. Isto tako se i kolege sa drugih Departmana PMF-a, fizičari, hemičari, matematičati, geografi, trude da pokažu mlađim generacijama koliko su ove nauke lepe i životne, a mi i kroz ovu „Noć biologije“ koliko je to lepo, i razbijamo predsrasude o tome da „Nauk nije bauk“ - objasnila je gospođa Bjelić-Čabrilo i dodala da bi održali tu zanimljivost učesnici, profesori, asistenti i studenti sa Departmana za biologiju i ekologiju se trude da pokažu svake godine što više, što raznovrsnije i zanimljivije za svoju vernu publiku, ali i za novajlije. Ove godine su, što nije bilo toliko izraženo prethodnih godina, škole dolazile organizovane.
- I pored ogromne gužva nije bilo nestašluka, što je dokaz da su deca nestašna kada im je na času dosadno i kada nemaju izazov. Ovde je svaka radionica izazov. Domaćin PMF, Departman za biologiju i ekologiju ponudio je niz izazova. Burmanski piton, pijavice od živih životinja, mnoštvo prepariranih, tarantule i škorije i velike bubašvabe...
Prvi put su se pravile kućice za ptice i radile gvalice, i kako sam videla, svi su bili zadovoljni, kontstatovala je naša sagovornica.
Ovaj happening je postao događaj bez presedana, koji sa minimalnom reklamom, ove godine i sa minimalnim sredstvima, uspeva da uz entuzijazam nastavnika i posvećenost studenata priredi žiteljima grada sasvim poseban doživljaj.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com