Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO CERKIN šokirao i oduševio prisutne predlogom novog turističkog proizvoda

CERKIN šokirao i oduševio prisutne predlogom novog turističkog proizvoda

  • PDF

Na prvom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava namenjenih udruženjima građana sa teritorije Vojvodine, a za realizaciju projekata u oblasti turizma, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je za tu namenu izdvojio je 10.940.000 dinara za 114 udruženja. Tim povodom, u Banonovini su se, u četvrtak 16. jula 2015. godine, okupili predstavnici nevladinog sektora i udruženja građana radi uručenja ugovora o korišćenju sredstava dedeljenih putem konkursa.

Među njima, našlo se i Udruženje CERKIN - Centar za revitalizaciju kulturno istorijskog nasleđa. Predstavnici CERKIN-a ovim projektom predvideli su radikalno nov oblik turističke ponude, koja je ne malo iznenadila sve prisutne, ali istovremeno naišla na njihovo odobravanje. Miroslav Farkaš, široj javnosti poznat kao autor niza popularnih emisija o Novom Sadu (Novosadske vertikale, Novi Sad i Novosađani i dr), i direktor CERKIN-a, objasnio je ukratko koncept njihovog projekta za menjanje turističke slike ovog grada:
- CERKIN je čuvar kulturno-istorijskog nasleđa i jedan od naših glavnih ciljeva je da revitalizujemo, pre svega Petrovaradinsku tvrđavu, ali isto tako i okruženje Novog Sada, kao što je sremsko selo Banoštor, Futog u Bačkoj, danas poznat po Futoškom kupusu, ali mesto izuzetno zanimljive prošlosti. Namera nam je da istoriju stavimo u službu turizma. Da izvučemo istoriju iz udžbenika. Želimo takođe da onaj deo istorije koji je najmanje poznat, a to je srednji vek, a Tvrđava može da se ponosi svedočanstvima iz ovog perioda, jer je između ostalog bila i prestonica jednog kralja iz porodice Anžujaca, približimo i našoj javnosti i turistima koji dolaze u ovaj grad otvoreni za nova saznanja i izazove, i to je nešto što može jako lepo da se spakuje kao zanimljiv turistički proizvod - objasnio je Miroslav Farkaš. On je dodao da Novi Sad treba da pred turiste "iznese" sve adute, a jedan od najatraktvnijih sigurno su vitezovi "Zelenog barjaka" opremljeni znanjem, veštinama, oklopima, šlemovima i oružjem koje su koristili srednjovekovni ratnici. - Nas turisti iz Evrope smatraju za ratnički narod i na osnovu nekih naših istraživanja i projekata došli smo do zaključka da im onda to i ponudimo. Šajkaši su naša svetla tačka istorije i naš cilj je da ih brendiramo i da budu jedinstven turistički proizvod. Anketirajući turiste došli smo do saznanja da bi ih u najvećem procentu zanimalo kako je bilo za vreme bombardovanja 1999. godine. U tom cilju napravili smo jedan projekat, multimedijalnu prezentciju u adekvatnoj prostoriji koja će moći to da podrži, gde bi turisti uz pomoć raznih zvučnih, vizuelnih, mirisnih i dr. efekata, što realnije mogli da dožive ono što se nama dešavalo pre deceniju i po, i na taj način pružili im nešto originalno.
Zanimljiv deo turističke ponude grada prema CERKIN-u mogle bi da postanu i prazne kasarne kojih u gradu ima dosta. One bi trebale da budu "pretvorene" u svojevrsne hotele u kojima bi gosti bili podvrgnuti vojničkom režimu, što podrazumeva ustajanje u šest, postrojavanje, čišćenja puške, leganje u 10 sati, ali i privilegiju zvanu vojnički pasulj.
Ovom prilikom CERKIN se predstavio četvorominutnim filmom, koji će uskoro biti dostupan i na YouTube-u, a koji govori o njihovim dosadašnjim, ali i budućim aktivnostima.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Radivoj 29-09-2015 22:31
Imam dve ponude za CERKIN:
1. Realan predlog da se sa malo novca napravi spomen kuća Mileve Marić
2. Da se sanacija zida Varadinske tvrđave izvede savremenom tehnologijom sa frp materijalima sa kojima sam radio doktorsku tezu i objavio više članaka. Rade 0638924834
Citiraj
 

Dodaj komentar