Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Druga biciklijada u Bogatiću ispunila sve ciljeve

Druga biciklijada u Bogatiću ispunila sve ciljeve

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

“Biciklom kroz Mačvu”, druga po redu biciklijada pod ovim sloganom, i ove godine održana je u sklopu manifestacije "Hajdučke večeri", u organizaciji Zelenih Srbije Pokreta za Bogatić i Eko Drine iz Badovinaca, uz podršku Turističke organizacije opštine Bogatić.

Nakon okupljanja i eidentiranja, krenulo se iz centra Bogatića u 16,30h. Na samom startu prodefilovali smo kroz nekoliko ulica u Bogatiću i uputili se ka Crnoj Bari. Negde na sredini puta, u Etno parku u Sovljaku, napravili smo kratku pauzu za odmor, gde smo prisustvovati i tradicionalnom svadbenom venčanju u okviru tzv. Mačvanske svadbe. Nakon pauze, vožnju smo nastavili ka Crnoj Bari i centralnoj manifestaciji. Po završetka vožnje za sve učesnike su obezbeđeni hrana i piće...Druženje se nastavilo...
Pošto se biciklijada ponavlja, prva želja nam se ispunila, a to je da postane tradicionalna. Druga želja, kada smo ulazili u celu ovu priču sa ljudima iz Eko Drine, je da bude i internacionalna, a nadamo se da će nam se i ona ostvariti već naredne godine, jer za to imamo sve uslove.
I ove godine za sve one koji dolaze sa "strane" bio je obezbeđen prostor za kampovanje.
Cela ova ideja je zapravo krenula od toga da, kao veliki zaljubljenici u bicikl i biciklizam, skrenemo pažnju na veliko zapostavljanje ovog prevoznog sredstva kako kod nas u Bogatiću, tako i šire. Istovremeno, veliki akcenat stavljamo na nepostojanje biciklističkih staza u Opštini, ugroženost biciklista u saobraćaju, na zdravom životu, velikoj količini zagađujućih supstanci u vazduhu, konstantnom povećanju CO2, ekonomičnosti...
Nepostojanje biciklističkih staza na teritoriji opštine Bogatić ugrožava bicikliste u saobraćaju. Prema podacima iz SUP-a u Bogatiću, iz godine u godinu broj učesnika u saobraćanijim nezgodama raste kada su biciklisti u pitanju! Tokom 2012. i 2013. godine bilo je sedam saobraćajnih nezgoda u kome su učesnici bili biciklisti, bez smrtnih ishoda, 2014. se broj povećao na 12 saobraćajnih nezgoda u kome su dva lica izgubila zivot, u 2015. je jedno lice izgubilo život. Ovom prilikom najavljujemo i našu narednu inicijativu, a ona će se odnositi na izgradnju prve biciklističke staze na teritoriji opštine Bogatć.
Što se tiče učesnika u odnosu na prošlu godinu, broj je gotovo dvostruko povećan! Na čekiranju se prijavilo 110 učesnika iz svih mačvanskih sela i dvadesetak učesnika iz Lešnice i Šapca.
Najmlađi učesnik je bio Dimitrije Berić koji ima samo sedam godina i bez problema je prevezao relaciju od 15km.
Naše istraživanje je pokazalo da srednjoškolci najčešće voze bicikle, ali isključivo rekreativno, dok samo jedan procenat studenata i zaposlenih koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Kao najčešće prepreke ističu bezbednost u saobraćaju i nedostatak biciklističkih staza, a to je ono na šta mi, Zeleni Bogatića, i skrećemo najveći značaj manifestacijom "Biciklom kroz Mačvu”.
Studije su pokazele, ne samo kod nas već i u svetu, da je bicikl najbrže, najekonomičnije i najzdravije prevozno sredstvo. Kada bi svi ljudi koristili bicikl kao prevozno sredstvo, okolina
(priroda) bi bila mnogo manje zagađena nego sada. U Austriji (Beču) rade na zakonu, da oni koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo plaćaju manji porez. Čini nam se da i kod nas sve više počinje da raste svest o tome kolika je zagađenost, i da se sve više radi na promovisanju zdravog života, i genaralnom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva. Zašto bicikla? Pa jednostavno je, ne proizvodi zagađujuće gasove, samim tim ne koristi gorivo, i naravno, štedi vam novac. Druga stvar koja je isto jako važna, održavate kondiciju, vožnja bicikla je jako zdrava!

Tekst i fotografije:
Aleksandar Firaunović Rumbić, Zeleni Srbije Bogatić

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar