Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Spektakularna 22. Revija paradnih konja na Gospojini

Spektakularna 22. Revija paradnih konja na Gospojini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Nesvakidašnji događaj desio se maja 1872. godine, kada je Novi Bečej posetio car Franja Josif I. On je noću doputovao parobro­dom Dunavom, Velikim kanalom i Tisom, koji je pristao uz obalu Novog Bečeja. Noć je proveo na brodu, a ujutru, sa svojom svitom car se u petopregu provozao glavnom vranjevačkom ulicom, posle čega je doneo ukaz kojim dozvoljava da se u Vranjevu, u petopregu voze i oni koji nisu plave krvi, što je do tada bilo zabranjeno. Od tada Novobečejci neguju tradiciju prezanja paradnih zaprega u petopreg.

U želji da očuva tradiciju vezanu za selo Vranjevo (od 1946. godine u sastavu Novog Bečeju) i njegove bogate žitelje, Konjički klub “Vranjevo” je 1994. godine, na dan seoske slave - Velike Gospojine, pokrenulo inicijativu za održavanje Revije paradnih zaprega. Još uvek je u sećanju Novobečejaca Gospojina 1996., kada je prodefilovalo 170 zaprega iz 23 vojvođanska mesta. Dok bude ove manifestacije biće upamćeno i ime Baneta Ostojića iz Novog Bečeja koji je ulicama ovog grada prošao u dvanaestopregu. Ipak, rekord drži odgajivač konja i vrsni vozač fijakera Branislav Vlaškalin, koji je 1996. godine upregao 12 konja iz 9 različitih štala, a 1999. godine čak 14 konja.
U okviru manifestacije Gospojine 2015, Konjički klub „Vranjevo“ iz Novog Bečeja održao je 22. Reviju paradnih zaprega. Na platou između Tise i Tiskog keja nastupilo je stotinak konja iz naselja sve tri vojvođanske regije, Banata, Bačke i Srema. Najbrojniji su bili dvoprezi, ukupno 46 parova. Šampionski pehar ove godine poneo je Srđan Aleksa iz Starog Tamiša kraj Pančeva, koji je upregao par đakovačkih lipicanera, dok je Marko Đurđević, član KK Pećinački lipicaner iz Pećinaca sa svojim parom lipicanera bio drugi. Nagrada za najlepši opšti utisak zaprege, pripala je Atili Mileru iz Ljutova.
Za najbolju kobilu proglašena je Zora, vlasnika Dragana Nikolića, iz KK Solunac iz Banatskog Karađorđeva. Priznanje za najboljeg pastuva revije dodeljeno je grlu Favorit Tais u vlasništvu Miroslava Bojanića, člana KK„Kovilj“ iz Vilova.
U konkurenciji četvoroprega viđeno je devet zaprega. Pobednički pehar pripao je Anđelku Biteviću iz Stajićeva, članu KK Begej iz Zrenjanina. Drugo mesto osvojio je četvoropreg Milana Đurđevića iz Pećinaca, a treći je bio član KK Donji Srem, Miloš Plavšić iz Dobanovaca.
U konkurenciji petoprega, zaštitnog znaka Vranjevčana, pojavilo se pet zaprega. Šampionski pehar pripao je kao i lane, Milenku Radakoviću iz surčinske Ergele Bulić. Drugo mesto osvojio je petopreg koji je upregao Milan Đurđević iz Pećinaca, a treći je bio Milan Kostić iz Nadalja.
Posebnu priliku da provozaju svoje lipicanere imali su najmlađi takmičari, koji su uz prigodna priznanja dobili i veliki aplauz publike, uverene da pred konjičkim sportom i takmičenjem u vožnji zaprega, stižu nove, mlade snage.
I među posetiocima, ljubiteljima konja sa svih strana, posebno među učesnicima, iako se takmičenje odvijalo na tropskoj temperaturi, mogle su se čuti samo reči zadovoljstva. Jer, ovo je bila ne samo dobro organizovana smotra, lepa „na oko“, već pre svega jedinstvena, jer ono što se vidi u Novom Bečeju ni na jednom drugom mestu se ne može videti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com