Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Sinergija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu daje sve bolje rezultate

Sinergija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu daje sve bolje rezultate

  • PDF

Na oglednim voćnjacima u Rimskim Šančevima, Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Novi Sad, kao deo projekta ovog fakulteta i Pokrаjinskog sekretаrijаtа zа poljoprivredu, vodoprivredu i šumаrstvo pod nazivom "PODIZANJE OGLEDA INTENZIVNOG GAJENJA POLJOPRIVREDNIH KULTURA", 19. juna 2015. godine, za predstavnike štampanih i elektronskih medija koji prate ovaj sektor, održan je Dan trešnje.
Ovaj događaj je okupio veliki broj profesora, predstavnike vlasti i sedme sile, koji su uz obilazak voćnjaka i stručan razgovor imali prilike da degustiraju plodove trešanja različitog sortimenta.

Potpredsednik Pokrаjinske vlаde i Pokrаjinski sekretаr zа poljoprivredu, vodoprivredu i šumаrstvo, Brаnislаv Bogаroški, izjavio je tom prilikom da je odlična saradnja sa Departmanom pokazala da se voćarstvo u Vojvodini, ali i dalje, uz primenu najsavremenije tehnologije, sve više širi.
- Imamo višedecenijsku dobru saradnju, i iz svih naših mera koje produzimamo prilikom subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje stoji Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Praktično, sve novo što smo počinjali, počinjali smo na način što smo iskoristili znanje ljudi sa Poljoprivrednog fakulteta, napravili dobru osnovu i na taj način obezbedili da svaki dinar koji ulažemo u poljoprivrednu proizvodnju ima svoj smisao i efekat - istakao je gospodin Bogаroški i nastavio:
- Posebnu pažnju nekoliko godina u nazad obraćamo na voćarastvo. Finansiramo protivgradne mreže i danas smo potpisali ugovore upravo iz te oblasti. Za tu namenu Sekretarijat je samo u 2015. godini izdvojio oko 200 miliona dinara subvencija. Takođe, ulažemo i u sisteme za navodnjavanje, koji sa oko 30% ulaze u segment voćarstva.
Po njegovom mišljenju, najbitnija stvar trenutno je usmeravanje na podizanje malih preradnih kapaciteta u oblasti voća i povrća, odnosno hladnjače. Sekretarijat je u toku prošle godine za tu namenu odvojio oko 35 miliona, a ove godine za mesec dana već 70 miliona, do kraja godine planira se obezbeđivanje još 40 milona dinara.
Gosppdin Bogaroški to objašnjava činjenicom da imamo dovoljne kapacitete za preradu u oblasti mleka, mesa, ali su nam kapaciteti za preradu voća i poveća gotovo zanemarljivi. Postigli smo sasvim solidne rezultate u izvozu primarnih proizvoda iz oblasti voćarstva, a sada je vreme da razmišljamo da investiramo republička sredstva i sredstva AP Vojvodine, u preradne kapacitete u ovom domenu.
- Siguran sam da će saradnja Sekreatarijata za poljoprivredu i Poljoprivrednog fakulteta i u budućem periodu biti ovako plodonosna, i da će svaki put dati rezultate kakvi su bili i do sada. Najveće pomake smo napravili u zasadima jabuka i Vojvodina sada prednjači u intenzivnim, modernim zasadima, što je sve rezultat rada i Fakulteta, i pomoći koji Sekretarijat pruža poljoprivrednicima - naglasio je Brаnislаv Bogаroški.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com