Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Slavko Pajntar Pinki, kralj Dana vrganja

Slavko Pajntar Pinki, kralj Dana vrganja

  • PDF

Prvi put je na „Danima vrganja“, koji se održavaju svake godine prvog vikenda septembra, u organizaciji TSO Raška, TO Brus, MK Mountain Resort i NP „Kopaonik“ na Kopaoniku, gospodin Slavko Pajntar, poznatiji kao Pinki, bio prava zvezda među gljivarima, svojim pozitivnim stavom, gljivarskim znanjem i kuvarskim umećem. Drugi put je to i potvrdio.

Kao ilustracija utiska koji je ostavio od prošle godine, u isčekivanju da se ekipa gljivara iz Slovenije i ove godine pojavi, svi su pričali o Pinkijevoj pašteti od vrganja, sa kojom je sve „osvojio“. A kada je najzad došao, nije časio časa, već je sledećeg jutra u kuhinji hotela „Rtanj“, za sve prisutne pripremio ovu, rečima neopisanu, deliciju. Ali i mnoge druge.
Posle tri dana trajanja manifestacije, gospodin Pinki nije krio svoje zadovoljstvo svim viđenim, doživljenim, a pre svega druženjem koje je bilo na visokom nivou.
-Prošle godine je bilo jako lepo, ali nismo imali sreću sa vremenom. Kuvali smo po magli a padala je i kiša. Ove godine imali smo divno vreme, jedino je pola sata padala kiša, baš kada je takmičenje bilo pri kraju. Bili smo u šumi po vrganje, na putu za Metođe obišli gejzir, Markov kamen... Prošle godine planinu nismo ni videli - objašnjava gospodin Pinki.
Ove godine u takmičarskom delu predstavio se kulinarskim bravurama pripremivši: pastirsku pitu sa gljivama, gulaš sa gljivama i hladno predjelo od pilećeg mesa, gljiva i rukole... Izgledalo je fantastično, a kada je žiri dao svoju ocenu, i kada smo probali, bili smo jednostavno oduševljeni.
Kasnije smo saznali da se ove majstorije gospodina Pinkija mogu naći u njegovoj knjizi recepata pod nazivom „Specijaliteti ispod lišća naših šuma“ (Dobrote izpod listja naših gozdov). U Sloveniji je ova knjiga štampana u 1.000 primeraka. Prvo izdanje u tiražu od 500 primeraka prodato je u roku od nedelju dana, a nekoliko knjiga drugog izdanja, koje je doneo i na Kopaonik, već prvog dana su bile razgrabljene.
Ovaj maestro svog zanata sa gljivama druguje ceo svoj život. Prvo u okolini svog rodnog Tržiča, a od kada je u penziji, i u naselju Hočevje (Dolenjsko), čiju okolinu nazivaju „rajom za gljive“. Svoje višedecenijsko iskustvo i znanje u pripremi jela od njih sakupio je u želji da podeli sa prijateljima, poznanicima, onima koje interesuju ovi čudesni stanovnici naše planete.
Osim gljivarskog društva iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, na manifestaciju su došli gljivari iz Bugarske, Makedonije, Bugarske i Italije. Postojala je opasnost da ovoga puta gljiva ne bude dovoljno, zbog velikih suša koje su vladala tokom čitavog leta.
-Toliko koliko je nama gljivarima bilo potrebno da pripreme svoje sprecijalitete bilo ih je dovoljno. Za kotlić se uvek nađe. Meni je 10 komada vrganja sasvim dovoljno da zgotovim izvrsno jelo. A to što nema gljiva to nije samo u pitanju Kopaonik. Ove godine gljiva nije bilo ni u Sloveniji. Dva meseca je temperatura bilo preko 33°C i nezapamćena suša - požalio se gospodin Pinki.
Ono što je sigurno, pored majstora kakav je gospodin Pinka gladni nismo ostali. On je bio zadovoljan celokupnom atmosferom, toplim dočekom, pogotovo gostoprimstvom Srećka Lazarevića, upravnika hotela „Rtanj“, koji ih je ugostio, i potvrdio dolazak cele svoje ekipe naredne godine.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar