Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Defile Grožđebalskog karnevala ulice Vršca ispunio bojom i veseljem

Defile Grožđebalskog karnevala ulice Vršca ispunio bojom i veseljem

  • PDF

U nedelju, tačno u podne, poslednjeg dana velike svetkovine - Dana grožđa u Vršcu, kako je i predviđeno protokolom, počela je Karnevalska povorka. Kažu da u vinskom Vršcu nema praznika bez Vinka Lozića, a Grožđebala bez karnevala, s čim se u potpunosti slažu i Vrščani i njihovi gosti.

Tradicionalno okupljanje učesnika ispred Doma omladine, na izgled haotično, vrlo brzo poprimilo je jasne konture, i svaka grupa bila je spremna da duž Dvorske ulice i ispred Gradske kuće pokaže svoj nastup, brižljivo pripreman u toku minule godine, sa ciljem da što više građana Vršca i njihovih gostiju vidi program koji su pripremili.
Ove godine Karnevalsku povorku predvodio je orkestar fanfara KUD „Doina“ iz Ritiševa, za njima su prošle zastavonoše (nosili zastave Srbije, Vršca, Turističke organizacije opštine Vršca i Grožđebalskog karnevala), pa predstavnici gradova karnevala iz Leskovca, Bele Crkve, Vršca, Vitezovi vina predvođeni Banatskim vinskim redom „Sveti Teodor“ iz Vršca: Vinski red Telečke visoravni iz Bajše, Beogradski vinski red Singidunum, Vlasotinački vinski red Sveti Simeon i Vinski red Stevo Pisar iz Paraćina, i velikim majstorom reda „Sv. Teodor“, Nikolom Cuculjem, za njima fijakeri i Vinko Lozić. Kao i svake godine, aktuelni gradonačelnik Vršca u danima berbe, Vinko Lozić je, sa svojom devojkom, Miss berbe, izabranom prvog dana manifestacije - Ivanom Mladenović, predstavljao posebnu atrakciju.
Na začelju karnevalske povorke, okupljeni oko Vespa kluba Vršac, bili su članovi vespa društava i klubova iz Beograda, Banja Luke, Niša i Vespa Club Romania.
Karnevalska povorka okupi i do 1.000 učesnika. Prošle godine Vrščanima se predstavila grupa iz daleke Bolivije, a ove godine su to bili: Belocrkvanske mažoretkinje, karnevalska grupa Leskovačkog karnevala, Jazz Dance Studio Olja (Vršac), OŠ „Aksentije Maksimović (Pančevački karneval), Baletski studio Ivana (Vršac), Veseli Oldtajmeri (Rijeka), grupa Papa del Njoko (Verona, Italija), Lo Tzigano (Lugano, Italija), Acro Dance Club „Super Star“ (Vršac), mačevaoci iz Škole mačevanja „Karika“ (Vršac), Akademija pozorišne scene „Đumb“ (Vršac), „Plesni centar“, zatim grupa „Orijentalnog plesnog centra“ i „Zumba“ deca, kao i Plesni klub „Una blue star“ (Zrenjanin), Badminton klub „Fanatik“ (Vršac), Gradsko kulturno umetničko društvo “Alat” iz Trebinja, „Češka beseda“ (Kruščica) i KUD „Penzioner“ (Vršac).
Gospodin Mijo Lončar, profesor književnosti i hroničar Vršca, zabeležio je da je početak Karnevala bio daleke 1956. godine, kada nije bilo sličnih manifestacija, pa su se organizatori dovijali smišljajući slične svetkovine prilagođavajući ih ondašnjim prilikama i vremenu.
Od 2005. godine zahvaljujući Turističkoj organizacije opštine, Vršac je postao deo velike porodice evropskih karnevalskih gradova. Od tada, ova lepa manifestacija – Vršački karneval, razvija se i raste u želji da postane poznata poput velikih svetskih i evropskih karnevala.
- Mi, Vrščani, smo jako ponosni na naš Karneval. To je vesela, atraktivna povorka raznobojnih kostima najmaštovitijih kreacija, svojevrsna nadogradnja dečjeg maskenbala, kojom se neguje grupni nastup i zajedništvo - rekla je Jasna Živković iz Turističke organizacije opštine Vršac. Ona je dodala da je TOOV vrlo angažovan kada su u pitanju karnevali i svoje pulene vodi gde god se za to ukaže prilika ili dobije poziv. Tako Vrščani u toku godina učestvuju na više karnevala: u Pančevu, Požarevcu, na „Đurđevdanskom“ karnevalu u Kragujevcu, „Vrnjačkom karnevalu“ u Vrnjačkoj Banji, na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu, i Šapcu, koji je ove godine izostao iz progama gostovanja zvog poklapanja termina. Plesne klubovi, Baletki studio „Ivana“, „Super Star“ i Dance studio „Olja“, koji su dostigli visok kvalitet plesne tehnike i znanja, i imaju uspeha na raznim takmičenjima, pozivaju direktno, što je svakako pozitivno i za TOOV i za grad Vršac - objasnila je gospođa Živković.

Više fotografija možete da vidite o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar