Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Sterijino pozorje najbolja slika pozorišnog života u Srbiji

Sterijino pozorje najbolja slika pozorišnog života u Srbiji

  • PDF

Svečanim uručenjem nagrada i hit mjuziklom “Violinista na krovu” (režija Atila Bereš) u čast nagrađenih, završeno je jubilarno 60. Sterijino pozorje.
Predstave u takmičarskoj Selekciji nacionalne drame i pozorišta, Međunarodni program “Krugovi”, novouvedeni program „Kako nas drugi vide“ nisi bile sve u čemu je publika mogla da uživa. Pozorje mladih, otkrivanje bisti, prikazivanje dokumentarnih filmova, promocija knjiga i publikacija predstavljali su organizacioni i umetnički izazov, kojim je ovo jubilarno Pozorje potvrdilo da je potpuno doraslo.

Žiri u sastavu: Branka Krilović (predsednica), Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Igor Bojović, Milivoje Mlađenović, za najbolju na 60-tom Sterijinom pozorju proglasio je predstavu „Kazimir i Karolina“ Edena fon Horvata u produkciji „Ateljea 212“, kojoj je pripala i Sterijina nagrada: Snežani Trišić za režiju, Katarini Žutić za ulogu Erne, Darku Nedeljkoviću za scenografiju, Jeleni Đokić za naslovnu ulogu za koju je dobila i nagrade “Dnevnika”. Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Mileni Marković za predstavu „Zmajeubice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Sterijine nagrade za glumu dobili su i Anita Mančić za ulogu Blanke u predstavi „Dok nas smrt ne rastavi“ Radionice integracije, koja je novčani iznos nagrade dala u humanitarne svrhe ”SOS dečijem selu” i Nebojša Cile Ilić za lik Donda Vojina u predstavi „Providenca“ Centra za kulturu Tivat.
Maja Mirković je dobitnik Sterijine nagrade za kostimografiju za „Kazimira i Karolinu“ i „Zmajeubice“ u režiji Ive Milošević, predstavu koja je nagrađena i Sterijinom nagradom za oreginalnu scensku muziku, Vladimir Pejaković
Sterijinu nagradu za scenski pokret dobio je Andrea Kulešević („Dr“, Kruševačko pozorište i Narodno pozorište Sombor), a Specijalnu Sterijinu nagradu za inovativan pristup angažovanom pozorištu dobio je autorsko-izvođački tim predstave „Život stoji, život ide dalje“ Filipa Vujoševića u režiji Jelene Bogavac (Bitef teatar).
Slaven Došlo je dobitnik nagrade iz Fonda Dara Čalenić za najboljeg mladog glumca („Život stoji, život ide dalje) a za najbolju mladu glumicu nagrada je pripala Jeleni Gavrilović („Dok nas smrt ne rastavi“ i „Zmajeubice“).
Nagradu Okruglog stola kritike i nagradu publike dobila je predstava “Doktor Nušić” (po Nušićevoj komediji “Dr”, režija Kokan Mladenović) Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.
Nagradu za epizodnu ulogu na 60. Pozorju žiri u sastavu Zorica Pašić, Darinka Nikolić i Sonja Damjanović dodelio je Jovani Gavrilović za ulogu Mine u predstavi “Dok nas smrt ne rastavi” Radionice integracije Beograd.
Žiri u sastavu: Ivan Medenica, Teofil Pančić, Igor Burić Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku dodelio je Aleksandru Milosavljeviću i Ani Tasić.
Upravni odbor Sterijinog pozorja je za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnisti i kulture Sterijinu nagradu dodelio Geroslavu Zariću, scenografu, glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću i Ljubiši Ristiću, reditelju.
Primajući nagradu umesto opravdano odsutnog Đuze Stojiljkovića, Svetozar Cvetković je tom prilikom izjavio: - Jeste velika čast, ali nije veliko zadovoljstvo, zato što znam da bi svima bilo draže da je Đuza večeras među nama.
Cvetković je preneo glumčevu zahvalnost Pozorju što se setilo da postoji i podelio sa publikom lično osećanje da ova nagrada odaje priznanje vrhunskom moralu i vrhunskoj umetnosti koju je Đuza ostavio iza sebe za sva vremena.
Direktor Pozorja Miroslav Radonjić je podsetio da je 60. Sterijino pozorje ugostilo 800 učesnika, da je 26 predstava u 9 dana, i mnogobrojne prateće programe od 26. maja do 3. juna, pratilo oko 10 hiljada gledalaca.
- Svesni smo da smo deo tradicije započete sredinom XIX veka, sa dramskom i pozorišnom energijom Jovana Sterije Popovića, po kome se naša institucija i festival zovu. Takođe smo svesni da su 1956. godine osnivači Sterijinog pozorja imali viziju da stvore Jugoslovenske pozorišne igre i instituciju koja će pre svega da afirmiše i razvija savremenu domaću dramsku književnosti i pozorišnu umetnost uopšte. Svesni svih ovih tradicija i vremena u kome živimo, ali okrenuti smo budućnosti i spremni da sarađujemo sa svima koji nas poštuju. Sterijino pozorje ne priznaje i ne prihvata bilo kakavu vrstu ostrašćenosti i podela, bilo da su one političke, ideološke, nacionalne, verske. Jedina ostrašćenost koju mi poznajemo i prepoznajemo je ostrašćenost prema pozorišnoj umetnosti. Kad je o podelama reč, podsetio bi na Acu Popovića koji je rekao da postoji samo podela na ljude i neljude, sve ostale podele su laž. U nadi da ćemo svi biti bar malo bolji ljudi idemo u susret 61. Pozorju - rekao je gospodin Radonjić.
Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu, osnovač Sterijinog pozorja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, finansijski su podržali i ovogodišnji festival. Pokrovitelji NIS, kompanija Gomex, Minaqua, brojne medijske kuće i drugi, pomogli su da se ovaj festival održi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com