Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Kokai Roland: Nautički turizam još u dečjim cipelama

Kokai Roland: Nautički turizam još u dečjim cipelama

  • PDF

Menadžer projekta „Uspostavljanje rečnih međugraničnih prelaza na Tisi“ IPA prekogrаničnog progrаmа Mаđаrskа–Srbijа, gospodin Kokai Roland (Kókai Roland) iz Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, saopštio je da se ovaj projekat završava 31. jula 2015. godine, i da ima pet partnera, od kojih je glavni DKMT Evroregionаlna rаzvojna аgencija iz Segedina, zatim Direkcija zа vodoprivredu donjeg tokа Tise, Policijska uprаva župаnije Čongrаd iz Mаđаrske, i opština Kаnjižа, koja će, ovim projektom imati konkretan benefit, i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu iz Srbije.

- Kanjiža će dobiti jedan veliki ponton za pristajanje raznih plovila, i dva manja pontona, kao i tri broda. Jedan je namenjen pograničnoj policiji za efikasnije vršenje kontrole prelaza granice na reci, a dva su namenjena lokalnoj samoupravi u različite svrhe. Na mađarskoj strani ovim projektom će biti izvršena rekonstrukcija postojećeg pontona u Segedinu. Pokrajinski sekretarijat je prošle godine realizovao obuku na osnovnom nivou mađarskoj jezika za 63 pripadnika pogranične policije, odslušano je 160 školskih časova, radi lakše komunikacije sa onima koji koriste ovaj granični prelaz. U drugoj polovini jula, kada sva ugovorena infrastruktura bude realizovana, za srpske i mađarske novinare će biti organizovana dvodnevna brodska tura iz Kanjiže do Segedina, da se snimi situacija na terenu, šta je i kako realizovano - objasnio je Kokai Roland.
Ovaj petodnevni oblizak petnaest mesta duž Dunava i Tise u južnomađarskim županijama Bač – Kiškun i Čongrad i Vojvodini, pokazao je, po mišljenju našeg sagovornika da je nautički turizam još uvek u „dečjim cipelama“ i u Srbiji i u Mađarskoj, da treba dosta toga da zaživi i na Tisi i na Dunavu, ali da isto tako, postoji ogroman neiskorišćen potencijal.
Uloga lokalnih samouprava vidi kao presudnu u procesu uspostavljanja života na reci. Što se tiče trenutne situacije i prezentovanja potencijala, zadovoljan je odzivom svih opština, njihovim pozitivnim pristupom, željom i voljom da utiču da se postojeće mogućnosti iskoriste.
- Ima planova za čije ostvarivanje treba izdvojiti dosta sredstava, što bi se moglo ostvariti putem prekogranične saradnje. Ne isključujem mogućnost da bi posle postavljanja ponotona u Kanjiži moglo da se isto nastavi i u drugim opštinama. Pozitivno je što sva mesta na Tisi, koja su delimično ili nikako koristila blagodeti ove reke, sada imaju planove, projekte, čak i dozvole za uređenje prostora, izgradnju pristana, marina, i znaju koliko će to koštati, ali je potrebno puno priče, puno papira, da bi se desio pomak - obrazložio je gospodin Kokai.
Ukatko, infrastruktura gradova koji izlaze na Dunav i Tisu je sledeća: Kanjiža ima i imaće još bolje uslove za pristan svih vrsta plovnih objekata, Titel ima pristan sa priključkom za struju, vodu i mogućnost sipanja goriva uz pomoć kanistara. Obezbeđen je dovod goriva do pontona, nedosaje sistem za direktno tankovanje goriva. Senta ima ponton, ali ne i druge mogućnosti. Apatin ima najbolje sprovedenu infrastrukturu i planove za dalji razvoj. Novi Bečej i Bečej za sada imaju uslove za prihvat čamaca. Dok Novi Bečej ima kompletnu dokumentaciju za izgradnju pristana i marine, dotle će se u Bečeju, u okviru potpisanog ugovora sa kompanijom iz Kuvajta, koji će ovde graditi banjski kompleks, izgraditi i svi potrebni objekti na reci.
Osim tiga, po rečima gospodina Kokaia, usluge koje prate nautički turizam zaostaju za onim što nudi susedna Mađarska. Pre svega, trebalo bi podići nivo smeštajnih kapaciteta. Ako neko želi da prespava u nekom manjem mestu, to sada predstavlja problem, jer je standard regulisan na državnom nivou dosta nizak. Što se tiče keteringa, čardi, hrane, gastronomskog užitka, kod nas je hrana ukusnija i porcije obilnije. Nedostaju nam biciklističke staze uz reke, ali to sve košta.
- Važno da se počelo, a ovo je jedan lep početak, rekao je na kraju Kokai Roland.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com