Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Maja Gojković građane Srbije poziva da posete Zobnaticu

Maja Gojković građane Srbije poziva da posete Zobnaticu

  • PDF

Na hipodromu turističkog kompleksa Zobnatica, situiranom 5 km severno od Bačke Topole, u nedelju 13. septembra, upriličen je spektakularan događaj - Kup kneza Pavla. Na programu je tog dana bilo ukupno šest galopskih i dve kasačke trke. Glavna je bila trka galopera na 2.400 metara Kup princa Pavla, koja je od svih imala najveći nagradni fond.
Zobnatica, ergela sa tradicijom dugom više od dva veka (osnovana 1779.) i sa trenutno više od 100 konja u vlasništvu, na ovaj način probudila se iz desetogodišnje letargije. Glavni sponzori ovog događaja bili su Etihad Airways i Air Serbia, a čelnici Beogradskog džokej kluba, čiji je doživotni predsednik bio upravo knez Pavle, predsednik Slobodan Tešić i generalni sekretar Voja Ivanović, dali su punu podršku.

Kup princa Pavla otvorila je princeza Jelisaveta Karađorđević, a konjičkom spektaklu je prisustvovala i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, gospođa Maja Gojković, i tom prilikom izjavila da je ovaj događaj važan ne samo za Zobnaticu i Bačku Topolu, već i za Vojvodinu i celu Srbiju.
- Osećam zadovoljstvo što se i na ovaj način vraćamo korenima. Možda mlađe generacije i ne znaju koliko ljubavi smo imali prema konjima i koliko su ove plemenite životinje ovde uvažavane. Organizovanje sve većeg broja manifestacija kao što su fijakerijade, galopske trke i trke kasača se vraća kao jedan od naših brendova, i postaju polako, ali sigurno, zaštitni znak Srbije. Tome je u poslednje vreme doprinela i aktivnost Vlade Republike Srbije i njenog predsednika, gospodina Aleksandra Vučića, i obraćanje pažnje na turizam uopšte, kao poseban kvalitet koji možemo da ponudimo i svetu. Ohrabrujuće je što turizam u Srbiji beleži sve bolje rezultate i što našu zemlju posećuje sve više turista iz regiona, ali i iz čitavog sveta, čemu posebno doprinose ovakve i slične manifestacije sa međunarodnim učešćem.
Kao što ste vidite, Kup kneza Pavla pomažu ambasade zemalja sa dugom tradicijom uzgoja vrhunskih grla i konjičkog sporta. Ovde prisutni ambasadori Tunisa, Katara, Palestine, Emirata, Kuvajta, bili su zadivljeni Muzejom konjarstva, jedinstvenog oblika potkovice podignutom 1986. godine, koji su obišli. U svoje ime mogu da pozovem sve građane Srbije da bar jedan dan provedu na Zobnatici, u Bačkoj Topoli, Bajši, na Panoniji i vide šta mi sve imamo i kakvo je blago „sakriveno“ od svih nas. Zato što ne znamo, ne cenimo dovoljno ono što imamo i rađe obilazimo tuđe manifestacije, tuđe države, što je lepo, ali pre svega treba da volimo svoju Srbiju, svoj Beograd, mesto odakle potičemo, pa onda ćemo na drugi način gledati i ostatak sveta - objasnila je gospođa Gojković.
I pored neverovatne količine pozitivne energije koja se osetila na hipodromu i oko njega, nismo mogli, a da se ne dotaknemo onih koji u traženju mesta za bolji život prolaze kroz našu zemlju.
-Srbija je jedan ozbiljna država, lepa zemlja u kojoj su ljudi koji ovde žive, zaštitni znak. I kao što ste videli šta se dešava ne samo u regionu, već i u čitavom, svetu, i negativne reakcije prema izbeglim ljudima koji putuju prema zapadnoj Evropi, kako Srbija šalje jednu pozitivnu sliku u svet, sa kojom ljubavlju i pažnjom pomažemo tim ljudima u par dana njihovog boravka u njoj. Srbija je uvek bila poznata po svom gostroprimstvu, domaćinima, i kao što svi znaju - Srbija ima veliko srce. U svim ovim dešavanjima ona je to i pokazala - rekla je na kraju Maja Gojković.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar