Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Najlepša grla na Nacionalnoj izložbi konja na Novosadskom sajmu

Najlepša grla na Nacionalnoj izložbi konja na Novosadskom sajmu

  • PDF

Ostalo je još samo desetak dana do otvaranja kapija najveće sajamske priredbe na Novosadskom sajmu, jednog od deset najznačajnijih poljoprivrednih sajmova u Evropi i najvažnijeg sajma Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, 82. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma koji će biti održan od 9. do 15. maja ove godine.

Tim povodom, komisije za ocenu kvaliteta čiji su članovi eminentni stručnjaci iz zemlje i regiona, ocenjivaće kvalitet u više od 30 robnih grupa. Poseban segment ovogodišnjeg sajma, kao i prethodnih 81. godinu biće izložba živih eksponata, koji će biti izloženi u okviru Nacionalne izložbe stoke, a u okviru koje je najveća, i posetiocima najinteresantnija, izložba konja.
Sada već po tradiciji interesovanje izlagača za izložbu konja je izuzetno veliko, pa je prijavljeno oko 200 grla. Najzastupljenija su grla Lipicanske rase, a prisutna su još grla rase Nonius, Hrvatski hladnokrvni konji i Šetland poni.
Kako broj prijavljenih grla prevazilazi sajamske smeštajne kapacitete, početkom aprila komisija je obišla sva prijavljena grla, od kojih je više od polovine upućeno na analizu krvi. Na taj način će biti izvršena još jedna vrsta selekcije, jer će na osnovu rezultata analize krvi, nadležne veterinarske institucije samo grlima koja budu ispunila sve propisane uslove odobriti učešće na Nacionalnoj izložbi konja, na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Na taj način će se u hali 15. Novosadskog sajma naći oko 90 najboljih priplodnih grla iz svih krajeva Republike Srbije, a koje će 7., odnosno 8. maja, oceniti i klasirati komisija za ocenu kvaliteta u konjarstvu. Komisija će raditi u istom sastavu kao i prošle godine, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Pejićem i članovima prof. dr. sc. Mirjana Baban i dr. sc. Vladan Đermanović, dok će sekretar komisije biti Ljuba Štrbac.
Komisija će nakon što oceni sva grla, ona najreprezentativnija još jednom pogledati sve zajedno, kako bi doneli konačnu odluku o najboljim grlima kako u konkurenciji priplodnih kobila, tako i pastuva i odluku o apsolutnom šampionu konjarstva 2015. godine.
U okviru 82. Međunarodnog poljoprivrednog sajma na sajamskom manježu će biti dosta dešavanja počev već od subote, 9. maja, kada je na programu Vojvođanska konjička liga u preponskom jahanju. Nedelja, 10. maj, po tradiciji je rezervisana za zaprežni sport, kada će neki od najboljih vozača zaprega odmeriti snage u kategorijama jednopreg, dvopreg i četvoropreg. Činjenica koja ovo takmičenje izdvaja od svih ostalih jeste da pravo učešća imaju samo grla koja su izložena na Nacionalnoj izložbi.
Takođe, tradicionalni Dan stočara biće upriličen u četvrtak 14. maja na manježu Novosadskog sajma. Tom prilikom će posetioci imati priliku da vide reviju svih nagrađenih priplodnih grla na Nacionalnoj izložbi stoke.

Milana Nović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar