Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Salve aplauza za uspešan kraj letnje džez akademije Novi Sad-Dortmund

Salve aplauza za uspešan kraj letnje džez akademije Novi Sad-Dortmund

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Sedam dana druženja, zabave, a najviše učenja i usavršavanja na polju džez muzike, zaokružio je završni koncert jubilarne 5. Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund. Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada bila je isuviše mala da primi sve posetioce koji su želeli da čuju zvuke džeza.

Muzička redakcija Kulturnog centra Novog Sada i ove godine, u saradnji sa gradom pobratimom Dortmundom, polaznicima je pružila potpuno beslatne radionice džez muzike. Urednica muzičkog programa Vesna Kaćanski, pozdravila je posetioce, ne krijući zadovoljstvo zbog uspešno realizovane ovogodišnje Akademije.
- Svake godine ima sve više polaznika, a što je najlepše, iz godine u godinu dolaze nam sve mlađi muzičari. To pokazuje da postoji interesovanje za ovu Akademiju, čiji predavači su poznata imena džeza iz Srbije i iz Dortmunda - rekla je Kaćanski zahvalivši se učesnicima.
Saradnja Kulturnog centra Novog Sada sa džez muzičarima iz Dortmunda, počela je pre trinaest godina gostovanjem Big benda Džez akademije „Glen Bušman“ na Novosadskom džez festivalu, a nastavljena je kroz radionice za mlade novosadske muzičare koje je držao profesor Uve Plat. Istaknuti saksofonista zadovoljan je napretkom Akademije, koja iz godine u godinu okuplja sve više zainteresovanih za dobru i kvalitetnu muziku.
- Ove godine imali smo najveći broj polaznika, što govori o sve većem interesovanju za Akademiju. Radili smo po ceo dan, vežbali i večeras se vidi rezultat napornog rada – obavestio je Plat zahvalivši se Vesni Kaćanski i asistentkinji Mileni Jančurić bez kojih Akademija ne bi bila tako dobro organizovana.
Profesorima i polaznicima akademije u ime gradonačelnika Grada Novog Sada, Miloša Vučevića, i člana Gradskog veća za kulturu, Vanje Vučenovića, zamenica načelnice, Mirjana Lukić Marinković, poželela je dobrodošlicu svim gostima i uspešan rad na Letnjoj džez akademiji.
- Grad Novi Sad je izuzetno ponosan na višedecenijsku saradnju sa Dortmundom i iskreno se nadam da se ista razvija na obostrano zadovoljstvo. Posebno bih želela da istaknem saradnju između novosadskog Kulturnog centra i džez akademije „Glen Bušman“ iz Dortmunda, koja je iz godine u godinu sve sadržajnija i kvalitetnija. Jako sam srećna što i građani Novog Sada u ovih nekoliko dana imaju priliku da čuju profesore i polaznike džez akademije na raznim lokacijama u gradu.
Osim Plata, ove godine na Akademiji su predavali i kontrabasista Fedor Ruškuc, bas gitarista Igor Molnar, trombonist Nemanja Zlatarev, bubnjar Miroslav Karlović, časove trube držao je Klaus Heiman, klavira Roman Babik, udaraljki Vanja Keveršan, dok je časove džez pevanja, koja su se ove godine realizovala prvi put, držala Sithara Sčimanjak.
Ovogodišnju Akademiju činio je ozbiljan i sadržajan program rada, pa su polaznici tokom dana imali intenzivne radionice na kojima su podeljeni po znanju - početni, srednji i napredni nivo. Potom su se spajali u grupe, a kasnije se mešali i pravili bendove. Osim radionica, oni su sa profesorima učestvovali na Jam session (Brod Cepelin i Galerija I.T.D) koji su za njih predstavljali jednu vrstu probe i prilike da pokažu šta su naučili. Koncert benda „3 times 7“ oduševio je Novosađane u galeriji I.T.D, ali i dokazao da je džez stvarno muzika improvizacije, i da svako može imati svoj prepoznatljiv stil.
Završni koncert profesora i polaznika bila je odlična prilika da zajedničkim notama pokažu šta su naučili i koliko su se zbližili tokom sedam dana provedenih u Novom Sadu, uz muziku koja je njihovo zajedničko opredeljenje. Da su opravdali očekivanja Novosađana, dokazale su salve aplauza.

Dušan Vuković, PR služba KCNS
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com