Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Dragana Farkaš stare i umetničke zanate ne prepušta zaboravu

Dragana Farkaš stare i umetničke zanate ne prepušta zaboravu

  • PDF

Sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u holu Izvršnog veća Vojvodine okupio je predstavnike nevladinog sektora i udruženja građana radi potpisivanja ugovora o korišćenju sredstava dedeljenih putem konkursa, a jedan se odnosio na pomoć razvoju i revitalizaciju umetničkih i starih zanata, odnosno domaće radinosti u Vojvodini.

Dragana Farkaš predsednica Udruženja starih umetničkih zanata Vojvodine, ispred potpisnika, zahvalila se Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, gospodinu Miroslavu Vasinu i svima onima koji su obezbedili sredstva za ovu delastnost. Potom je prisutne upoznala sa radom ovog Udruženja:
- Udruženje je osnovano pre šest godina i danas broji 60 članova sa teritorije cele Vojvodine, sa sedištem na salašu kraj Sombora (danas Naš salaš, nekada Art salaš Višinka). Cilj Udruženja je da naše zanate sačuvamo od zaborava, da edukujemo građanstvo, a posebno mlade, decu i žene o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti starih zanata. Cilj je i prezentacija starih zanata kroz razne manifestacije, sajmove, izložbe na kojima smo domaćini i organizatori, ali i kao gosti. Svi članovi ovog Udruženja su preduzetnici i svi imaju svoje radnje. Takođe, puno mladih ljudi je u ovih proteklih 6 godina pokazalo interesovanje za stare zanate, a neki su otvorili i svoje radnje. Udruženje ima sklopljene sporazume o saradnji sa drugim sličnim udruženjima i organizacijama u Vojvodini i celoj Srbiji. U saradnji sa udruženjima kroz razne izložbe i manifestacije, razgovore sa kolegama, razmenjujemo iskustva, primamo i dajemo savete, pokušavamo izaći na strano tržište, uticati na školstvo i zakonodavstvo naše zemlje.
Godine 2012. smo predstavljali Vojvodinu u Evropskoj prestonici kulutre (Mariboru), i od tada sa Slovencima imamo kontinuiranu saradnju kako u oblasti starih zanata tako i u oblasti turizma. Takođe, radimo obuke i edukacije za mlade, nezaposlene, kako bi ih uputili na to da mogu da izuče zanat i na taj način se zaposle ili otvore svoju radnju. U jednoj rečenici: pokušavamo da sačuvamo našu prošlost i tradiciju i kroz stare i umetničke zanate i primenimo ih u sadašnjosti i budućnosti na savremeni način. Stare i umetničke zanate moramo uvrstiti u turističku ponudu svih gradova i opština jer zanatlije imaju šta da pokažu.
Udruženje starih umetničkih zanata Vojvodine prati konkurse Pokrajinskog sekretarijata za privredu, obaveštava svoje članove i pomaže im u izradi projekata. Takođe prati i piše projekte za samo Udruženje. Kroz projekte za stare zanate naši članovi su došli do bolje opreme za svoje radnje kao i do pomoći za kupovinu repromaterijala. Svakom zanatliji je ta pomoć dobrodošla, jer su ovo uglavnom nisko profitabilni zanati. Samo Udruženje je preko projekata Pokrajinskog sekretarijata za privredu obezbedilo prodajne jednoobrazne tezge za gotovo sve članove udruženja, opremu, organizovalo nekoliko međunarodnih izložbi, putovalo u Maribor, i na mnoge sajmove u Sloveniji, Budimpešti... Redovan je učesnik Novosadskog sajma. Uradili smo obuke za nezaposlene žene sa NSZ – obavestila je Dragana Farkaš i zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i Pokrajinskoj Vladi na dosadašnjoj saradnji u nadi da će tako biti i ubuduće, jer ove stare i umetničke zanate ne smemo prepustiti zaboravu. Takođe je sve prisutne iz drugih udruženja i organizacija pozvala na saradnju, kako bi turističku ponudu Vojvodine upotpunili i što bolje se predstavili i domaćim i stranim gostima.
Za ovu priliku Udruženje je pripremilo izložbu svojih radova i pripremilo bogatu zakusku.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com