Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Sve manifestacije na jednom mestu u Boljevcima

Sve manifestacije na jednom mestu u Boljevcima

  • PDF

Drugi po redu Festival manifestacija starih zanata i suvenira, pod sloganom „Svi zajedno doživimo Srbiju“ održan je tokom vikenda, 15.-17. maja u Nautičkom selu „Biser“ u Boljevcima, kraj Surčina.
Ovu trodnevnu manifestaciju, na 35-om km toka reke Save do ušća u Dunav, organizovalo je, prema autorskom projektu Milanke Cvetković, Udruženje “Turizam i manifestacije Srbije” (TIM Srbije) iz Zemuna. Kao suorganizator potpisuje se Javno preduzeće za turizam opštine Surčin.

Sa ciljem da doprinese očuvanju etnološkog, kulturnog i istorijskog nasleđa zemlje, promociji turizma, obogaćivanju turističke ponude Surčina, unapređenju ukupnog turističkog proizvoda, povećanju broja posetilaca i produženja turističke sezone, ovogodišnji festival je okupio predstavnike turističkih organizacija, opština, udruženja građana kaji su na interesantan način predstavili manifestacije svoga kraja, ali i kulturno-istorijsko nasleđe i prirodne lepote kraja iz kojeg dolaze. Predstavile su se, između ostalih, opštine: Ivanjica, Šid, Ruma, Surčin, Čačak, Loznica, Bela Palanka, Žagubica, Kovin, Despotovac, Gornji Milanovac...
- Festival manifestacija starih zanata i suvenira koncipiran je da gostuje u različitim mestima, gradovima. Ove godine je naš domaćin JP za turizam „Surčin“, s obzirom da oni gazdzuju izletištem Nautičko selo „Biser“ u Boljevcima, koje je smešteno u prelepom ambijentu, okruženju koje može da zadovolji različite segmente ovog festivala - kaže Milanka Cvetković.
Osim uređene obale sa prostorom namenjenom deci, šetalištem okruženom šumarkom, Nautičko selo „Biser“ raspolaže smeštajnim kapacitetom u nekolicini kućica na vodi, restoranom „Savska terasa“, takođe na vodi, upravnom zgradom (recepcijom) i predivnom prirodom, ukratko svim sadržajima potrebnim za održavanje ovakvog jednog happeninga.
Po rečima gospođe Cvetković, izlagači su izuzetno zadovoljni ambijentom, mada poseta nije adekvatna, čemu su doprineli vremenski uslovi, koji su prvog dana odložili otvaranje festivala i pretili njegovim pomeranjem, problemima sa kojima su suočeni svi organizatori manifestacija „pod otvorenim nebom“.
Prema programu prvi dan je bio rezervisan za dečje aktivnosti: izgradu maski i maskenbal, izložbu dečjih radova, nastup KUD-ova...
Drugog dana posetioci su mogli da prate promociju manifestacija, njihovih maskota i promo lica. Ivanjica je predstavila „Nušićijadu“ uz pomoć glumca Milana Milosavljevića u ulozi Branislava Nušića, a nastup Bele Palanke upotpunio je Lepi Brka, Nenad Gladić promoter manifestacije “Dani banice”. Ispred opštine Ruma grupa “Rimljana” je prisutne pozvala na “Rimske dane” u Hrtkovcima (Gomolavi), Surčin srednjovekovim vitezovima, Žagubica svojim maskotama Tozom i Tozinicom, Gornji Milanovac pesnikinjom srpskog sela - Ljiljanom Bralović.
Više informacija publika je mogla saznati na štandu svake opštine, koja je uz reklamni materijal predstavljala proizvode, stare zanate i suvenire iz tog kraja.
Organizovano je i celodnevno prikazivanje promo-filmova (ukupno 36) u spav-restoranu „Savska terasa“, o manifestacijama koji su učestvovale u takmičarskom delu na Susretima organizatora manifestacija u Privrednoj komori Srbije, namenjeno svima onima koji nisu bili u prilici da posete ovu manifestaciju, a imaju želju.
Domaćini su organizovali i vožnju fijakerima, brodićem „Danica“, a kuvari su se takmičili u kuvanju pasulja (u petak) i riblje čorbe (u subotu). Na publici je bilo samo da dođe i da uživa. Završnog dana dodeljene su nagrade, priznanja, zahvalnice. Proglašena je najbolja maskota, promo-lice i manifestacija, najbolje uređeni štand, volonter koji se najviše istakao (jedan od 30 iz Visoke turističke škole, Novi Beograd).
Ovaj festival je imao i humanitarni karakter, a suveniri i novčana sredstva prikupljena u akciji SUVENIR VELIKOG SRCA, namenjena su za obrazovanje dece sa posebnim potrebama OŠ “Sava Jovanović Sirogojno”.
- Prošlogodišnji festival održan je u Sremskoj Mitrovici, a mesto održavanje narednog je još uvek otvoreno. Zato upućujemo poziv svim gradovima, opštinama, koje su zainteresovane da u okviru manifestacije svih manifestacija, ugoste veći broj predstavnika drugih opština. Jer, ovo je jedinstvena manifestacija koja pruža mogućnost da se na jedanom mestu upozna sa velikim brojem manifestacija koje se održavaju u našoj zemlji, ali i dobra prilika za promociju mesta, destinacije na kojoj se ovaj festival organizuje.
Više fotografija sa manifestacije u Boljevcima, možete da pogledate ( i skinete fotografije), na
https://www.facebook.com/topsrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar