Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Na XI Bean festivalu bilo je mesta i za pasulj i za Ravničarske igre

Na XI Bean festivalu bilo je mesta i za pasulj i za Ravničarske igre

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Ravničarske igre, skup šaljivih, svim uzrastima pristupačnih igara, kojima je svrha pre svega da se učesnicii posmatrači dobro zabave, prerasle su u ozbiljan brend, bez kojih Pasuljijada ne bi bila to što jeste – turističko-zabavno-gastronomska manifestacija. Ovogodišnja, jedanaesta po redu, temerinsko Vašarište zamenila je čenejskim Salašom 137, okupila 60 ekipa (oko 800 takmičara), iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kule, Crvenke, Zrenjanina, Kikinde, Zemuna, Čačka, Bačke Palanke, Bajine Bašte, Kosjerića, Novog Bečeja, Temerina, ali i iz Italije, Rumunije, Mađarske, Škotske...

Za razliku od internacionalnog sastava takmičara u kuvanju najboljeg čorbastog pasulja, u Ravničarske igre su se uglavnom uključili domaći takmičari, i kao i uvek, svi su se lepo zabavili, a pobedili su najbolji.
Komičar i glumac poznat po ulogama Toše u „Akademcima“ i Grand šou, najpoznatiji „Folirant“ ikada, promoter Bean festivala i voditelj Ravničarskih igara, Goran Podlipec, kaže da su ove igre, iako uvek popularne, ove godine doživele renesansu. Odziv je bio toliko veliki za sve igre da su morali da se prave novi rasporedi, takmičenja podele na ona za muškarce i ona za žene, i da bi svi bili ispoštovani bilo je raznih dovijanja. Nadmetanje u nadvlačenju konopca okupilo je 10 muških (po tri člana) i, do sada nezapaćen odziv ženskih ekipa (sedam u odnosu na tri-četiri koliko ih je bilo na ranijim takmičenjima). U disciplini vojvođansko koplje, prvi put promovisano na Urban Bean Festu, u Kameničkom parku juna ove godine, prijavio se 21 takmičar. Za najpopularniju disciplinu ikada, bacanje starog bicikla u dalj, bili su zainteresovani „snagatori“, dok su se predstvnice ženskog pola zadovoljile navijanjem.
-Ono što je najvažnije je da je tokom celikog trajanja takmičenja raspoloženje bilo izuzetno, kao što je bilo i za vreme čitavog festivala. Na moje zadovoljstvo i zadovoljstvo svih članova Organizacionog tima, sve je prošlo u najboljem mogućem redu i očekujem da će neke naredne Igre, brojem učesnika, prevazići ove, a ja dobiti pomoćnika, jer smo i sada imali situaciju da se nadvikujemo - izjavio je gospodin Podlipec u svom poznatom stilu dobronamernog zafrkanta.
Tome je, pored šarmantnog Podlipeca, verovatno doprineo i ambijent, gde se Ravničarenje održalo. Organizatori su bili prinuđeni na „leteću“ izmenu jer je teren planiran za ove aktivnosti, usled padavina od prethodnih dana bio blatnjav, iskoriščen prostor između takmičara u kuvanju pasulja, što se pokazalo kao dobar spoj. Ravničarske igre su tako bile ne samo, kao do sada, u centru paženje, nego u centru svih zbivanja, što je doprinelo dodatnom štimungu.
Još jedna zabavna aktivnost privukla je posetioce XI Pasuljijade. Neposredno pred podelu nagrada za najbolje takmičare u kuvanju pasulja, ispred bine održano je i takmičenje u brzom jedenju pasulja i brzom ispijanju soka od paradajza. Bilo je predviđeno da se u svakoj disciplini nađe po 6 takmičara, na kraju ih je bilo po 10, a desetak je moralo da sačeka sledeću priliku, što samo govori koliko je interesovanje vladalo i za ova takmičenja, ali i za sve što se u nedelju, 13. septembra dešavalo na Salašu 137.
- Takmičenje u brzom ispijanju soka od paradajza je novina, dok je takmičenje u brzom jedenju pasulja bilo i ranije. Trudimo se da nekim novim takmičarskim disciplinama nadogradimo stare, a za narednu Pasuljijadu planiramo da uvedemo cepanje vojvođanske bukovine, za koju neće biti presudna snaga već spretnost - otkrio je Goran Podlipec.
Organizatori jedanaestog Bean festivala bili su Ekocentar „Vodomar05“ iz Temerina, Salaš 137 sa Čeneja. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije je podržalo ovu manifestaciju koja je i u ovom izdanju potvrdila mesto najbolje gastro-turističke manifestacije u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com