Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO VINA Totovih - VINAT iz Erdevika

VINA Totovih - VINAT iz Erdevika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

„Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti", reči su velikog Nikole Tesle. Sve se čini da ova Teslina misao danas ima svoje puno značenje, mada sam sasvim sigurana da smisao nije isti.

Jedan susret u vreme 16. po redu Kulenijade u Erdeviku, pod nazivom „U zagrljaju kulena i vina“, koja je ove godine održana u subotu, 6. juna, ispod drvoreda platana, lipe, čempresa i kestena, koji je 1902. godine, u devet redi zasadio Stevan Mojić, darujući ovom sremskom mestu jedinstven identitet, ostavio je poseban utisak na mene i postavio brojna pitanja.
Manifestacija je pored takmičara, okupila brojne proizvođače kulena, vina i rakija, a bilo je i medara, kolačara, licitara i dr. i još brojnije publike pristigle iz celog Srema i dalje.
Među izlagačima našao se i Ljubomil Tot, iz vinarije „Vinat“ iz Erdevika.
Vinarija „Vinat“ ima 4 hektara vinograda, čiji se najveći deo nalazi uz samu obalu jezera Moharač, što predstavlja posebnu pogodnost za uzgoj vinove loze.
Od vinskih sorti: Italijanskog Rizlinga, Chardonnay-a, Traminca, Sauvignon Blanc-a od belih i Frankovke, Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a od crnih sorti, u ovoj vinariji se proizvodi osam sortnih vina i Rose (Muskat Hamburg i Merlot), ukupno oko 25.000 litara vina godišnje.
Vinarija „Vinat“, koja se nalazi u samom Erdevku, najviše akcenat stavlja na Italijanski Rizling i Traminac, dve sorte koje su vezane za ovaj deo Fruške gore, po kojima je Erdevik bio poznat za zlatnih dana čuvenog Podruma Erdevik.
Na štandu ove vinarije osim vina mogle su se kupiti i kobasice od pilećeg mesa, koje su izazvale veliko interesovanje posetilaca. Ljubomil Tot kaže da su pileće kobasice specifikum rumskog kraja, i da ih u Erdeviku, osim njih, još niko ne proizvodi. Porodica je hrabro ušla u posao sa preradom pilećeg mesa sa sopstvene farme pilića, želeći da izađe iz klišea kulena i kobasica od svinjskog mesa, i za sada je zadovoljna kako se taj posao razvija.
Pored vinarije i proizvodnje pilećih kobasica ova porodica ima i poljoprivednu apoteku, od ove godine i voćnjak (jabuka), trudeći se da uporedo radi nekoliko poslova kao bi opstala.
- Moj otac Andrija je glava vinarije, koju je utemeljio deda. Mi sada samo pratimo ono što su stariji započeli. Svako od nas ima svoje profesije i poslove unutar toga. Brat radi kao ekonomista, ja kao fizioterapeut u bolnici u Novom Sadu, ali ujedno radimo i sa vinima. Za sada je meni vino hobi, idem po manifestacijama, radim komercijalu. Brat Ivan je ekonomista, još uvek radi u Bratislavi, ali uskoro će se vratiti i pomoći će tati u procesu proizvodnje.
Erdevik je pogodno tlo za porodični biznis. Ima neverovatan potencija i preporučujem svima koji nisu dolazili u ovo mesto, da ga posete, jer je turistički potencijal fenomenalan. Obronci Fruške gore su Bogom dani za vinograde i voćarstvo, sve više ima malih vinograda i malih vinarija i to je put na koji se ljudi, koji su ostali u Erdeviku, odlučuju. Po mom mišljenju je najbolje je da si sam svoj gazda, kada odlučuješ o svemu, a tu je i poslednjih godina pomoć države, koja daje podršku u vidu subvenicija i vinarima i voćarima - kaže Ljubomil Tot, uz napomenu, da bi u potpunosti zamenio posao u bolnici sa porodičnim biznisom, ako bi mogao da obezbedi egzistenciju na taj način.
Naše (ne)prilike su takve kakve jesu. Ali, ko hoće nešto da učini, nađe način, ko neće ništa da učini, nađe opravdanje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com