Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Skadarlija najavila novu rekordnu turističku sezonu Beograda

Skadarlija najavila novu rekordnu turističku sezonu Beograda

  • PDF

Podizanjem zastave, uz prisustvo brojnih zvanica i posetilaca, stara boemska četvrt Beograda – Skadarlija, u subotu, 25. aprila, otvorila je svoje kapije i na simboličan način označila početak letnje turističke sezone 2015.

Tako je ovaj čaroban kutak Beograda, stanište poezije i pisane, ali i one neispisane istorije, poznat po drevnoj kaldrmi, prizemnim kućama i još poznatijim kafanima usred razgoropađenog grada, u kojima su dane i večeri provodili i još uvek provode, poznati književnici, glumci, novinari, reditelji, muzičari, političari, slikari, svetski i domaći boemi na svom životnom ili turističkom putu kroz prestonicu. O njoj je Alberto Moravija, jedan od najpoznatijih pisaca italijanske književnosti XX veka, rekao: „Nisam ni slutio da Beograd ima tako bogatu tradiciju poštovanja pisaca i pozorišnih ljudi. Mogu vam reći da u tom pogledu ne zaostaje za mnogim svetskim gradovima. Vaša Skadarlija je čaroban kutak istorije i kulture Beograda. U noći čovek ima utisak da je na Monmartru koji se tek rađa, u kojem se još oseća dah umetnosti...“
Jer, kao što Pariz ima svoj Mormartr, Prag - Zlatnu ulicu, Beč - Grincig, Atina svoje taverne na Plaki, tako se Beograd ponosi svojom Skadarlijom koja je ušla u legendu i postala deo mnogih, rado prepričavanih anegdota i priča, proizišlih od gostiju koji su razdragano dočekivali zoru, uz „dobru kapljicu“ i roštilj, tananu svirku i zanosnu pesmu.
- Skadarlija je ovom prilikom otvarila svoje kapije samo figurativo, jer su kapije Skadarlije uvek otvorene i nikada se ne zatvaraju. Jer, kao što je rekao gospodin Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša, grada koji je takođe poznat po boemskom pogledu na život: “Merak nema cenu” - izjavio je direktor Turističke organizacije Beograda, gospodin Miodrag Popović.
U Skadarliji 24 sata vrvi od života, a TO Beograda je na ovaj način, u skladu sa tradiciojom, obznanio početak letnje turističke sezone, koja je ove godine počela pre mesec dana u beogradskom hotelima, restoranima, pa i ovde u Skadarliji gde je velik broj stranih turista, ali i domaćih gostiju, što ukazuje da će i ova, kao i prehtnodna godina zabeležiti rekordne rezultate u turizmu. To potvrđuju ne samo statistički podaci već i činjenica da i sada, ako prođete Skadarlijom čućete sve jezike sveta i onaj univerzalni jezik Skadarlije, prepoznatljiv u svim sličnim svetskim kvartovima.
Da nostalgija ne mora da ima tužnu konotaciju, pokazao je ovaj događaj, koji je uz živopisan program najavio da će Beograd imati, kao i prethodnu, verovatno i ovu, rekordnu turističku sezonu. Obeležavanje početka sezone u Skadarsliji je uvek živopisno, uz prisećanje dana i noći, ličnosti i njihovih kalambura iz prošlosti, kojih je Skadarlija prepuna.
- Uvek govorim i mlađima da ukoliko nisu dovoljno vredni da čitaju istoriju književnosti i istorijske čitanke, neka prođu malo kroz Skadarliju i imaće priliku da saznaju ko je sve ovde sedeo, kakvi su se ovde planovi kovali, ko je ovde šta pisao i dobijao ideje za pisanje, i kako se to odigravalo pre mnogo decenija. Nekada, kada sam ja bio u mlađoj dobi, seli bi u neku od ovih kafana i nadali se da će nešto pameti, duhovitosti i inventivnosti prošlih generacija preći i na nas. Nadam se da će tako biti i dalje - komentarisao je gospodin Popović i rekao da je grad, svestan značaja Skadarlije, pokušao da uloži izvesna sredstva, da Skadarlija zasija - da se sredi kaldrma, što ne odgovara visokim potpeticama, ali koja mora ostati kaldrma.
- Skadarliju tek čeka jedno veliko renoviranje koje treba da započne konsenzusom svih zainteresovanih skadarlijskih ugostitelja, kako bi unapredili njen izgled, i način na koji će ona raditi. Ne smeta što je sezona počela i mislim da uz nekakav dogovor i uz saglasnost kako da Skadarlija još bolje izgleda, tehnički deo će biti mnogo lakše uraditi. Ima samo nekoliko stvari u životu koje se ili ne mogu, ili ne smeju izbeći. Skadarlija se može izbeći ali, svakom preporučujemo da je ne zaobiđe - zaključio je Miodrag Popović.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com