Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Milošević - vinarija od milion evra

Vinarija Milošević - vinarija od milion evra

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U Velikim Radincima, na Preobraženje, 19. avgusta 2015. godine, na dan rođenja velikog rimskog imperatora Makusa Avreliusa Probusa (rođenog pre više od 17 vekova u obližnjem selu Grgurevci), koji je doneo vinovu lozu na ove prostore, na IV manifestaciji "Probu u čast", položen je kamen temeljac za izgradnju objekta Vinarije Milošević.

Ovom svečanom činu podršku porodici Milošević dali su prijatelji, predstavnici gradske vlasti, brojni podržavoci ideje i vizije gospodina Milorada Miloševića, rodonačelnika cele ove priče. Zašto Veliki Radinci? - To je moje mesto u kojem sam živeo do svoje 15-te godine, i mislim da i ovde treba da ostavim jedan deo sebe - kaže gospodin Milošević, koji trenutno na Šuljamačkoj glavici ima 10 ha pod vinogradima (Chardonnay, Rajnski Rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tamjanika i Traminac), u planu je još 10 ha, i još 10 ha u Irigu, u sklopu Srednje stručne škole "Borislav Mihajlović Mihiz". Gospodin Milošević je iskoristio priliku se zahvali predsedniku opštine Sremska Mitrovica, Branislavu Nedimoviću, za maksimalno angažovnje u pribavljanju kompletne dokumentacije za izgradnju vinarije. U vinariju će, izgrađenu po svim evropskim standardima, biti uloženo oko milion evra, a iz nje izlaziti vina vrhunskog kvaliteta, koja će biti prezentovana u Evropi. On smatra da će i na ovaj način uticati na vraćanje vinske reputacije Srema, koji se kao takav pominje na kursevima za obuku somelijera u Sloveniji, Italiji... - U mnogim razgovorima, koje vodimo moja ćerka Maja i ja, pominje se Srem i Srbija, kao značajni vinski regioni, i mislim da je vreme da povratimo svoje mesto i da se nađemo u društvu današnjih vinskih sila. Za to su nam potrebni uslovi, pre svega tehnološki, da bismo mogli da nastupimo maksimalno ravnopravno sa svim vinarijama u Evopi - podvukao je gospodin Milošević. Završetak Vinarije Milošević planiran je za isti datum sledeće godine, a osim što će pomoći razvoju turizma i podizanju vinske kulture u regiji, imaće uticaj na kompletnu sremskomitrovačku privredu. Ovo je samo jedan korak u etno priči koju sa svetom želi da podeli ovaj privrednik. Da bi se napravila prava reklama, tu su M.A.Probus, istorijske činjenice, Carska palata u Sirmijumu, fruškogorski manastiri, ekspanzija konjarstva... Vrlo brzo, smatra naš sagovornik, imaćemo da ponudimo jedan bogat paket turističkih proizvoda, sa potencijalom da privuku goste, a kada jednom dođu siguran je da će se puno puta vraćati. Ovom prilikom potpisan je i protokol o saradnji sa Srednjom školom iz Iriga. Iz vinarije smatraju da je potrebno napraviti saradnju na stručnom nivou, a školu povezati sa sličnim institucijama u regionu. Gospodin Milošević želi da ustanovi jedan kamp, koji će okupljati učenike i studente iz poljoprivrednih škola i fakulteta iz Slovenije, Hravatske, gde će dolaziti do razmene znanja i iskustva i pomoći razvoju iriškog kraja. U vinariji će se proizvoditi do 250 hiljada litara vina vrhunskog kvaliteta. Namera je da se prava roba ponudi na pravo trižište, uz pravu priču. Jer, ako je Probus doneo vinovu lozu na Blagodarno (Belo) brdo - Alma Mons, na južnu padinu Fruške gore, koja ima izuzetne prirodne, klimatske, zemljišne potencijale, kulturno-istorijske, sportske i sve druge sadržaje, došao je trenutak da to pokaže na tržištu i privuče goste.
- Poslovično nam nedostaje međusobna saradnja. Marketing je kada smo jedan uz (do) drugog, a publika, shodno tome šta koga interesuje, bira šta će izabrati. I tako opet, sve zavisi od nas – mišljenja je Milorad Milošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com