Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE XI Međunarodni Bean festival još jednom podigao standard u organizaciji gastro manifestacija

XI Međunarodni Bean festival još jednom podigao standard u organizaciji gastro manifestacija

  • PDF

Dana 13. septembra, u novom rustičnom ambijentu po mnogo čemu jedinstvenog Salaša 137, na Čeneju, u organizaciji Ekocentra “Vodomar 05” i Salaša 137, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održana je XI Pasuljijada (Bean festival) koja je okupila ljude dobre volje, ljubitelje čorbastog pasulja i druženja sa raznih strana Srbije, ali i van njenih granica.

Osim takmičarskih ekipa, koje iz godine u godinu dolaze da se u društvu svojih najbližih prijatelja dobro zabave, ali i pobede (kojih je ove godine bilo 60), posetioci su na manifestaciji mogli da osete način funkcionisanja starog vojvođanskog salaša, koji im se pokazao u svoj svojoj jednostvanosti, nepretencioznosti i lepoti. Mogli su da probaju džinovsku pitu od pasulja koju su pripremile članice Aktiva žena Bački Jarak, vruće čvarke, perklet, krofne, štrudle, a na “Salašarskoj pijaci” da kupe proizvode koje su izneli organski proizvođači voća, povrća, ratarskih kultura, zimnicu. Učesnici i gosti festivala mogli su da uživaju u izložbi ručnih radova, kao i u suvenirima i ukrasnim predmetima odevenim u novo ruho uz pomoć dekupaž tehnike.
Poseban pijetet bilo je pečenje rakije na starinski način, i da je taze ispečenu probaju. Za sve one koji preferiraju vino, pobrinula se iriška vinarija “Mačkov podrum”.
Jedna od novina na manifestaciji, zahvaljujući mestu na kojem je održana, bila je mogućnost jahanja u manježu, ali i vožnja karucama oko salaša.
Veće interesovanje nego ikada izvazvale su “Ravničarske igre”, kojima je domaćin bio nenadmašno šarmantni Goran Podlipec. Zbog vremenskih uslova i kiša koje su danima padale pre manifestacije, teren predviđen za ove aktivnosti učinile su nemogućim, pa su igre silom prilika bile prebačene u centalni deo, sa svih strana omeđan nanizanim kotlićima, i ekipama koje su malo mešale pasulj koji se kuvao u kotilićima, bespoštedno navijale za svoje favorite, a koje su, u velikom broju slučajeva, probudile u njima takmičarski duh, pa su se i sami prijavljivali. Tek, “Ravničarenje” je ovoga puta trajalo od početka do kraja kuvanja pasulja, najviše sa rebarcima, ali bilo je i sa kolenicama, kobasicama, čak i sa osam različitih vrsta mesa (kakav je bio pasulj ekipe CERKIN, a koji smo probali).
Ovaj događaj ispratio je i dinamičan zabavni program, pa su se na stejdžu smenjivale tamburaške bande, dobošar i pesnik, ali i predstavnici klasične muzike, Duvački kvintet iz Novog Sada. Sadržaja mnogo, za ljude različitih interesovanja, dobi, profesija… Organizator događaja, gospodin Dragan Vukotić, zadovoljan je jedanaestim izdanjem Bean festivala u novom ambijentu. A kako i ne bi bio. Pre svega, posetioci, su bili oduševljeni organizacijom u kojoj je sve teklo nenametljivo, jednostavno i bez zastoja, prostorom i prisnošću kojim odiše Salaš 137. Ukratko, za sve što je novo donela, i način na koji je izneta ova jednodnevna fešta, i posetioci i učesnici imali su samo reči hvale.
A posle dodele nagrada, čime je zvanični deo programa završen, još dugo niko nije imao nameru da ide kući. Lepo vreme i prijatno druženje nije dalo ljudima da se raziđu, koji su želeli da što dublje u svoje sećanje utisnu ovaj doživljaj - sa srcem i dušom. I tako je bilo do duboko u noć.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com