Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jovan Kuzmanović, vinar, voćar i ratar sa diplomom

Jovan Kuzmanović, vinar, voćar i ratar sa diplomom

  • PDF

Porodica Kuzmanović iz sremskog naselja Čerević, raštrkanog po padinama Fruške gore koje se spušta do Dunava, bavi se proizvodnjom vina duže od jednog veka, o čemu svedoči vinska bačva sa otisnutim grbom austrougarske monarhije iz 1904. godine u njihovom podrumu.
Jovan Kuzmanović dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva je predstavnik četvrte generacije u porodici Kuzmanović koji se bavi poljoprivredom. Iako je vinogradarstvo njegova najveća ljubav, bavi se i voćarstvom, najvećim delom proizvodnjom breskve i jagode, i uzgojem ratarskih kultura.

Podrum Kuzmanović se nalazi u samom centru Čerevića (Vojvode Mišića 11), i važi za jednu od najvećih i najcenjenijih vinarija u ovom delu Srema.
Do 70-tih godina prošlog veka Čerević je imao toliko vinograda da se proizvodnja vina beležila milionima litara, a gajio se uglavnom Italijanski Rizling. U to vreme prodica Kuzmanović je proizvodila do 30.000 litara vina.
Od 1980. godine u vinogadima Kuzmanovići uzgajaju Neoplantu, prvu domaću sortu vinove loze za vrhunska bela vina, stvorenu ukrštanjem Traminca i Smederevke, na Instututu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Pored Neoplante zastupljene su i sorte: Chardonnay, Muskat Hamburg, Probus i Frankovka. Podrum porodice Kuzmanović kapaciteta je 15.000l u kojem se vina (Neoplanta, Chardonnay, Roze (od Muskat Hamburga), Zift (kupaža Frankovke, Probusa, i Muskat Hamburga) proizvode na tracionalan način i čuvaju u drvenim buradima i inoks sudovima.
Stari podrum je adaptiran u salu za degustaciju koja može da primi do 30 gostiju, koji u prijatnoj atmosferi uz hranu i tamburaše imaju priliku da degustiraju vino.
Podrum Kuzmanović je povodom predstavljanja monografske studije „Razvoj porodičnih preduzeća u seoskim područjima Srbije“ (Odbor za selo SANU, april 2015), predstvaljen kao jedan od šest reprezenata uspešne porodične firme koja u seoskoj sredini uspeva da opstane.
- U mom slučaju je to još uvek na pozitivnoj nuli ili malo iznad - priznaje Jovan Kuzmanović, dodajući da finansijski efekti nisu očigledni, jer je u ovom trenutku teško opstati, još teže unaprediti proizvodnju. Ali, kada je neko uporan, onda mislim da neće tako lako odustati od posla kojim je rešio da se bavi, i ako ima i malo zračka nade da taj posao može da dovede do pozitivog efekta, nastaviće da se time bavi, izjavio je gospodin Kuzmanović.
U Srbiji je oko 700 hiljada nezaposlenih, 600 hiljada hektara neobrađenog zemljišta. Šta bi trebalo da se uradi da sve funckioniše malo drugačije i da se katastrofalne cifre promene? Naš sagovornik kaže:
- Zvuči kao kliše, jer svi pričamo o strategiji nekakvog razvoja poljoprivrede u našoj zemlji, međutim malo njih je pokušalo da objasni šta razlikuje našeg poljoprivrednika od poljoprivrednika iz EU, gde takođe nisu svi veliki. Činjenica je da je EU procenat poljoprivrednog stanovništva daleko manji nego u Srbiji, kao i da je kod nas manja produktivnost po jedinici površine nego u razvijenim zemljema. Ali, i da je duplo manja, subvenicije u EU višestruko su veće nego kod nas. Pa tako, ako je u jednoj razvijenoj zemlji prinos kukuruza 10 t po hektaru, a kod nas 5 t, subvencije u EU su 1.000 evra naspram naših 100 evra, to dosta toga objašnjava.
Za porodičnu firmu kaže da ima svojih prednosti i nedostataka.
- Prednost je u tome što radite za sebe i brinete se o svome. Ja sam četvrta generacija koja se bavi u kontinutitetu poljoprivredom, i nadam se da će biti i pete, jer uvek je neko od nas ostajao na selu. Ipak, zadovoljan sam svojom odlukom i ne bi ovaj posao menjao za neki drugi. Upisao sam Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer voćarstvo i vinogradarstvo i završio upravo iz tog razloga što sam hteo da unapredim svoje domaćinstvo. Tu naravno, nije kraj, jer savremena poljoprivreda zahteva celoživotno učenje - rekao je Jovan Kuzmanović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Milan Kurilic 26-05-2015 19:37
:lol:
Citiraj
 

Dodaj komentar