Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Prvi Dan otvorenih vinskih podruma

Prvi Dan otvorenih vinskih podruma

  • PDF

Vino se doživaljava svim čulima. Prvi pogled je pogled kroz čašu, da se vidi njegova boja, prozirnost, suze koje ostavlja na njenim zidovima; miris treba da podseti na sortu grožđa od koje je vino nastalo, ali i miris drugih biljaka, cvetnih i voćnih vrsta; blagim dodirom dve čaše dobija se zvuk koji zadovoljava čulo sluha, ali i prijatno saznanje da nismo sami; dodir tečnosti sa nepcem, doživljaj je za sebe; najbitnije je zadovoljenje čula ukusa, odnosno da li vam se ukus određenog vina sviđa ili ne. Bitno je da nađete ono koje vam savršeno paše. Vino je 90% dah prirode, a 10% pečat vinara. Ono je sastavni deo hrane i kroz hranu ga treba razumeti. Ono je deo zalogaja koji treba da ostavi utisak na vas. Svaki gutljaj je pokušaj tumačenja smisla poruke koju je vinar, kreator vina želeo da uputi. Vino treba osetiti, i zato zatvorite oči i zamislite predeo u kome je grožđe zrilo.

Tako kaže trener vinskog turizma, konsultant, vitez vina, osnivač i predsednik Akademije vinskog turizma, pre svega strastveni ljubitelj vina, Miloš Kalapiš, koji je na manifestaciji Dan otvorenih vinskih podruma Srbije, autora projekta Gradimira Spasojevića, bio u ulozi (uspešnog) vinskog vodiča kroz Šumadijsku Toskanu, u organizacija Turističke agencije “Magelan” iz Novog Sada.
-Organizovan je zanimljiv vinski put uz Vinski pasoš, koji omogućava svim njegovim imaocima da obezbede određene popuste u svakoj vinariji koju posete. Ovoga puta imali smo priliku da posetimo pet vinarija: Vinariju Despotika (Vlaški Do), Tarpoš (Aranđelovac), Kraljevsku vinariju (Oplenac), Vinariju Arsenijević i Aleksandrović (Vinča). Učesnici su imali priliku da „okuse“ Šumadiju i njegove vinske podrume, kako bi naknadno, u svojoj režiji ili preko TA Magelan došli i proveli više vremena i uživali u njima – rekao je Kalapiš i nastavio priču o ovoj manifestaciji: - Cilj je bio da se vinskoj publici približe vinski podrumi iz Srbije, da degustirajući vino upoznaju vlasnike tih podruma i da se preko njihove priče suoče sa njihovom mukom uloženom u tu „tečnost“ koja se nama toliko sviđa.
Odziv vinara u ovoj akciji je bio jako dobar, s obzirom na benefite koje ovaj vid turizma može doneti svakoj vinariji. Vinski turizam utiče na plasman vina, stvara nove ljubitelje koje šire njihovu priču, smanjuje troškove same vinarije... Vinski turizam je najsigurniji način za jačanje brenda jedne vinarije i najbolji put za pridobijanje novih klijenata. Prodaja na kućnom pragu najbolji vid prodaje za jednog vinara. Mađarska i zemlje u okruženju na ovaj način prodaju i do 70% ukupne proizvedenog vina, što znači prodaja bez troškova distribucije, popusta za distributere i drugih triškova koji su jako veliki.
U svetu ova manifestacija traje duže od decenije, a u Srbiji se tek sada zapelcovala. Po rečima gospodina Kalapiša, to je iz razloga što se čekalo da vinski turizam u Srbiji dosegne određeni nivo da bi bio predstavljen turistima.
- Na ovoj turi turisti su imali priliku da posete objekte koji još nisu doljno pripremljeni za turističku delatnost, ali su na neki način interesantni za posetiti, a i izuzetno opremljene vinarije sa kompletno definisanom ponudom. Ovakav izvor je imao ideju da turistima pokaže razliku razvoja i dometa pojedinih vinarija, ali i da pomogne vinarima da sagledaju okvire mogućnosti delatnosti kojima se bave. Kao i između svakog čoveka, i između svakog vinara postoje razlike. Svako vino nosi pečat svog vlasnika, a primarna ideja ovog happeninga je bio da publika oseti mentalitet Šumadije i razlike između vinara i vinarija s ovog područja – obavestio je Miloš Kalapiš.
Ono što je ovaj put nedvosmisleno pokazao je da je sazrelo vreme za vinski turizam, da ima dosta onih koji su zainteresovani za ovakav vid promocija vina i vinske kulture, kao i celodnevnog, prijatnog druženja. Ovakve jednodnevne izlete bi trebalo organizovati na nedeljnom nivo, da bi se kasnije, ovaj vid turizma proširio na više od dva dana. Jer, vino ne trpi žurbu. Ono zahteva posvećenost i vreme.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar