Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Na Kopaoniku počeli VI Dani borovnice

Na Kopaoniku počeli VI Dani borovnice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Dani borovnice na Kopaoniku je manifestacija koja se od 29. jula do 2. avgusta održava na Kopaoniku, ove godine po šesti put. Ona ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda, posebno poštovaoce tamno modre biljke koja raste samo na odabranim mestima. Samonikla borovnica se na Kopaoniku prostire na površini od 300 hektara, a bere se krajem jula i početkom avgusta. Gro dešavanja odvijajće se u okviru apartmanskog naselja Konaci gde će biti izložene sveže borovnice i domaći proizvodi, takođe od borovnica.

Postioci Kopaonika, kojih je zbog lepog vremena, više nego ikada na ovoj planinskoj diki srpskih zimskog planinskog turizma, moći će da probaju tek uzbrane borovnice, ali i džemove, slatko, pite, i sve ono što vredne ruke i ljudska domišljatost mogu da smisle. U okviru manifestacije, u subotu, biće upriličeno otvaranje Informativnog centra Kopaonik (13,00), kao i izbor za mis borovnice (17,00), kada su predviđena takmičenja u berbi i pripremanju proizvoda od borovnice, a ko je u tome bio najspertniji i najbolji, ocenu će doneti stručni žiri. Organizatori ove manifestacije: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort, obezbedili su prigodne nagrade za pobednike. Tokom finalnog takmičenja goste će zabavljati kulturno umetnička društva iz kopaoničkog kraja Ni jedno predavanje do sada nije proteklo bez zdravičara Dragana Nićiforovića iz KUD "Brvenica", a ovoga puta goste je pozdravio rečima: - Hvala vam što ste došli, hvala vam kada nas poštujete i kada nas slušate, a hvala i nama kada smo došli da vam nazdravimo, poželimo sreću, da pijemo prvu, drugu, treću, i tako redom nekoliko čaša i mnogo lepih glasa. Želim da vas pre svega domaćinski, ljudski, od srca pozdravim, da vam poželim srećan rad i srečan Dan borovnice, da sretno, zdravo i veselo berete borovnice, najlepše plodove, pravite najlepše slasti... Direktoru Turističke organizacije Brus, Zlatku Milenkoviću, pripala je čast da otvori Dane borovnice. Tom prilikom je ispred Organizacionog odbora poželeo svima dobrodošlicu na ovu prelepu planinu: - Ovo je šesti put kako se srećemo i ono što nas posebno raduje je što je svake godine sve više posetilaca. Za ove dane pripremili smo bogati kultuno-umetnički progam i sportski sadržaj - naglasio je gospodin Milenković, i svim prisutnima, izlagačima, učesnicima, gostima, poželeo je dobro raspoloženje i lepo vreme. Za aktivnije goste, domaćini su predvideli i pešačku turu i panoramsku vožnju žičarom. Idealna planinska klima, bogat kulturno-umetnički program, 15% popusta na cenu karata za neke od brojnih sadržaja zabavnog parka Kopaonik tokom trajanja manifestacije (mountain bike i mountain cart, te adrenalinske atrakcije poput boba na šinama, zip lajna i tjubinga), dobar su razlog da veliki broj gostiju ovaj tropski vikend provede u prirodi. Oni koji su se za to i odlučili već prvog dana fešte komentarisali su da im je drago da su se baš sada, na Ognjenu Mariju i Svetog Iliju, našli na ovakvom mestu, u delu Srbije koji ume da obeleži ovako bitne datume za srpsku pravoslavnu crkvu. Kopaoničani, verzirani u organizaciji ove i sličnih manifestacija, potrudili su se da sve "štima" i da njihovi gosti budu potpuno zadovoljni, što je i cilj svakog dobrog domaćina.
Program manifestacije “Dani borovnica”:
30.07. (četvrtak)
• 18h - Svečano otvaranje, pozdravna reč organizatora
• Kulturno - umetnički program (učestvuju KUD iz Raške i Brusa)
• Prodajni štandovi proizvoda od borovnice, kao i proizvodi domaće radinosti biće postavljeni od otvaranja manifestacije
31.07. (petak)
• 11-12h - Berba borovnica, takmičenje. Lokaciju će odrediti stručne službe Nacionalnog parka Kopaonik.
• 14h - Kulturno – umetnički program, etno ponuda Kopaonika
• Ocenjivanje proizvoda od borovnice u kategorijama: Alkoholna pića, sokovi, slatka i želei, džemovi i pekmezi
• Panel diskusije na teme ekologije i očuvanja i zaštite borovnice biće organizovane u terminu od 12-14h u sali za prezentacije Nacionalnog parka Kopaonik

01.08. (subota)
• Pešačka tura „Borovnici u pohode“, u organizaciji Planinarsko- ekološkog društva "Zeleni putokazi“. Polazak sa trga Konaka u 10h, povratak do 14h.
• Završetak ocenjivanja takmičarskih štandova 12-15 h
• 13h - Otvaranje Informativnog centra Kopaonik
• 17h - Izbor za MIS BOROVNICE (mesto održavanja trg Konaka)
• Tokom dana bogat kulturno - umetnički program sa etno ponudom Kopaonika
• Panoramsko razgledanje Kopaonika žičarom.
• 19h - Svečano zatvaranje manifestacije i dodela nagrada.
02.08. (nedelja)
• Biciklistička trka "TRI STRANE KOPAONIKA"
Prodajni štandovi proizvoda od borovnice biće otvoreni svakog dana u vremenu od 09-22 h u okviru apartmanskog kompleksa Konaci.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com