Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dr Žarko Ilin o Mojoj bašti

Dr Žarko Ilin o Mojoj bašti

  • PDF

Manifestacija „Moja bašta“ održana je po šesti put u starom gradskom jezgru, ispred zgrade Opštine Kikinde, u petak, 11. septembra, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“, pod pokroviteljstvom opštine Kikinda, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Osim izložbenog, kulturno-zabavnog, dečjeg i sportskog segmenta, u okviru manifestacije „Moja bašta“ organizovani su i okrugli stolovi na teme IPARD fondova i udruživanja poljoprivrednika. Jedan od učesnika bio je i prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Vojvođanskog društva povrtara, Novi Sad, kojii je tom prilikoom dao svoje viđenje ovog događaja:
-Ova manfestacija je jedna velika stvar i za opštinu Kikinda i za sva okolna mesta, i za profesionalne proizvođače i za potrošače, odnosno građane, koji na jednom mestu imaju mogućnost da vide kupe i sveže voće i povrće, kao i prerađeno voće i povrće, ali i udruženja žena i građana iz čitave regije. Potrošači imaju priliku da se upoznaju i sa proizvođačima, ali i sa njihovim programom prerađenog, ukišeljenog povrća, gotovim proizvodima raznih proizvođača, samim tim i različitog kvaliteta, a sve to iz domaće radinosti, i sve to govori o socijalnom odnosu prema tradiciji u ovoj sredini. Za Udruženje poljoprivrednih proizvođača„Banatska lenija“, koje je je inicijator i uspešni ove manifestacije, može se reći da je uspelo da je zaživi, odvede u pravom smeru i da ima lepu dalju razvojnu liniju. Ciljevi i zadaci „Banatske lenije“ su da promoviše proizvodnju povrća na otvorenom polju i zaštićenom prostoru, ali i da okuplja i povezuje profesionalne proizvođače sa potencijalnim kupcima. Ovo je dobra prilika da profesionalni proizvođači izlože svoje kvalitetne proizvode kako bi bili još dostupniji potrošačima - rekao je dr Ilin.
Dr Ilin kaže takođe da je dobro što se ova manifestacija organizuje u prvoj dekadi septembra, u vreme najbogatije ponude plodovima jeseni, ali pošto Udruženje ima razvijenu i plasteničku proizvodnju možda bi bilo uputno organizovati sličnu manifestaciju i tokom zime, ili ranog proleća, ali o tom predlogu bi trebalo razgovarati sa predsednikom „Banatske lenije“, gospodinom Nikolom Filipovićem, i razmotriti da li je i koliko to moguće ostvariti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com