Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Kulen Lemaića apsolutni šampion XVI Kulenijade u Erdeviku

Kulen Lemaića apsolutni šampion XVI Kulenijade u Erdeviku

  • PDF

Minulog vikenda u Erdeviku je, u organizacija tamošnje Mesne zajednice, a uz podršku Skupštine opštine Šid i Sremske privedne komore, održana XVI Kulenijada.
Manifestacija pod nazivom „U zagrljaju kulena i vina“, pod stoletnim drvoredima platana, lipe, čempresa i kestena, okupila je veliki broj kulenara, proizvođača vina, rakije, slatkiša, meda, ali i posetilaca sa svih strana.
U takmičarskom delu učestvovalo je 94 proizvođača kulena, a na ocenjivanje kvaliteta vina i rakije, stiglo je 44 uzoraka, sve u svemu podsticajno i za organizatore, učesnike, i posetioce. Tako je Erdevik koji se nalazi u srcu Srema, po svemu viđenom bio pravo mesto za ovaj gastro-turstički događaj, na kojem je objedinjena kultura dobre (kvalitetne) hrane i kultura dobrog sremskog vina i rakije.

A ko je kompetentniji da govori o pravom Sremskom kulenu nego apsolutni pobednik ovogodišnje kulenijade, gospodin Predrag Lemaić iz Šida. Gazdinstvo Lemaić se bavi tovom svinja od kojih proizvodi, osim Sremskog kulena, šunku, kobasicu, slaninu, švarglu, čvarke, domaće sremske proizvode vrhunskog kvaliteta.
Predrag Lemaić je alfa i omega celog ovog posla. Radio je kao grafičar 40 godina, ali je mesarski zanat učio od ujaka. Voleo je da gleda, upija sve što se radi sa mesom, da bi kasnijih godina sam dodavao, oduzimao, vrednovao i došao do jedinstvene formule kako da napravi ovaj specijalitet. Iako u svemu tome učestvuje cela porodica, najveću pomoć ima od sina (koji takođe radi u štampariji), a da porodični posao nastavi, priprema se i dvogodišnji unuk Konstantin.
Da ova pobeda nije slučajna govori podatak da je prošle godine na istom takmičenju kulen pod šifrom njegovog sina osvojio drugo, a pod njegovom četvrto mesto, a ove godine u vrlo ozbiljnoj konkurenciji kuleni iz gazdinstva Lemaić zauzeli su prvo, treće i četvrto mesto.
Kažu da je za kvalitetan kulen dovoljno kvalitetno meso, so i paprika. Gospodin Lemaić misli drugačije:
- Iskustvo je najvažnije, znanje, a posle možemo pričati o paprici i svemu drugom.
Iza mene su godina rada, iskustva, zapažanja i usavršavanja. Potrebni su upornost i kontorla svake etape: od toga gde su svinje smeštene, šta jedu, njihove starosti, do načina pripreme i obrade mesa, dimljenja, sušenja… Sa kulenom je kao sa malim detetom, stalno morate da ga tetošite.
Šta bi zaštita geografskog porekla značila za Sremski kulen?
Po mišljenju našeg sagovornika mnogo, pre svega zasluženo pravo da se nađe na svetskom tržištu među najboljima.
-Nema boljeg proizvoda na celom svetu od Sremskog kulena. On se pravi od vrhunskog mesa očiščenog od masnoća, žila, tetiva. Moj kulen je stigao u Kanadu, Kinu, Francusku, Italiju, Holadniju, bezmalo u sve delove sveta. Svi koji su ga probali bili su njime oduševljeni. Ja ga drugačijeg ne znam napraviti nego takvog kakvog ga pravim. Proizvodimo do hiljadu komada, odnosno tonu kulena, od čega je 500 kg suvog. Problem je prostor u kome ne možemo da uhranimo toliko svinja, jer od cele svinje imate samo 15% kulena. Sve ostalo je kobasica, slanina i drugo. Mnogi se prevare kada kupe svinju od 200 kg misleći da će imati 100 kg kulena. Sresmki kulen se jede po malo, kao meze uz dobro društvo i dobro piće. Moj kulen se nalazi u najelitnijih restoranima po čitavoj bivšoj SFRJ. Još ga jedino nema u Japanu – izjavio je Predrag Lemaić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com