Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO SRP Slano Kopovo: Ždralovi se ponovo vraćaju

SRP Slano Kopovo: Ždralovi se ponovo vraćaju

  • PDF

Da li ste znali da su raskošne ptice – ždralovi, pominjane u legendama i književnosti za svoju stanicu predaha na svom letu od severa Evrope ka Africi, odabrali Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“, jedan od poslednjih očuvanih bara na slatinama Vojvodine, odnosno slanih jezera u paleo-meandrima, na pet kilometara od Novog Bečeja. Svake jeseni se u ovom zaštićenom području okupi i do 17,5 hiljada ovih veličanstvenih ptica.

Silvija Šimončik, diplomirani biolog, stručni saradnik u Specijalnom rezervatu prirode ”Slano Kopovo”, nekadašnji student na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na petoj „Noći biologije“, u petak17. aprila, mnogobrojnim posetiocima predstavila je ovaj rezervat.
- Cilj nam je pre svega da i na ovaj način popularizujemo naš rezervat, ali i da deci pokažemo nešto više o pticama, s obzirom da je „Slano Kopovo“ prvenstveno ornitološki rezervat sa bezmalo 220 različitih vrsta ptica. Ovde smo četvrti put jer interesovanje dece je veliko a, zahvaljujući i ovoj manifestaciji, naš rezervat posećuje veliki broj učenika u okviru svojih ekskurzija - objasnila je Silvija Šimončik, dodavši da SRP „Slano Kopovo“, najznačajnija usputna migratorna stanica za više stotina hiljada ptica vodenih staništa iz mnogih krajeva Evrope i zapadnog Sibira, nije enigma, već područje koje pruža pticama selicama, idelane uslove.
„Slano Kopovo“ je plitko jezero, prosečne dubine 20 do 40 cm, što pogoduje ždralovima. Drugi faktor, možda i najbitniji, je mir koji im je obezbeđen u rezervatu, u kojem je upotpunosti zabranjen lov, iako je upravljač Lovačko udruženje Novi Bečej. Treći faktor je dostupnost hrane u periodu septembar – decembar, jer se ždralovi preko dana hrane na okolnim livadama i njivama, i uveče dolaze na jezero da prespavaju, gde su bezbedniji od predatora. Oni počinju da dolaze krajem septembra u manjim jatama, krajem novembra i početkom decembra je pik, najveća brojnost ovih ptica na jezeru.
“Slano Kopovo” je prastari meandr reke Tise, jedan od poslednjih primera panonskih slatina i pustara koje reprezentuju pravi mini rezervat prirode, od izuzetnog značaja za očuvanje bogatstva biljnog i životinjskog sveta Vojvodine. “Slano Kopovo” je u julu 2004. godine proglašeno za svetski značajno vodeno stanište po Ramsarskoj konvenciji, kao i međunarodno značajno područje ptica 1989. (IBA) i biljaka 2005. (IPA), i deo je nacionalne ekološke mreže i najozbiljniji kandidat za Evropsku ekološku mrežu NATURA2000.
- Poznavaoci i ljubitelji prirode dobro znaju da je jesen najatraktivniji period u rezervatu, i mi uprvo baziramo promociju „Slanog Kopova“ na eko-turističkoj priči o migraciji ždralova koji su naš brend, a našli su mesto i na našem logu. Međutim, to ne znači da SRP nije interesantan u drugim periodima u toku godine. Zbog specifičnih ekoloških uslova, izuzetno visoke koncentracije soli i nedostatka vode, javljaju se i specifične biljke koje su se adaptirale na takve uslove, kao npr. biljka Caklenjača (Salicornia europaea), koja u Srbiji raste samo na „Slanom Kopovu“. Caklenjača je krajnje ugrožen takson i zaštićen zakonom, a mi se trudimo da očuvanjem rezervata sačuvamo i jednistvenu populaciju te biljke - kaže Silvija Šimončik.
Ipak, sve ovo nije do sada privuklo veće grupe turista, ljubitelje birdwatching-a, botaničare koji na pravi način umeli da cene sve bogatstvo koje ovo područje može da ponudi. Stranaca je malo, a u Srbiji taj vid turizma još nije dovoljno zaživeo. Promocija u inostranstvu, logistička podrška je ono što bi moglo promeniti odnos turista prema SRP i od lokalne napraviti evropsku i svetski interesantnu priču.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com