Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Odbojka na pesku u Srbiji u punom zamahu

Odbojka na pesku u Srbiji u punom zamahu

  • PDF

Tokom vikenda, od 17. do 19. jula, Zlatibor je bio domaćin četvrte etape u sklopu prvenstva Srbije u odbojci na pesku. Kalendaru ovih turnira pridružio se prošle godine, a gospodin Dragan Grbić, dugogodišnji međunarodni sudija, sada supervizor i 25 godina direktor takmičenja Odbojkaškog saveza Srbije za odbojku na pesku, više je nego zadovoljan pravcem razvoja ovog atraktivnog sporta.

- Primetan je ogroman napredak u odnosu na prošlu godinu. Na mestu održavanja takmičenja pored hotela „Olimp”, lane je bio postavljen samo jedan teren i 32 takmičarske ekipe, a ove godine dva terena i 28 ženskih i 22 muške ekipe. Ono što je simptomatično, ove godine se na svim turinirima prvenstva Srbije prijavljuje veći broj ženskih ekipa. Organizatori turnira, lokalna uprava i brojni sponzori, imaju ambicije da naprave nešto trajno: podignu ogradu, postave stubove sa reflektorima, tribinama, da to bude na svetskom nivou. Pobednici zlatiborskog turnira od Sportsko-turstičkog centra Wai-Tai dobili su na poklon i vikend aranžmane na ovoj divnoj planini – obavestio je gospodin Grbić. Po njegovom mišljenju uslovi su i bez toga fenomenalni i svako voli da dođe na Zlatibor, bude par dana da se odmori i provede, izigra, a oni najbolji da osvoje titulu. Posebno je istakao dobru saradnju sa domaćinima, i to što su ove godine lokalne uprave preuzele na sebe obavezu smeštaja i ishrane za finaliste, što ranijih godina nije bio slučaj, i predstavljao je popriličan napor i trošak. Sistem takmičenja je takav da se nedeljom igraju polufinalni i finalni mečevi na jednom terenu, dok je ceo drugi teren slobodan i deca osnovnoškolskog uzrasta, a bilo je i mlađih, iz okoline mogla su u okviru tzv. Kids lige da se nađu na istom turniru sa svojim starijim kolegama i uzorima, što je za njih predstavljalo svojevrsan praznik. Na taj način se deca širom Srbije upoznaju sa lepotom i čarima ovog sporta. A sve je po rečima našeg sagovornika počelo kada je pre par godina taj deo priče preuzeo naš proslavljeni sportista Vanja Grbić, čije ime danas s ponosom nosi Kids liga Srbije.
- Svi znamo ko je bio Vanja Grbić dok je igrao, ali dobar deo ne zna ko je Vanja Grbić danas. Takav entuzijazam, volja, strpljenje u radu sa decom, to je nešto što se retko sreće. Čovek čije ime stoji u Kući odbojke uz najveće velikane ovog sporta, ima strpljenja da detetu od pet godina nekoliko puta objasni kako nešto treba da uradi, bez ikakvog nerviranja, fino i natanane i to mora da da rezultate - kaže gospodin Grbić o svom prezimenjaku.
Odbojka na pesku, iako nagoveštava bolje dane, u Srbiji još nije stekla onoliku afirmaciju koliku ima širom sveta. Najprodavanije karte na Olimpijskim igrama su one za odbojku na pesku. Olimpijade se završavaju finalnim turnirima u odbojci na pesku. Turniri u beach volley-u se održavaju svuda u svetu, bez obzira na klimatske prilike. Nedavno je bio turnir u Hagu koji je neposredno pratilo 7.000 ljudi. Oni koji se sećaju finala beach volley-a sa OI u Londona 2012. sećaju se da je odigran na stadionu podignutom u sred grada, koji je primao desetak hiljada gledalaca po meču, a par dana po završetku Igara teren je razmontiran i prenesen na neko drugo mesto.
- Dobro je što ovaj teren na Zlatiboru ostaje trajno. Mi smo zvršili ovaj turnir i karavan će otići, a pesak i mogućnost za igru generacija klinaca će ostati - zaključio je Dragan Grbić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Kiza 21-07-2015 18:51
Gde bi sada bila odbojka na pesku da nije bilo NAS koji smo započeli sve ovo. O pionirima ovoga sporta ni reči. HVALA :cry:
Citiraj
 

Dodaj komentar